Zemlja gruva: Vrijeme je za zdraviji pop

Beograđani će nastupiti u Buda Baru, a Nebojša Anđelković Šobaja, jedan od osnivača ovog sastava, očekuje dobru atmosferu
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2012. 17:03h

Zemlja gruva, trenutno jedan od najbrojnijih (12 članova) i najpopularnijih bendova na srpskoj sceni za kratko vrijeme je napravio bum studijskim prvijencem "WTF is Gruvlend?" i prerasla lokalne okvire, a u petak veče prvi put će se predstaviti crnogorskoj publici.

Beograđani će nastupiti u Buda Baru, a Nebojša Anđelković Šobaja, jedan od osnivača ovog sastava, očekuje dobru atmosferu i najavljuje da će doći u punom sastavu. Biće to, kaže on, početak divnog prijateljstva za koje se nada da će obnoviti i tokom ljeta, jer su ih kontaktirali da nastupe i u nekim drugim crnogorskom gradovima.

"O tom potom", kaže Šobaja, da bi razgovor za "Vijesti" nastavio pričajući o vrlo uspješnoj, ne tako dalekoj prošlosti, ali i kako se nazire – interesantnoj budućnosti.

Da li će crnogorska publika biti u prilici da čuje neke nove pjesme pored onih sa vašeg debi albuma?

"Naš nastup traje oko sat i po, a album malo preko pola sata, tako da će biti tu skoro sat vremena još nekih raznih stvari uz par obrada Dina Dvornika. Upravo završavamo mini album sa pet-šest njegovih obrada, što će biti objavljeno u narednih mjesec dana. Zvaće se "Pet Dina u Zemlji gruva" što u isto vrijeme znači pet obrada Dvornika i pet godina koliko postoji bend, pa ćemo tim izdanjem obilježiti taj mali jubilej."

"Uvijek kažem ovim malo alternativnijim bendovima, kolegama, bavite se vi svojom muzikom, ali morate imati jedan hit"

Da li će i to izdanje biti dostuno za besplatno preuzimanje na Internetu?

"Uskoro ćemo objaviti naš prvi album i na CD-u za one koji vole da imaju tvrdo pakovanje da stave na policu, za jedno mjesec dana. Ali generalno sve dajemo besplatno, sve drugo više nema smisla."

Da li ste našli izdavača za taj CD ili ćete ga vi distribuirati?

"Mi smo zavedeni i kao izdavačka kuća Gruvlend i radićemo sve sami, kao i do sada."

Koliko je komplikovano biti sam svoj menadžer, distributer, bend... i uopšte sve raditi sam?

"Nije lako, ali je mnogo lakše nego kad bismo prepustili nekome drugome, jer ovako imamo kontrolu nad svim segmentima i kad nešto nije u redu znamo u koga da uperimo prst - u sebe. (smijeh).

Menadžeri na ovim prostorima očekuju da je bend već izgrađen, niko se ne trudi da od ponuđenog napravi nešto više. Po mojoj procjeni, svi bi najviše voljeli kad bi mogli sa Zdravkom Čolićem da rade, a ako si mlad bend onda je najbolje da stvari uzmeš u svoje ruke. Imaš Internet i te socijalne mreže, pa lagano udariš po tome."

"Iz nekog čudnog razloga se tradicija iz 80-ih prekinula i prešlo se u banalnost koja već 20 godina hara na ovim prostorima"

Prošla godina je bila prilično uspješna za vas, napravili ste pravi mali bum na muzičkoj sceni i osvojili i neke nagrade. Da li ste očekivali takve reakcije?

"Nismo. Prošle godine nas je dočekalo trista čuda - Oskar popularnosti, Popboks je naš album proglasio za album godine, nastup sa Ejmi Vajnhaus... Ne možemo ni da se sjetimo svih lijepih stvari koje su nam se desile. Mnogo ljudi, dobra energija i dešavaju se stvari same od sebe - to je valjda formula."

Da li se plašite tzv. "sindroma drugog albuma"?

"Plašimo se, ali i radimo na tome da ne bude straha. Snimamo nove pjesme, sada nas je malo Dino prekinuo, ali čim objavimo mini album, nastavljamo da radimo na našem materijalu. Imamo svoj studio, pa ne radimo na brzinu, nego idemo opušteno. Naravno, planiramo do jeseni da objavimo ako ne cijeli album, onda bar pet, šest pjesama."

Da li je jedan od razloga za uspjeh Zemlje gruva i to što je na muzičkoj sceni nedostajalo pop muzike koja nije banalna?

"Iz nekog čudnog razloga se tradicija iz 80-ih prekinula i prešlo se u banalnost koja već 20 godina hara na ovim prostorima. Okej, ljudi vole te plitke, niske strasti, ali ne može cijela scena da se bazira na tome. Što bi rekao Purašević - ne treba nam mlaki stih.

"Imamo muziku koja izlazi iz nas, koja je takva kakva je"

Uvijek kažem ovim malo alternativnijim bendovima, kolegama, bavite se vi svojom muzikom, ali morate imati jedan hit. Osamdesetih je svako imao bar taj jedan hit koji je stvarao publiku. A šta ćeš pored toga da sviraš to je tvoja stvar. Sada je vrijeme je za zdraviji pop.

Muzika koju izvodi Zemlja gruva nedvosmisleno spada u pop, no s obzirom na to šta se sve izdaje pod tom etiketom moglo bi se za vas reći da ste alternativni pop. Da li pucate na to da se probijete u mejnstrim i da li smatrate da imate šanse da dostignete nivo popularnosti "pop zvijezda" srpske muzičke scene?

Mi bismo voljeli, naravno. Još je nas 13 u bendu, to treba nekako i materijalno da se podrži, ne možemo biti entuzijasti do kraja života. Ali nećemo praviti nikakve specijalne kompromise.

Imamo muziku koja izlazi iz nas, koja je takva kakva je. Ako neko želi da se bavi šuplje komercijalnim popom ili tako nečim što nije u našem domenu može da pravi solo karijeru, ali će se Zemlja gruva držati svog pravca i tog reggae, funky, afrobit zvuka.

Galerija

Bonus video: