Kakva država takva i kultura

"Koliko je perspektivna država, toliko je perspektivna umjetnost i kultura. Koliko smo momentalno spremni za to, sumnjam"
67 pregleda 0 komentar(a)
Miško Tamindžić, Foto: Zoran Đurić
Miško Tamindžić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.03.2012. 21:06h

Crnogorski kompozitor Miško Tamindžić u okviru manifestacije "Mjesec autora muzike" u etno jazz klubu "Sejdefa" priredio je svoje autorsko veče.

Tom prilikom uspio je da iznenadi prisutne, tako što nije poput ostalih svojih kolega bio vezan samo za žive instumente, već je želio da im priredi drugačiji ugođaj i upozna ih sa novim zvukom.

"Zadovoljan sam nastupom, posebno zbog toga jer niko nije očekivao da ću izvoditi house, hip hop, trance i alternativu. Koristili smo najsavremeniju tehnologiju u kombinaciji sa klasičnim instrumentima i to je ono što mene momentalno privlači u muzici. Veliku zahvalnost dugujem Bubi Bojiću, izvanrednom muzičaru koji je nastupio sa mnom. Buba je, inače, već dugo u muzici i vrlo je kompatibilan saradnik", ispričao je Tamindžić.

Na kompilaciji "Montenegrin InstruMental Forces" našla se i Tamindžićeva kompozicija “Dreambox."

"Svaki muzičar se kroz vježbu i slušanje bavi instrumentalnom muzikom, tako sam i ja počeo", priča Tamindžić, koji do sada nije objavljivao instrumentale već je poznat kao autor pjesama koje su izvodili Igor Perazić, Andrijana Božović, Maja Marković i mnogi drugi.

Na pomenutoj kompilaciji koju je objavio “Rabbit Records” našlo se 12 autorskih kompozicija i tri etno obrade

O svom solo projektu instrumentalne muzike trenutno ne razmišlja, i kaže da ako bude radio takve projekte biće slični onome što je predstavio na autorskoj večeri.

"Biće to ono što je publika čula ove noći, uz obilje tehnologije i narodnih instrumenata, nešto što bih mogao izvesti vani", dodaje Tamindžić, a na pitanje da li instumentalna muzika ima perspektivu u Crnoj Gori odgovara:

"Koliko je perspektivna država, toliko je perspektivna umjetnost i kultura. Koliko smo momentalno spremni za to, sumnjam", prokomentarisao je on.

Na pomenutoj kompilaciji koju je objavio “Rabbit Records” našlo se 12 autorskih kompozicija i tri etno obrade. O tome koja mu se od kompozicija sa kompilacije najviše svidjela, Tamindžić kaže:

"Šesnaest je autora prisutno na ovoj kompilaciji, isto toliko različitih pristupa, emocija, to je kvalitet ovog CD-a. Zbog toga ne bih izdvajao nikog posebno", zaključio je Tamindžić.

Bonus video: