Vlatko Stefanovski se koncertu u Podgorici raduje kao malo dijete

Gitarski supertrio nastupiće 18. marta u sali Gimnazije
0 komentar(a)
The Kings of Strings, Foto: Vesko Belojević
The Kings of Strings, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.03.2012. 19:44h

Gitarski supertrio "The Kings Of Strings", koji čine Vlatko Stefanovski, Tomi Emanuel i Štokelo Rozenberg, nastupiće 18. marta u Podgorici, a u Američkom uglu u KIC-u Budo Tomović održana je i konferencija za novinare povodom ovog događaja.

"Dobro je da pored redovnih aktivnosti kulturne institucije organizuju bitne događaje i imali smo sreće da učestvujemo u organizaciji jednog takvog, koji će biti održan 18. marta u sali Gimnazije", istakao je Zoran Šiškić, direktor KIC-a.

Pored Podgorice, gitarski trio imaće najvjerovatnije dva koncerta u Beogradu, u Zagrebu, Mariboru, ali i u Švedskoj

"Ideja je nastala prije otprilike godinu i po dana. Kroz manifestacije koje organizujem, imao sam priliku da sarađujem i sa Stefanovskim, Emanuelom i Rozenbergom i bilo mi je veoma interesantno da ih spojim. Njih trojica su čuli jedan za drugoga, ali se do tada nijesu lično poznavali i svirali zajedno tako da je projekat “Kings of Strings” spontano krenuo", otkrio je Radojković.

Trojica vrituoza na gitari prošle godine su se prvi put okupili kada su ujedno i održali koncert u Sofiji.

"Od početka sam vjerovao da je to sjajan spoj ne samo muzičara, već i ličnosti. Njihove tri gitare su tri različita svijeta, ali su bez obzira na to veoma slični", objasnio je Radojković.

Pored Podgorice, koju će posjetiti u okviru mini turneje, ovaj gitarski trio imaće najvjerovatnije dva koncerta u Beogradu (17. i 24), u Zagrebu (20.marta), Mariboru dan kasnije, ali i u Švedskoj.

"Mislim da je za početak sedam gradova sasvim dovoljno. Njihov CD je već gotov i biće spreman za promociju prije turneje, a svi oni koji dođu na koncert imaće priliku da čuju kako sve to uživo zvuči", ispričao je Radojković, dodajući da će to za muzičke sladokusce biti nevjerovatan osjećaj.

Karte za ovaj događaj, po cijeni od 15 eura, u prodaji su od 1. marta, mogu se naći na biletarnicama KIC-a

"Do sada sam u Podgorici bio u gotovo svim kombinacijama, a sa ovom obećavam ekskluzivan muzički spektakl. Posebna mi je čast što scenu dijelim sa dvojicom vrsnih gitarista jer to je za mene novo iskustvo. Na turneji ćemo jedan drugom pokazati po koji gitarski trik, ali ćemo se i zabaviti. Koncertima sa Emanuelom i Rozenbergom radujem se kao malo dijete", priznao je Stefanovski.

Troje gitarista koji su već svirali u Podgorici, 18. marta će imati svoje solo tačke, sviraće duete svako sa svakim, a jedan dio koncerta izvešće zajedno.

Iako je novinarima bilo čudno što će njihov koncert biti u sali Gimnazije, iz KIC-a su dobili objašnjanje da je to jedini prostor u glavnom gradu Crne Gore koji može da primi 2.000 ljudi.

Karte za ovaj događaj, po cijeni od 15 eura, u prodaji su od 1. marta, mogu se naći na biletarnicama KIC-a, a organizatori navode da su interesavanjem publike veoma zadovoljni.

Ništa im nije teško

Muzičari će svirati akustične gitare, s tim što, ističe Vlatko, njegovo i Rozenbergovo sviranje zvuči kao da je na električnoj.

"Za ovu turneju sviraću na gitari koja je napravljena u Irskoj i kakvu sam oduvijek želio da imam", otkrio je Stefanovski.

A o stilovima svojih saradnika kaže:

"Rozenberg je proslavio džipsi muziku kroz njene svingerske, džez manuš formate, dok je Emanuel kantri rok gitarista koji prosto nema teme koju ne može da odsvira. Prošao je i literaturu i ima tehniku. Iako u mojoj muzici ima dosta nepravilnih ritmova, ništa im od toga nije bilo teško da odsviraju", tvrdi Stefanovski.

Bonus video: