Na Lake fest-u Block Out i Atomsko sklonište

Muzički praznik za ljubitelje rokenrola održaće se na istom mjestu kao i prošle godine - na jezeru Krupac, a zadržaće i trodnevni format
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2012. 00:28h

Popularni beogradski Block Out i legende ex-Yu roka iz Pule, Atomsko sklonište nastupiće na ovogodišnjem Lake festu u Nikšiću, ekskluzivno za "Vijesti" je najavio direktor manifestacije Peđa Zečević. Novo izdanje najvećeg crnogorskog rok festivala biće održano sredinom jula, a tačan datum objaviće u narednih 15-ak dana.

Cijena ulaznica takođe za sada nije poznata, ali je Zečević otkrio da će biti skuplje, mada to poskupljenje prema njegovim riječima neće biti veliko.

Muzički praznik za ljubitelje rokenrola održaće se na istom mjestu kao i prošle godine - na jezeru Krupac, a zadržaće i trodnevni format.

"Poslije prošlogodišnjeg uspjeha, javio nam se veliki broj bendova iz regiona koji su izrazili želju da sviraju na Lake festu, tako da smo došli u poziciju da vršimo selekciju, pokušavajući da zadovoljimo različite ukuse, ali naravno da to ne bude ispod nivoa koji važi za ovu manifestaciju. Ne želimo da bilo koji dan festivala bude obojen jednom muzičkom profilacijom, već da se otvorimo ka što većem broju ljudi", objasnio je Zečević.

Zečević očekuje više ljudi

Prema njegovim riječima, gotovo je izvjesno da će nastupiti šest-sedam popularnih izvođača. Organizatori u nadolazećim danima očekuju njihove potvrde, pa će sa daljim imenima učesnika blagovremeno izlaziti u javnost, kaže direktor Lake festa.

"Za sada za ljubitelje zvuka starijih rokenrol generacija tu je Atomsko sklonište, dok o Block Outu ne treba suviše trošiti riječi, jer se radi o jednoj od najpopularnijih rok grupa na ovim prostorima", kaže on.

I pored toga što im po njegovom mišljenju ne ide u prilog trenutna ekonomska situacija, Zečević je saopštio da ove godine očekuju duplo veći broj ljudi, sudeći po svim mogućim projekcijama i najavama, pismima koja im svakodnevno stižu, komunikaciji putem društvenih mreža i slično. Glavne promjene ticaće se kampa, koji će organizatori pokušati da osvježe i afirmišu.

Tako će biti instalirana i posebna bina u kampu za manje poznate izvođače iz Crne Gore i regiona. Taj dio programa će biti besplatan, kao i boravak u kampu. Zečević tvrdi da za kamp vlada veliko interesovanje i očekuje da bude značajnije popunjen nego lani.

"Jako nam je bitno da naš festival, pored muzičkog programa, ima i tu pozadinu u koju spada komunikacija među ljudima, druženje, kampovanje i uopšte pozitivna atmosfera, a mislim da lokacija na kojoj će se odviti događaj nudi savršene uslove za tako nešto", smatra direktor Lake festa.

Iz Lake festa očekuju i popunjeniji moto kamp, jer kažu da je dolazak na Krupac najavio veliki broj društava iz regiona.

Prošle godine, uz muzički program, festival su krasili i sportski i umjetnički segmenti, kojih će prema riječima Zečevića biti i ove godine.

"Direktor umjetničkog programa će opet biti Nikola Simanić. On priprema čitav set performansa, instalacija, projekcija i tako dalje, ali o tome će javnost biti naknadno obaviještena. Imaćemo i sajam knjiga ponovo. U svakom slučaju, Nikola to već ima koncipirano i ovih dana se radi na razradi projekta", priča Zečević. On je kazao i da će tehnički dio festivala (ozvučenje, bina, rasvjeta,...) biti u značajnoj mjeri unaprijeđen u odnosu na prošlogodišnji.

"I prošle godine je bila ekonomska kriza, ali smo uspjeli da ubijedimo određen broj sponzora da nas podrži, iako se prvi put dešavalo, prosto su nam vjerovali na riječ. Upravo sa tim ljudima uglavnom nastavljamo saradnju i ove godine. Prije svega tu su pivara Trebjesa, Plantaže "13. jul", opština Nikšić...", saopštio je Zečević.

Prošlogodišnji debi Lake festa ispratilo je preko 15 hiljada posjetilaca koji su uživali u koncertima Partibrejkersa, Sunshinea, Zabranjenog pušenja, Elementala, Darkwood Duba, Autogenog treninga, D.S.T.-a i mnogih drugih poznatih grupa iz Crne Gore i okruženja.

Otvoreni i za druge žanrove

Lake fest je već brendiran kao rok festival, po mnogima prvi koji zaista zaslužuje takav epitet. Ipak, direktor ovog festivala kaže da su otvoreni i za druge vrste muzike.

"Ostaje prevashodno rok festival, ali ne bježimo ni od izvođača drugih bliskih vrsta muzike, pa možda bude i hip hop grupa, recimo. Vrata su nam otvorena za različite muzičke forme, ne gajimo odbojan odnos prema ikome, ali će nam koncept koji nam se pokazao kao dobar i u kojem se lično pronalazimo ostati kao smjernica za buduće godine", objasnio je on. Već po samom završetku debitantskog izdanja Lake festa pominjala se mogućnost da ove godine na Krupcu nastupi i neko od svjetski poznatih imena. Zečević kaže da za sada nemaju ništa potvrđeno, ali tu mogućnost i dalje ostavlja otvorenom.

Mita: Očekujte maksimum

Milutin Jovančić Mita, pjevač Block Outa, kazao je da se raduje prvoj svirci njegovog benda u Nikšiću te da publika može očekivati od njih da pruže maksimum, kao i na svakom koncertu do sada. Prema njegovim riječima, kroz nastup na Lake festu Block Out će na neki način i nadoknaditi svojim fanovima propušteno sa Gardens Rock Planet festa, održanog na KIC-u prošle godine, kada je svirka Beograđana drastično skraćena zbog kašnjenja programa usljed tehničkih problema.

"Iskreno se nadam da više neće biti takvih slučajeva, jer mi želimo da izađemo u susret, ali nemamo mogućnost da utičemo na organizaciju. Ovog puta je ipak ozbiljan festival u pitanju, a i ima dosta vremena da se pripremi sve. Tako da, iako za ove prostore važi da dok se nešto ne dogodi - ne priča se o tome, ipak očekujemo da sve prođe u najboljem redu", kazao je pjevač. On je otkrio da je Block Out pozvan i prošle godine da nastupi na Lake festu, ali se tada nisu mogli odazvati zbog obaveza.

Frontmen Atomskog skloništa Bruno Langer kazao je da ga raduje nastup u Nikšiću, posebno zbog toga što se njegov bend nije odavno družio sa crnogorskom publikom.

“Vjerujem da će svi oni koji budu prisustvovali našem koncertu doći na svoje, to jest da će imati prilike da čuju sve one pjesme koje su obilježile našu 35-godišnju karijeru”, kazao je Langer.

Pored glavne, biće postavljena bina i u kampu, a ulaznice će biti malo skuplje, saopštio je organizator, koji ove godine očekuje veći broj posjetilaca

Bonus video: