Makedonski sastav Bei The Fish: Nećemo letjeti u nebo

Iza njih je pet studijskih albuma, dva saundtreka za pozorišne predstave, nekoliko evropskih turneja i brojne nominacije i nagrade
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 19:50h

Makedonski Bei The Fish je trenutno jedan od najzapaženijih sastava u regionu. Postoji od 2001, a čine ga Valentina Minovska (vokal, udaraljke, klavijature), Nenad Tonkin (programer, klavijature) i Ognen Anastasovski (vokal, bas gitara).

Iza njih je pet studijskih albuma, dva saundtreka za pozorišne predstave, nekoliko evropskih turneja i brojne nominacije i nagrade. O grupi koju je Rambo Amadeus preporučio svojim fanovima putem Facebook profila za “Vijesti” priča Anastasovski.

Nedavno ste objavili tek prvu pjesmu na maternjem jeziku "Ljubav e". Zašto ste se odlučili da većina tekstova bude na engleskom?

"Ljubav e..." je namjenska pjesma za film "Skopje Remixed". Što će reći da je reditelj tražio pjesmu na makedonskom, pa smo je i napisali. Inače, izražavamo se na engleskom, jer ideje i misli su nam na tom jeziku.

Ne vidimo problem u tome što pjevamo na engleskom, ali to ne znači da sjutra nećemo pjevati na nekom vanzemaljskom jeziku. Mi smo ovdje da stvaramo muziku za cijeli svijet i mislimo da je normalno da se izražavamo na engleskom."

Bili ste na evropskoj turneji prošle godine, a imali ste priliku i da dijelite binu sa svjetski poznatim imenima kao što su Deus, Ejmi Vajnhaus, Mobi, Massive Attack... Koliko je to bilo dragocjeno iskustvo i šta ste naučili?

"Pa, dosta toga smo naučili. Znaš, pravi bend je onaj koji ide na turneje, puno nastupa. Nismo stvorili ovaj bend kako bismo sjedjeli doma i prijateljima puštali da čuju kako nam posljednja traka jako dobro zvuči.

Dosta smo naučili i od svih velikih imena sa kojima smo svirali. Oni su prava fabrika i, s obzirom na to odakle dolazimo, daleko smo od njihovih uslova za rad, ali to ne znači da ih se, predanim radom i kvalitetom, ne možemo približiti. Zato i nastavljamo da sviramo, jer želimo to da radimo!"

Ponudili ste aktuelni album za free download, zašto? Da li izdavači u regionu sve više gube na značaju?

"Aktuelni "Just an Idea... atto primo" koji je ponuđen za free download je prvi dio albuma "Just an Idea". Kada smo stvarali taj album napisali smo scenario na papiru i popunjavali ga muzikom. Kompletno različiti način stvaranja sopstvenog albuma, pozorišni i filmski pristup radu.

Kada smo počeli da sklapamo pjesme shvatili smo da scenario traži dupli album. Tako smo prvi dio odlučili da damo free, a uskoro će se pojaviti dupli digipack disk koji će sadržati objavljeni prvi dio i novi, drugi dio - odnosno kompletnu priču."

Kakve su reakcije publike i kritike povodom (prvog dijela) albuma i da li ste zadovoljni njima?

"Naš zvuk od albuma do albuma se mijenja. I to je i prednost i mana (smijeh). Oni koji nas iskreno vole znaju da novi album neće ličiti na prethodni i spremni su na to, a ostali se razočaraju ili nađemo nove ljude koji se obraduju i iznenade.

"Uspjeh ovdašnje muzike je baziran na etno/folk izrazu iz prošlog vijeka"

Živimo u svijetu u kojem se sve mijenja u milisekundi, a sa tim se i mi mijenjamo - ako stvaramo jedno te isto, stajaćemo u mjestu i nećemo ostaviti nikakav trag u vremenu u kojem živimo. Eto, baš to stajanje u mjestu je karakteristično za region u kojem živimo.

Uspjeh ovdašnje muzike je baziran na etno/folk izrazu iz prošlog vijeka. Nažalost, puno dobrih bendova kako bi uspjeli stavlja te elemente u svoju muziku. Eto, na primjer, jedna recimo renomirana nagrada u Makedoniji za najbolji album 2011. je dodijeljena albumu obrada narodnih makedonskih pjesama.

Čuveni NME u Engleskoj za najbolji album je izabrao album "Skying" benda The Horrors. I sada dolazi pitanje: Da li Engleska treba u 2011. da odabere najbolji album benda koji svira obrade od The Beatles!?"

U Vašim pjesmama prožima se interesantan spoj žanrova. Ko su ljudi koji su najviše uticali na zvuk?

"Pa nije mnogo muzike uticalo na naš rad. Neka kultna imena kao Pink Floyd, Serge Gainsbourg, Prince i bitni producenti današnjice kao Pharell i Outkast. Više utiče okruženje u kojem živimo i koje imamo tendenciju da uljepšamo."

U Makedoniji imate epitet najoriginalnijeg benda.

"Svaki put kažemo da je bitno ono što radimo i da se osjećamo dobro u tome. Ako nam neko zalijepi lijepu titulu, nećemo se buniti, a nećemo ni letjeti u nebo, nego ćemo nastaviti da vrijedno radimo."

Nastup otkazan

Bei The Fish je trebalo je da nastupi 12. marta u Podgorici, nakon što je ovaj koncert krajem marta odložen zbog bolesti muzičara. Ipak, gostovanja neće biti. Organizator Dragan Dubljević “Vijestima” je objasnio da je dva dana uoči prvog gostovanja u Crnoj Gori, Anastasovski otkazao koncert SMS-om, “zbog neusaglašenosti rada menadžera i benda”.

“Visina honorara je utvrđena prije više od mjesec i po dana i do juče nisu imali problem sa njim”

Sada već bivši menadžer grupe, Vasil Gjuroski za “Vijesti” je potvrdio da je zbog samovoljnog otkazivanja ovog i još dva niskobudžetna nastupa prekinuo sedmogodišnju saradnju sa bendom. Dodao je da su muzičari odustali, jer ne žele više da sviraju za mali honorar.

“Visina honorara je utvrđena prije više od mjesec i po dana i do juče nisu imali problem sa njim”, kazao je Gjuroski.

Moguća tužba

Dubljević čija je NVO Open Sound trebalo da koncertom Bei the Fisha obilježi četiri godine rada, kaže da se mnogo trudio oko organizacije i promocije ovog događaja, i izvinjava se svima koji su očekivali da bude održan.

"Iskreno se nadamo da će biti super u Podgorici"

Napominje da je zbog odlaganja, a kasnije i otkazivanja nastupa klub Lucky u kojem je trebalo da bude održan dva puta pretrpio štetu, “pa je i moguća tužba sa njihove strane”.

Dubljević i Gjuroski su kazali da im se Anastasovski ne javlja ne telefon, a muzičar nije odgovorio ni na poziv “Vijesti”.

Evo šta nam je prije 15-ak dana odgovorio na pitanje šta očekuje od prvog gostovanja u Podgorici: “Svako novo mjesto je izazov. Iz iskustva smo naučili da nemamo očekivanja. Jer kada ih nemaš, onda najbolje prođe. Pristupamo svakom nastupu sa puno energije i pozitivnog duha. To je i ono što želimo da podijelimo sa ljudima. Iskreno se nadamo da će biti super u Podgorici i da ćemo svi zajedno uživati”.

Galerija

Bonus video: