"Kraljevi gitare" priredili Podgoričanima muzički spektakl

Publika je imala priliku da čuje i “Good Time Charlie’s Got The Blues“, “Prvi korak”, zatim “For Sepfora”, “Double Jeu”, “Gipsy Song”...
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2012. 08:19h

“Tri gitarska džina”, “kraljevi gitare”, “majstori gitarskih žica” blagi su opisi kojima se može dočarati nastup tria “Kings of Strings” u sali Gimnazije “Slobodan Škerović”. Nama dobro poznat, makedonski gitarista Vlatko Stefanovski, sinoć je scenu po prvi put u Podgorici dijelio sa svojim kolegama Holanđaninom Štokelo Rozenbergom, i Australijancem Tomi Emanuelom.

Isplatilo se čekati 25 minuta na početak koncerta, a trojici gitarista je trebalo još nekoliko minuta da započnu svirku zbog publike koja nije prestajala sa aplauzom. Nakon što je sala malo utihnula, slušaoce je pozdravio Tomi Emanuel, najveseliji u ekipi na bini.

Malu pometnju napravio je Dragan Vujačić, voditelj emisije “Rok karavan”, želeći da događaj prati iz prvog reda. Obezbjeđenje je odmah reagovalo, nakon kraće rasprave Vujačić je sjeo na svoje mjesto, dok je njegov sin demonstrativno napustio salu.

Sa oduševljenjem su trojica muzičara svirala svoje autorske kompozicije, ali i obrade hitova. Publika je imala priliku da čuje i “Good Time Charlie’s Got The Blues“, numeru sa njihovog albuma “Prvi korak”, za koju su snimili i spot, zatim “For Sepfora”, “Double Jeu”, “Gipsy Song”, kao i kompoziciju koju je Emanuel posvetio svojoj ćerki. Nijesu samo svirali, prisutni su imali priliku da čuju i kako Tomi Emanuel pjeva.

Spoj stilova, karaktera, umijeća...

Publika nije štedjela dlanove, ali ni gitaristi svoje instrumente. Nakon nešto više od pola sata zajedničke svirke, binu je napustio Stefanovski, da bi ostala dvojica odsvirala Nekoliko numera, među kojima i hit Stivija Vondera “Isn't She Lovely”.

Nakon Vlatkovog povratka, pauzu je dobio Štokelo, a dvojica na bini su između ostalog izvela “Turski marš”...

Zaljubljenici gitarskog zvuka imali su jedinstvenu priliku da uživaju u neobičnim spoju različitih stilova, karaktera, umijeća, stopljenih u zajedničkoj svirci.

Emanuel, Vlatko i Štokelo prisutnima su se pokazali i kroz solo tačke

Emanuel, Vlatko i Štokelo prisutnima su se pokazali i kroz solo tačke. Australijanac Elanuel, koji trenutno živi u Americi i u svojoj dugogodišnjoj karijeri imao je priliku da svira sa vrsnim muzičarima među kojima su i Erik Klepton i Les Pol, pokazao je i svoju nesvakidašnju tehniku sviranja gitare sa svih deset prstiju.

Elitno društvo gitarista podgoričkoj publici je pružilo nezaboravan ugođaj, bilo da su svirali solo, u paru ili sva trojica.

Na koncertu koji je organizovan u okviru turneje po gradovima regiona, majstori gitare promovisali su i svoj prvi album nazvan “Prvi korak” koji donosi 13 numera.

Mađu prisutnima na koncertu bili su glumac Mišo Obradović, Nikola i Popaj iz Perpera, Predrag Drecun, te gitaristi Marko Prentić, Darko Nikčević, Srđan Bulatović, Saša Stojanović i Petar Dobričanin.

Galerija

Bonus video: