Novi album "Nevernih beba" nakon šest godina

"Mi ne snimamo svako malo po nešto, već pustimo da nas vodi inspiracija i pojavljujemo se samo onda kad imamo šta da kažemo"
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2012. 17:13h

Sastav “Neverne bebe” nedavno je objavio šesti studijski album. Projekat pod nazivom “Praštam” donio je 14 novih pjesama, a rađen je godinu i po dana, dok je postprodukcija urađena u Sloveniji.

Na ovaj projekat publika je čekla pet godina, a “Bebe”, iako uvijek aktuelne, ne podržavaju hiperprodukciju, već su za 19 godina koliko postoje na sceni, objavile šest albuma.

"Suština je da čovjek bude iskren. Mi ne snimamo svako malo po nešto, već pustimo da nas vodi inspiracija i pojavljujemo se samo onda kad imamo šta da kažemo. Mislim da nam je takva politika i spasila kraijeru", ističe na početku razgovora za “Vijesti” Milan Đurđević, osnivač, klavijaturista benda i autor svih kompozicija.

"Sve pjesme su bile završene još u decembru, ali sam ih ja sljedeća tri mjeseca preslušavao i tražio im greške"

"Uvijek puštamo muziku da nas vodi. Na albumu ima 14 novih pjesama, što je skoro sat vremena muzike, a u studiju smo proveli hiljadu sati. Uložili smo veliki napor u projekat “Praštam” i kritike za album su pozitivne. Čak nam kažu da od Džibonijevog “Mirakula” nijesu čuli ništa što bolje produkcijski zvuči", pohvalio se Đurđević.

Emocije i životna priča

On je u muzičkim krugovima poznat kao veliki perfekcionista. Na pitanje, da li bi sada, kad presluša album, nešto promijenio, odgovara:

"Upravo da ne bi došlo do toga, toliko vremena smo radili album. Sve pjesme su bile završene još u decembru, ali sam ih ja sljedeća tri mjeseca preslušavao i tražio im greške.

Ispravljao sam sve što mi je imalo zasmetalo. Vodio sam računa o svakoj noti, izgovorenoj riječi, uzdahu. Dva puta sam album slao na postprodukciju, da bih treći put i ja otišao u Sloveniju i sa producentom proveo dva dana kako bih kontrolisao situaciju", otkriva on.

"Nijedna pjesma na albumu nije objavljena slučajno, da bismo popunili broj"

Ističe da je nakon svega zadovoljan kako zvuči album “Praštam”, jer nosi “puno emocija i životnu priču”.

Album je najavljen najprije singlom “Uzmi boje”, da bi se krajem prošle godine pojavila i numera “Kuća za spas” koja ima preko pola miliona pregleda na kanalu YouTube i bila je na tronu MTV-jeve liste Domaćica.

"Nijedna pjesma na albumu nije objavljena slučajno, da bismo popunili broj. Svaka ima svoju težinu i donosi novu atmosferu. “Uzmi boje” je odlično prošla, dok je “Kuća za spas” za kratko vrijeme našla put do publike.

Takođe, za sad su dobro prihvaćene “Za tvoje oči”, “Leptir” i naslovna “Praštam”, mada svi mi imamo neke svoje favorite. Moji su “Dan tvoj” i “Sudnji dan” jer su moje životne priče i napisao sam ih za svoju dušu. Čak i prkose današnjoj elektronici.

Poenta je i bila kad sam radio album, da ga ljudi preslušaju od početka do kraja i da požele da ga čuju iznova i iznova. To sam i postigao i veoma sam zadovoljan", siguran je Đurđević.

Uskoro regionalna turneja

“Bebe” su nastavile tradiciju obrada starih pjesama. Ovoga puta na red je došla numera “Kraljica” koja je nastala u periodu Milanovog prethodnog benda “Frenky”.

"To je numera iz 1991. i tada sam je ja pjevao. Smatrao sam da ona, kao i “Oktobar fest” koju smo obradili na prošlom albumu, nije adekvatno prošla kod publike. To sam i dokazao jer je mnogi izdvajaju sa ovog albuma i kažu da im se posebno sviđa.

"Vježbamo po pet, šest sati dnevno jer mijenjamo aranžmane nekih pjesama kako ne bismo dosadili publici"

Sve ove godine nijesam računao na nju, ali sada čak mislim da će proći mnogo bolje od “Oktobar festa", nada se on.

Uskoro, članovi benda kreću i na regionalnu turneju u okviru koje će posjetiti i Crnu Goru.

"Vježbamo po pet, šest sati dnevno jer mijenjamo aranžmane nekih pjesama kako ne bismo dosadili publici. U okvru te turneje trudićemo se da sviramo u svim ex-Yu republikama, a koncerti u Crnoj Gori su obavezni.

Vjerovatno će publika morati da čeka ljeto, kako bismo se družili na otvorenom, ali planiramo da odradimo koncerte u Podgorici, Baru, Budvi, Herceg Novom i Pljevljima. Možda bude još neki grad, neka publika planira da se snama druži u periodu od jula do septembra", zaključio je Đurđević.

Nije lako postati Beba

Novi album nije samo donio 14 novih pjesama, već će se bendu pridužila i nova pjevačica. Naime, nakon što je Jana Šušteršić napustila “Bebe”, na njeno mjesto došla je Tijana Sretković. Ona je, tvrdi Milan, donijela i neku novu energiju bendu.

"Svaka promjena je dobrodošla, a mislim da je ova nastala u pravom trenutku. Tijana ima nevjerovatan umjetnički senzibilitet. To je djevojka koja je nevjerovatno talentovana- fenomenalno pjeva, svira violončelo, odlično slika, a upravo je ona zaslužna što naš omot albuma tako izgleda.

"Jedino od čega smo se umorili sve ove godine su ta putovanje, vrijeme koje provedemo u kombiju i često mijenjanje hotela"

Sve one slike koje ste vidjeli u spotu za pjesmu “Kuća za spas” ona je naslikala. Zaista je bendu donijela posebnu umjetničku notu i energiju. Ipak, ne postaje se tako lako član “Nevernih beba", siguran je Đurđević.

Sviraju iz zadovoljstva

Sastav “Neverne bebe” bilježi impozantan broj svirki. U peridou od 2004. do danas imali su skoro 2000 koncerata. Iako bi im na ovom broju pozavidjeli i neki svjetski bendovi, “Bebe” prema riječima Milana, i poslije toliko godina i nastupa, nijesu nijedan koncert rutinski odradile.

"Jedino od čega smo se umorili sve ove godine su ta putovanje, vrijeme koje provedemo u kombiju i često mijenjanje hotela. Međutim, kad izađemo na binu nikad ne sviramo rutinski, već iz zadovoljstva. Kad to ne bude tako, prestaćemo da se bavimo muzikom", obećao je on.

Galerija

Bonus video: