Džoni Štulić: Kao da su me prodali u roblje

"To je isto kao da su ti ukrali identitet i plaćaju tvojom karticom svoje račune. Kao da su te prodali u roblje”, ogorčen je Štulić
185 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2012. 17:42h

Kultni jugoslovenski muzičar Branimir Džoni Štulić, koji se odavno žali da ga je izdavač opljačkao, odlučio je da presavije tabak i tuži zagrebački “Croatia Records”, kuću koja je osamdesetih godina pod imenom „Jugoton“ objavila sve albume njegove grupe „Azra“.

Štulić koji živi u Utrehtu u potpunoj ilegali traži odštetu od 25 miliona eura, a za Blic kaže da tužbu nije podnio samo zbog novca.

“To je priča koju i vrane na krovu znaju, jer sve traje već 25 godina. Ne radi se samo o novcu, nego da se vidi u čemu je fazon. Najgore u svemu je što oni prodaju moja autorska prava, a to je isto kao da su ti ukrali identitet i plaćaju tvojom karticom svoje račune. Kao da su te prodali u roblje”, ogorčen je Štulić.

On od “Croatia Recordsa” potražuje novac još iz vremena Jugoslavije (12 miliona), i bar još toliko za period poslije završetka rata (od 1995).

Štulić optužuje ZAMP (hrvatska služba za zaštitu autorskih prava) da ilegalno prodaje autorska prava na njegovu muziku. Otkriva da ga je prije deset godina zvala predstavnica ZAMPA i kazala mu da može uzeti nadoknadu od oko 2.000 maraka za autorska prava.

“Ne volim kad mi na temelju ukradenih točkova svojataju i auto. Nikome ja nisam prodao ništa”, izričit je Štulić, koji dodaje da dvije hiljade maraka ne može da shvati ozbiljno i da nema namjeru da uzme i na taj način 'ozakoni posao'. Računica do koje je on došao mnogo je ozbiljnija, Štulić “Croatiu Records” optužuje za “bezočnu eksploataciju”, a slučaj naziva „najvećom pljačkom u istoriji rokenrola“.

Bonus video: