Ivo Josipović dobio muzičku nagradu Porin

Hrvatski predsjednik nagrađen je kao kompozitor albuma "Passo sempio" na kojem njegove kompozicije za klavir svira pijanistica Katarina Krpan, koja je u ime odsutnog Josipovića primila nagradu
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2012. 18:57h

Diskografsku nagradu Porin za klasiku i džez kao kompozitor najboljeg autorskog albuma dobio je predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović.

Hrvatski predsjednik nagrađen je za album "Passo sempio" na kojem je njegove kompozicije odsvirala pijanistica Katarina Krpan, koja je u ime odsutnog Josipovića primila nagradu.

Priredbu u Lisinskom je pratio Simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskom palicom Mladena Tarbuka uz cijeli niz nastupa sjajnih muzičara predvođenih dobitnikom Porina za životno djelo Radovanom Vlatkovićem.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović (53), osim što je pravnik, univerzitetski profesor, naučnik i stručnjak za Haški sud, je kompozitor i autor 50-ak kompozicija za solo instrumente, kamorne sastave i simfonijske orkestre, kao što su “Drmeš za Pendereckog” i “Igra staklenih perli”, bio je direktor zagrebačkog Muzičkog bienala punih 18 godina, od 1991. pa sve do 2007. kada se uselio u Predsjednički kabinet.

Dok nije postao državnik, pisao je, kako je sam rekao muziku koja nije bila široko popularna, a zadnjih godina uglavnom komponuje za klavir, gudački kvartet, orgulje. Josipovićeve kompozicije su se izvodile od Švajcarske i Poljske preko SAD-a do Rusije i Japana, a rado su ih svirali i neki od najvećih hrvatskih muzičara kao što je Maksim Mrvica, Zagrebački solisti i razni simfonijski orkestri.

Bonus video: