Šest bendova na trgu 20. i 21. maja

Organizator događa je Turistička organizacija opštine Kotor, koja u duhu uspješnog „Rock New Year“ festivala nastavlja da ispunjava obećanje dato publici – da će ovaj grad zadržati prepoznatljivost po dobroj muzici, bez kompromisa sa lakim notama lišenim estetike.
89 pregleda 0 komentar(a)
Kotor Dan nezavisnosti, Foto: TO Kotor
Kotor Dan nezavisnosti, Foto: TO Kotor
Ažurirano: 18.05.2018. 11:35h

Manifestacija „Kotor May Rock“, na kojoj će nastupiti šest bendova sa domaće i regionalne scene, održaće se 20. i 21. maja u Kotoru, od 21h, na Trgu svetog Tripuna.

20. maj: Embassy 516, Đorđe David & Death Saw, KKN

Prva koncertna noć počeće nastupom dubrovačkog alt-dream sastava Embassy 516. Četvoročlani bend okupio se deceniju nakon nestanka gitariste benda Manic Street Preachers, Ričija Edvardsa, koji je posljednji put viđen u londonskom hotelu Embassy, gdje je odsjeo u sobi 516. Ovo je ujedno bio motiv za naziv i povod za stvaralaštvo konceptualnog projekta iza kojeg stoje četvorica dubrovačkih muzičara, koji su prvi album pod nazivom „Surveillance of the Environment“ objavili 2012. godine i to upravo 16. maja (5/16).

Unutaržanrovska različitost rok muzike vidjeće se u nastavku koncerta prelaskom na nastup Đorđa Davida & Death Saw, koji će osim autorskih ostvarenja iz novog sastava izvesti i čuvene hitove s kraja prošlog vijeka koji pripadaju opusu Generacije 5, u kojoj je ovaj muzičar bio glavni vokal, poput „Ti samo budi dovoljno daleko“ i „Dolazim za pet minuta“.

Završni koncert prve večeri održaće bend iza čijeg imena takođe postoji interesantna priča – Kanda, Kodža i Nebojša – nastalog tako što su članovi, čitajući romane Dostojevskog, pronašli arhaizme (kanda – valjda; kodža – mnogo) i ime dječaka iz ulice jednog člana. Društveno angažovani tekstovi i energični nastupi, kao i osam studijskih albuma čine KKN jednim od najprepoznatljivijih sastava progresivnog zvuka.

21. maj: Light Under the Black Mountain, DST, Nikola Vranjković

Kotorski bend Light Under the Black Mountain već godinama ostvaruje popularnost izvan grada u kojem stvara i to zahvaljujući isključivo autorskim kompozicijama koje izvode na festivalima. Spektakularnim nastupom otvorili su dvodnevni program kotorskih novogodišnjih koncerata kada se brojna publika uvjerila u kvalitet blues rock zvuka kakav se na ovim prostorima rijetko može čuti.

Nastup će druge večeri imati i nikšićki sastav Društvo skrivenih talenata, koji njeguje melodični pank. Njihova „Vatra“ za mnoge je simbol borbe i želje za boljim životom, a porukama da je snaga u pojedincu prožete su i druge numere. Uz pet studijskih albuma i brojne festivalske nastupe, DST, koji postoji od 1991. godine, u vrhu je domaćeg stvaralaštva u ovom žanru.

Završnica manifestacije pripašće Nikoli Vranjkoviću. Prepoznatljiv alternativni zvuk uklopljen u poeziju, u duhu kojeg ovaj muzičar stvara tri decenije, ispuniće kotorski trg. Vanvremenski, a ujedno i uvijek aktuelan, Vranjković je hroničar je vremena u kojem se može preživjeti samo uz optimizam koji sofisticirano prožima kroz svoja djela.

Organizator događa je Turistička organizacija opštine Kotor, koja u duhu uspješnog „Rock New Year“ festivala nastavlja da ispunjava obećanje dato publici – da će ovaj grad zadržati prepoznatljivost po dobroj muzici, bez kompromisa sa lakim notama lišenim estetike.

Informacije o smještaju moguće je dobiti putem e-maila kotormayrock@gmail.com. Za one koji planiraju boravak u Kotoru samo tokom koncerata prevoz iz Nikšića, Podgorice, Cetinja i Budve organizuje preduzeće Mraković Trade, a informacije o redu vožnje i kartama dostupne su putem telefona 069-588-388 i 067-278-305.