Konkurs za Sunčane skale u toku. Pjesma Mediterana još neizvjesna

Direktor Skala je kazao da je do sada stiglo osamdesetak pjesama iz raznih zemalja. Organizatori tek očekuju većinu prijava jer je do kraja konkursa ostalo još dosta vremena
94 pregleda 0 komentar(a)
Sunčane skale, Foto: Zoran Đurić
Sunčane skale, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.03.2012. 09:37h

Ljeto se bliži, a organizatori tradicionalnih muzičkih manifestacija uveliko se spremaju za hercegnovske “Sunčane skale”, budvansku “Pjesmu Mediterana” i Festival narodne muzike koji se pet proteklih godina održavao na Cetinju.

Koncertno-muzička produkcija “Sunčane skale” već je raspisala konkurs za kompozicije koje će u okviru dvije večeri - “Nove zvijezde” i “Pjesma ljeta” biti izvedene početkom jula u Herceg Novom.

"Konkurs traje do 1. maja, a za sada smo dobili osamdesetak pjesama. Ono što je posebno interesano je da pored autora i izvođača sa ex- YU prostora, kao i onih zemalja koje su imali svoje predstavnike na prethodnim izdanjima “Skala”, ove godine imamo prijavljene pjesme iz Turske, Austrije, Azerbejdžana, Kazahstana. Međutim, ipak je najviše numera za sad stiglo upravo iz Crne Gore i regiona", kazao je za “Vijesti” Slobodan Bučevac, direktor festivala “Sunčane skale”. Za festival koji će biti održan 2. i 3. jula organizatori tek očekuju prijave jer je do kraja konkursa ostalo još dosta vremena.

Uveliko pripreme?

Za razliku od hercegnovskog, budvanski festival koji prošle godine nije održan, još je neizvjestan. Organizatori, ipak, kažu da se uveliko pripremaju za ovaj događaj.

"Spremamo se kao da će biti festivala, iako ni konkurs još nijesmo raspisali. Ipak, ne zavisi sve od nas. Čekamo zeleno svjetlo iz Opštine Budva. U svakom slučaju, konkurs mora biti raspisan za 15 dana, tako da ćemo do 20. marta tačno znati ima li ove godine “Pjesme Mediterana”", ističe za “Vijesti” Aleksandar Armenko, direktor festivala u Budvi.

"Svakako da mogu doći u obzir, ali samo ukoliko nijesu izvođene niti objavljene", odgovorio je Armenko.

"Svakako da mogu doći u obzir, ali samo ukoliko nijesu izvođene niti objavljene", odgovorio je Armenko.

On je dodao, da ukoliko se “Pjesma Mediterana” održi, pomjeriće je za kraj juna.

Umjetnički direktor Festivala narodne muzike i predsjednica Udruženja estradnih umjetnika Renata Perazić istakla je da će za ovogodišnje izdanje konkurs biti uskoro objavljen.

"Inače, naš konkurs traje nešto više od mjesec dana i što se toga tiče nijesmo zakasnili. U planu nam je da on bude raspisan za nekih petnaestak dana. Međutim, još ne znamo da li će ovogodišnji festival biti održan na Cetinju ili ćemo se vratiti prvobitnoj ideji da ga selimo iz grada u grad. Sve će biti poznato za desetak dana", otkrila je Perazić.

Bonus video: