Spotovi koji se pamte po manekenkama

Od osamdesetih godina angažovanje supermodela kao vizuelne muze predstavlja statusni simbol muzičara
335 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 11:27h

Od osamdesetih godina prošlog vijeka, kada su vrhunske manekenke stekle status ikona i bile veće zvijezde od holivudskih glumica, angažovanje supermodela kao vizuelne muze predstavljalo je statusni simbol muzičara.

Otimali su se oko toga koji će imati poznatije ime i tijelo u svom spotu (često i u privatnom životu) manje-više uspješno balansirajući na granici između prekomjernog seksizma i „umjetničke” erotičnosti. Od roka i popa do repa, nijedan žanr nije ostao imun na lijepe žene, bilo da je riječ o supermodelima 80-ih i 90-ih ili današnjim manje prepoznatljivim manekenkama. Ponekad je rezultat bio samo lijepo lice koje prati pjesmu, ali se dešavalo da u prisustvu manekenki „ukrade šou” izvođaču pjesme.

Pošto nas je Duran Duran nedavno vratio u zlatna vremena simbioze ljepotica i muzike, B92 je napravio spisak spotova koji će ostati upamćeni po vizuelnom identitetu.

FREEDOM! - DŽORDŽ MAJKL (1990)

Modeli: Naomi Kempbel, Sindi Kraford, Linda Evanđelista, Kristi Tarlington, Tatjana Patitc

Iako su i prije ’90. snimani spotovi sa manekenkama, Freedom! je unio revoluciju. Majkl je okupio pet žena zbog čije je ljepote, moći, harizme i glamura skovan termin supermodel.

Modni fotograf Piter Lindberg je Naomi, Sindi, Lindu, Kristi i Tatjanu odabrao za crno-bijelu januarsku naslovnicu britanskog Voguea i izazvao takvu pometnju da je Džordž odlučio da preuzme cio “paket” za svoj spot.

U tom trenutku pjevač je bio u sporu sa kompanijom Sony i nije želio da se slika, pa je autor videa, danas čuveni filmski režiser, Dejvid Finčer ljepoticama dodijelio uloge „otvaračica usta“. U spotu se pojavljuju i tri muška modela - Džon Pirson, Mario Sorenti i Piter Formbi.

Dvije godine kasnije Majkl je snimio Too Funky, u režiji dizajnera Tjerija Miglera. Iako je spot zamišljen kao vizuelni nastavak videa „Freedom”, Migler je odabrao drugu generaciju top modela, zadržavši samo Lindu iz originalne postave.

WICKED GAME - KRIS AJSAK (1991)

Model: Helena Kristensen

Ne samo da je pjesma zvučala seksi, već je imala i jednu od najseksipilnijih manekenki kao junakinju spota. Kris i Helena, ona u toplesu, on u treger majici, na plaži, u zagrljaju, sve u slow motionu i u crno-bijelom izdanju sa Herbom Ricom iza kamere... ovo je najbolji vlažni pješčani bluz ikada!

I dan-danas mnogi pamte seksualno sugestivni performans danske manekenke, a video je kasnije uvršten na listu najseksipilnijih svih vremena.

IN THE CLOSET - MAJKL DŽEKSON (1992)

Model: Naomi Kempbel

Modni fotograf Herb Ric ovoga puta je omiljenu crno-bijelu varijantu zamijenio sepija tonovima. Majkl se opasno opustio (što ne liči na njega) i ukrstio kukove sa crnom gazelom.

Iste godine je snimio spot sa još jednom tamnoputom ljepoticom - Iman je u “Remember The Time” glumila faraonku koja sa muzičarem obnavlja staru strast. Manekenka je u emisiji Opre Vinfri kasnije izjavila da se Džekson „vrlo, vrlo dobro ljubi”.

Ric je autor još nekih kultnih muzičko-modnih spotova: “Cherish” (Madona), “Love Will Never Do” (Dženet Džekson), “Please Come Home For Christmas” (Bon Džovi), “Baby Did A Bad, Bad Thing” (Kris Ajsak) i Gone (N Sync).

NOVEMBER RAIN - GUNS N’ROSES (1992)

Model: Stefani Simor

Pričalo se da je devetominutni spot, sa tragičnim i komplikovanim zapletom, imao budžet od nevjerovatnih 1,5 miliona dolara). Ipak, zapamćen je prvenstveno po učešću Stefani Simor, tadašnje djevojke frontmena benda Eksla Rouza, koja se u spotu udaje za njega i potom umire.

Ništa ne ide tako dobro uz snažan gitarski solo kao jedna od najekstravagantnijih vjenčanica svih vremena (koštala je 8.000 dolara).

Kao što je navedeno na kraju spota, scenario za „November Rain” je zasnovan na kratkoj priči „Without You” Dela Džejmsa objavljenoj u knjizi „The Language of Fear” (1995). Ona opisuje osjećanja nekadašnje multiplatinaste rok zvijezde čija se ljubavna veza okončala samoubistvom djevojke.

UPTOWN GIRL - BILI DŽOEL (1983)

Model: Kristi Brinkli

Prije nego što su Bili Džoel i Kristi Brinkli postali par (vjenčali su se 1985, razveli 1994), ova američka ljepotica je u muzičarevom spotu glumila „djevojku iz grada” koju osvaja momak iz predgrađa zaposlen na benzinskoj pumpi (u drugoj verziji videa koji je 2001. snimio Westlife gradsku djevojku tumačila je Klaudija Šifer).

I JUST DON'T KNOW WHAT TO DO WITH MYSELF - THE WHITE STRIPES (2003)

Model: Kejt Mos

Jedna od velikih prednosti koju ima rok zvijezda je to što može da traži od najveće modne zvijezde da igra uz šipku.

Bend White Stripes i rediteljka Sofija Kopola ubijedili su Kejt Mos da obuče crni veš i zanjiše se uz stripersku šipku uz melodiju "I Just Don't Know What To Do With Myself". Rezultaj je produkcijski najsvedeniji video na ovoj listi, ali vjerovatno najerotičniji.

Kao predstavnica nove generacije supremodela - heroin chic mršavica - Kejt je krasila još nekoliko spotova - "Delia's Gone" (Džoni Keš), "Kowalski" i "Some Velvet Morning" (Primal Scream), "The Way You Look Tonight" (Elton Džon).

WHERE ARE WE RUNNIN'? - LENI KRAVIC (2004)

Modeli: Nataša Vojnović, Alisa Saderlend, Devon Aoki

Kravic nam pokazuje kako izgleda jedan dan u životu rok zvijezde - budi se u hotelskoj sobi okružen ženama, ulazi u limuzinu koja ga vodi do aerodroma i ludo se zabavlja (naravno, opet u društvu ljepotica) u privatnom avionu dok putuje na sljedeći koncert.

STACY'S MOM - FOUNTAINS OF WAYNE (2003)

Model: Rejčel Hanter

Tada 34-godišnja Rejčel postaje predmet fantazija druga svoje kćerke. Video je režirao Kris Eplbaum, kao omaž filmu “Fast Times at Ridgemont High” (1982). Više od deceniju nakon dana najveće slave, Hanterova pokazuje da je i dalje u vrhunskoj formi dok defiluje kroz kuću u kupaćem kostimu i zavodi klinca igrajući uz šipku.

SOMEBODY'S ME - ENRIKE IGLESIJAS (2007)

Model: Sarai Givati

Enrike je poznat po prelijepim ženama u svojim spotovima, ali one uglavno nisu bile manekenke. Osim teniserke Ane Kurnjikove sa kojom se i smuvao na snimanju spota “Escape”, Iglesijas junior se ljubio i grlio sa brojnim glumicama (Šenon Elizabet - “Be With You”, Dženifer Lav Hjuit - “Hero”, Miša Barton - “Addicted”).

Ipak, u dva navrata je snimio vruće scene sa manekenkama. Meksikanka Elsa Benitez je zvijezda videa “Love to See You Cry”, a Izraelka Sarai Givati spota koji je cenzurisan na MTV-ju jer su neke scene označene kao "previše seksualne".

Bonus video: