Evropski kompozitori: Radio i TV emiteri nas ucjenjuju

Alijansa evropskih kompozitora i tekstopisaca, koja zastupa 12.000 kompozitora i tekstopisaca, žalila se Evropskoj komisiji na postupanje više od 15 emitera sa teritorije Evropske unije
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.02.2012. 14:52h

Alijansa evropskih kompozitora i tekstopisaca optužila je danas neke od vodećih radiotelevizijskih emitera, među njima i Bi-Bi-Si (BBC) da autorska prava dobijaju uz pomoć ucjene, čime umjetnicima bitno smanjuju prihode.

Ova asocijacija, koja zastupa 12.000 kompozitora i tekstopisaca, žalila se Evropskoj komisiji na postupanje više od 15 emitera sa teritorije Evropske unije, među kojima su britanski Bi-Bi-Si (BBC), satelitski kanal Bi-Skaj-Bi (B2B) i Aj-Ti-Vi (ITV).

Predstavnici Alijanse su rekli novinarima u Briselu da emiteri često govore kompozitorima da njihova djela neće biti otkupljena ukoliko ne ustupe autorska prava na svaku muziku koju naprave.

Prema njihovim riječima, u Velikoj Britaniji to znači da umjetnik ostaje bez 50 odsto svog prihoda, a u drugim zemljama procenat gubitka može biti i veći.

Žalbom Alijanse obuhvaćeni su emiteri iz Britanije, Holandije, Francuske, Italije, Danske i Austrije.

U žalbi se tvrdi da emiteri i srodne produkcione kuće zloupotrebljavaju dominantni položaj na tržištu kako bi suzbili konkurenciju.

Komisija će nakon analize žalbe odlučiti da li će otvoriti istragu.

Bonus video: