Toni Emanuel: Dopala mi se balkanska muzika

Nastup trojice gitarista sadržaće multižanrovski omaž gitarski repertoar, a Emanuel otkriva da mu je saradnja sa Vlatkom i Štokelom donijela i nova saznanja
153 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2012. 08:47h

Vilijam Tomas poznatiji kao Tomi Emanuel u svojoj dugogodišnjoj karijeri sarađivao je sa čuvenim gitaristima među kojima su i Erik Klepton, Džo Satrijani, Les Pol, kao i mnogim drugim muzičarima poput Stivija Vondera.

Podgoričkoj publici će se u nedjelju veče predstaviti drugi put, sada u sastavu “King of Strings”. J

edan od najboljih gitarista današnjice kojeg Stivi Vaj smatra najboljim na svijetu, sjutra će scenu u sali Gimnazije dijeliti sa makedonskim gitaristom Vlatkom Stefanovskim i kolegom iz Holandije Štokelom Rozenbergom.

"Mislim da će to biti predivno iskustvo za publiku , ali i za nas trojicu zato što smo Vlatko, Štokelo i ja različiti izvođači, pripadamo potpuno drugačijem kulturnom podneblju.

Uživali smo u tome što smo se sastavili da bismo stvarali muziku i mislim da će se to publici jako svidjeti. Sjutra svi koji dođu imaće priliku da čuju neke od tradicionalnih pjesama sa Balkana, kao i malo džez i španske muzike.

Ja ću takođe svirati neke od mojih autorskih numera. Nastup je osmišljen kao kombinacija naših stilova i sjajno smo se zabavljali dok smo svirali zajedno", priča za Vijesti Emanuel.

Koristi svih deset prstiju

Australijski gitarista kome je, kaže, muzika na prvom mjestu, razlikuje se od svojih kolega po stilu, jer prilikom sviranja koristi svih deset prstiju i na taj način ostvaruje i ritam i melodiju. Pohvale je primao od mnogih kolega, međutim, Tomi je veoma skroman i ističe da je on imao sreću da svira sa nekim “velikim muzičarima”.

"Mnogo mi znače pohvale pojedinih muzičara, naročito ako njihov rad cijenim. Sama saradnja sa muzičarima poput Les Pola je jedno veliko i pozitivno iskustvo. I turneja sa Kleptonom je takođe bila sjajna. Imao sam mnogo sreće što sam u životu radio sa dosta sjajnih ljudi. I Štokelo i Vlatko su takođe na ovoj listi", kaže Emanuel.

Nastup trojice gitarista sadržaće multižanrovski omaž gitarski repertoar, a Emanuel otkriva da mu je saradnja sa Vlatkom i Štokelom donijela i nova saznanja.

"Mnogo sam naučio od Vlatka, posebno kad je u pitanju balkanska muzika. Naučio sam da sviram neke neobične ritmove i melodije i moram priznati da se veoma divim načinu na koji on svira.

Takođe sam od Štokela naučio puno o muzici Đanga Rajnharta, romskoj muzici, i to je za mene bilo zaista, zaista divno. Mislim da ćemo se zajedno na bini jako dobro provesti", nada se Emanuel, dodajući da mu se svidjela balkanska muzika.

"Morao sam da naučim neke od Vlatkovih najtežih numera da bih mogao da radim sa njim. Jedna od najtežih bila mi je „Kasapinov ples“. Ti komadi su zaista vrlo teški, ali Vlatko ih je svirao za mene i pokazao mi kako to da uradim. Ja sam bio tada njegov učenik", prisjeća se Tomi.

Nakon koncerata u Beogradu, Podgorici, Zagrebu, Mariboru, ali i nekim švedskim gradovima, Emanuel se nada da će u istom sastavu obići svijet.

"Volio bih da Štokela i Vlatka odvedem u Englesku, kao i u Ameriku. Zapravo, volio bih da sa njima sviram po čitavom svijetu", zaključio je Emanuel

Sa Džeksonom najemotivnije

Na pitanje s kim mu je bilo najteže da sarađuje, odgovorio je kroz osmijeh: "Nikad nijesam imao poteškoća u radu sa drugim umjetnikom. Ipak, izdvojio bih Majkla Džeksona, ali ne kao nekog s kim je bilo teško sarađivati. Naprotiv. On je na mene kao umjetnik ostavio najemotivniji utisak.

To je za mene bila velika emocija zato što sam želio da dobro odradim posao i imao sam veliko poštovanje prema njemu.

Samim tim trebalo mi je mnogo sati rada za ono za šta mi obično treba pet minuta. Saradnja sa njim je bila veliki izazov, tako da sam želio da sve ispadne savršeno", priznaje Tomi.

Još ima karata

Koncert gitarskog trija „Kings od Strings“ koji će biti održan sjutra veče u sali podgoričke Gimnazije počeće u 20 časova, a karte za ovaj događaj još se mogu naći na biletarnici KIC-a Budo Tomović po cijeni od 15 eura.

"Pokrovitelj ovog izuzetnog projekta je ambasada Kraljevine Holandije. Zbog trenutne finansijske krize, u projekat nije ušao nijedan komercijalni sponzor koji bi svojim učešćem dao mogućnost organizatorima da spuste cijene karata", ističe Vanja Vukčević iz produkcije koncerta.

Prema njenim riječima zadovoljni su došadanjom prodajom ulaznica. Vukčević je objasnila da je sala Gimnazije odabrana kako koncertni prostor jer može da primi više posjetilaca od Velike sale KIC-a, čiji je kapacitet 400 mjesta.

Iz produkcije ističu da gitaristi Emanuel, Rozenberg i Stefanovski, nezavisno jedni od drugih, imaju veliki broj koncerata godišnje, ali su se i pored dosta zgusnutog rasporeda u prethodnih deset mjeseci sastajali i vježbali u Milanu, Budimpešti, Sofiji i Beogradu.

Na turneji u okviru koje će posjetiti i glavni grad Crne Gore tri muzičara sviraće isključivo akustične gitare, a na repertoaru će se naći kompozicije sa tek objavljenog albuma „Prvi korak“, ali i autorske numere poput „Eh da imam“ Stefanovskog, „For Sephora“ Rozenberga i „The Trials“ Emanuela.

Bonus video: