Štokelo Rozenborg: "Gipsy Song" je moj favorit

Mi smo otkrili puno gitarskih trikova i suptilnosti čim smo počeli da sviramo. Ali Vlatko ima ritmički pristup sa Balkana, što je nevjerovatno i za Tomija i za mene
71 pregleda 0 komentar(a)
Kings of Strings - Rehersal, Foto: Privatna arhiva
Kings of Strings - Rehersal, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.03.2012. 07:50h

Podgorica - Holandski gitarista Štokelo Rozenberg sviraće u nedjelju ponovo u Podgorici, ali ovoga puta sa svojim kolegama Tomijem Emanuelom i Vlatkom Stefanovskim. Štokelo je proslavio romsku muziku, kroz njene svingerske, džez manouche formate. Sa porodičnom grupom „The Rosenberg Trio“ već je gostovao u Podgorici, ovoga puta nastupiće u triju „Kings of Strings“ koji je za njega „poput najljepšeg poklona“.

"Pa to je potpuno jedinstvena prilika da zajedno izmiješamo naša tri veoma različita stila sviranja gitare i ukombinujemo oboje – i stil i repertoar što je, ja mislim, nama trojici donijelo mnogo svježih ideja", izjavio je za “Vijesti” Štokelo Rozenberg.

Holandski gitarista iako iz muzičke porodice gitaru je počeo da svira kasno i to sa 10 godina, što se rijetko dešava u muzičkim porodicama. Međutim, već sa 12 godina osvojio je i prvu nagradu u Holandiji.

Njegov idol je Đango Rajnhart, koga je kažu mnogi, Štokelo prevazišao. Na pitanje zašto je odabrao da svira i popularizuje romsku muziku, odgovorio je:

"To je zapravo samo stvar tradicije, odrastanja u porodici koja je puno svirala muziku Đanga Rajnharta, i pri samom nastupanju kao izvođača i kod kuće. Sve džipsi i džez je u Đangu!

Njegov idol je Đango Rajnhart, koga je kažu mnogi, Štokelo prevazišao

Sve što sam ja uradio je što sam to vježbao i onda možda dodavao svoj sopstveni mali pečat tu i tamo sa nekim kompozicijama, povremeno određeni latino prizvuk, uticaj Paka de Lusije takođe", objašnjava on.

Na koncertima predstaviće nekoliko različitih muzičkih žanrova, ali i stilova sviranja akustične gitare. On tvrdi da je od svojih kolega dosta toga i naučio.

"Zapravo mi smo otkrili puno gitarskih trikova i suptilnosti čim smo počeli da sviramo. Ali na primjer, Vlatko ima ritmički pristup sa Balkana, što je nevjerovatno i za Tomija i za mene. Sa druge strane, on voli da uči ciganske džez akorde, tako da je to sve stalna razmjena ovog i onog. I naravno repertoar je bio pun otkrića za sve nas", kaže Štokelo.

Na koncertu u nedjelju gitarski trio sviraće i nešto iz autorskog opusa Vlatka Stefanovskog. Štokelo objašnjava da im nijedna od Vlatkovih tema nije bila teška za sviranje, ali i da ne poznaje dovoljno balkansku muziku.

"Nije najvažnija stvar da je melodija teška za sviranje. Naprotiv, najvažnije je da jedna kompozicija ima divnu melodiju. Vlatko ima aposolutno prelijepu baladu koja se zove „Gypsy Song“, koja je zaista moj favorit.

Što se tiče ostalog, na- žalost ja ne poznajem baš puno balkansku muziku. Slušao sam neke sjajne melodije romskih pjevača, mnogo njih, ali ne mogu da se prisjetim njihovih naziva", priča Rozenberg, vlasnik teme i apsolutnog gitarskog standarda „For Sephora“, koju je komponovao za sestru dok je još bila mala.

Međutim, Rozenberg nije htio da otkrije da li će tu numeru sa Stefanovskim i Emanuelom svirati u Podgorici, već poručuje da “dođemo i sami otkrijemo”.

I sam Vlatko Stefanovski pričao je za naš list da je radeći sa njim i Emanuelom “postao svjestan neke sasvim druge radne etike”

Sa grupom „The Rosenberg Trio“ danas iza sebe ima 20 studijskih i koncertnih albuma, nagrade magazina „Guitarist“, brojne nastupe širom svijeta. Za popularizaciju ciganske muzike kao i da prestigne svog uzora Đanga Rajnharta potrebno mu je bilo mnogo vježbe.

I sam Vlatko Stefanovski pričao je za naš list da je radeći sa njim i Emanuelom “postao svjestan neke sasvim druge radne etike” jer je prije toga rijetko svirao više od dva, tri sata dnevno.

"Pa, kad sam bio mladić vježbanje gitare po čitav dan je bio svakodnevni posao. I danas predstavlja svakodnevni posao, međutim, moramo vježbati jer imamo mnogo nastupa po svijetu i moramo da zadovoljimo našu publiku, snimamo nove stvari i istražujemo dalje teritorije.

To jeste poprilično angažovanje, ali „prevazilaženje Đanga“ je malo pretjerano. Bez njega, ne bi bilo džipsi džeza. Čuvamo ga u mislima", zaključuje Rozenberg.

Bonus video: