Amerikanci Ramba vide kao muzičkog borca za slobodu

Po mišljenju novinara magazina Time, „Euro neuro” se može shvatiti kao priča upozorenja, ali i domišljat pokušaj animiranja evrovizijskog biračkog tijela
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2012. 18:01h

Od ranije je poznato da je Svjetski Kilo Car Rambo Amadeus jedan od evrovizijskih favorita renomiranih evropskih listova poput Guardiana i Independenta, a da zanimanje respektabilnih svjetskih medijskih kuća za crnogorskog predstavnika na ovogodišnjem Eurosongu ne jenjava, pokazuje članak u svjetski poznatom magazinu Time.

Sabrija Vulić, PR SKC-a potvrdio je “Vijestima” da je crnogorski muzičar dao intervju novinaru Timea Vilijamu Li Adamsu, za koga tvrdi da je jedan od najpoznatijih medijskih stručnjaka za Eurosong, a pomenuti članak može se pročitati na Adamsovom blogu.

Američki novinar opisuje Amadeusa kao muzičkog borca za slobodu, “koji više od dvije decenije stvara često okrutnu muzičku satiru, u kojoj ismijava sve - od lokalne politike do etničkih sukoba na Balkanu”.

Opisujući numeru kojom će se Svjetski Kilo Car predstaviti u Bakuu, Adams kaže da je trenutna ekonomska kriza u Evropskoj uniji tema koja se ne očekuje u “kulturnom Černobilu”, kako je novinar nazvao Eurosong.

“Evropska unija i euro su u nekoj vrsti neurotične situacije, pa sam želio da pomognem. Doduše, nemam lijek, već samo dijagnozu. `Euro neuro` je dijagnoza sa terapeutskim dejstvom”, objasnio je Svjetski Kilo Car u razgovoru za Time.

Komično o krizi

Novinar popularnog magazina secirao je i spot za “Euro neuro”, za koji kaže da na komičan način prikazuje više različitih lica ekonomske krize. Prema njegovim riječima, video prikazuje siromašnog seljaka koji odlazi u grad da zaradi novac, a pri tom gdje god se pojavi izaziva prezir urbanog življa.

“Podjednako je otrovna i nezainteresovanost njemačkih turista, koji u spotu ostaju bezbrižno nesvjesni koliko kriza pogađa manje srećne”, objašnjava on.

Na kraju spota magarac je pojeo sav teškom mukom stečeni novac glavnog protagoniste, a Rambo za Time objašnjava da je poruka te scene da “ako ste nepažljivi, vrlo lako možete ostati bez novca”.

Zato se po mišljenju Adamsa “Euro neuro” može shvatiti kao priča upozorenja, ali i domišljat pokušaj animiranja evrovizijskog biračkog tijela.

“Pjesma je upućena svima koji su nervozni zbog toga što ne mogu da shvate finansijske korijene evropske ekonomske krize. Nadam se njihovim glasovima”, objasnio je Rambo.

Galerija

Bonus video: