Ima li smisla da crnogorski muzičari objavljuju albume?

Mnogo je problema sa kojima se suočavaju muzičari. Iako je sve više pjevača, sve je manje onih koji “posao dovedu do kraja” i “zaokruže priču”
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2012. 15:08h

Mnogi mladi crnogorski muzičari, bez obzira na dugogodišnje iskustvo, brojne singlove i nastupe na festivalima, i dalje nemaju albume. Neki ih godinama unazad najavljuju, ali, iako su prisutni u medijima i na sceni, njihove prvijence publika (pre)dugo čeka. Zašto je tako za Vijesti su pričali Marko Vukčević, Nina Žižić, Bojan Delić, Ivana Popović-Martinović, Marko Vlahović i Jelena Đorđević.

Vukčević je svoj dio posla kada je u pitanju prvijenac “Suza stihova”, koji će uskoro objaviti “Goraton”, odavno završio, a od kako je etar pustio prvu pjesmu ”Zauvijek”, prošlo je 12 godina.

"Dugo nijesam živio u Crnoj Gori, tako da mi je, iako odavno završen, objavljivanje albuma bilo u drugom planu. Tačno je da je i njegovo snimanje, zbog finansija, trajalo dugo. Ovo je skupa profesija, pjesme dosta koštaju, pogotovo ako želite da aranžmani zvuče kako treba i ako u projekat uključite mnogo ljudi. To ima cijenu, ali se na kraju isplati", priča Vukčević, koji smatra da je najvažnije da se posao uradi kvalitetno.

"Dobro je što je na mom albumu sve uživo odsvirano. Svjesni smo činjenice da su takvi hitovi koji su nastali i prije tridesetak godina i danas veoma slušani. Studiozno odrađenom projektu ne može proći rok, ma kad da ga objavite, što ne bi bio slučaj da smo se oslanjali na kompjutere i elektroniku", objasnio je.

Publika godinama čeka

I na album Bojana Delića, koji je, takođe, odavno “gotov” publika čeka nekoliko godina. Pjevač, koji je karijeru započeo 2003, smatra da je u Crnoj Gori postigao dovoljno, a da album ima smisla zbog njegove karijere van granica naše zemlje.

"Danas je sve poremećeno što se tiče i muzike i izdavaštva. Kada sam ušao u priču snimanja albuma nijesam ni mogao da pretpostavim koliko sve to košta. Godišnje objavljujem po dvije pjesme i spot, što je dovoljno da si prisutan na maloj crnogorskoj sceni. Međutim, albumom ću zaokružiti priču i skoro desetogodišnji rad. Napokon će sve moje pjesme biti na jednom mjestu, što je jako bitno kada je moja karijera u ostalim ex-YU republikama u pitanju. Ne smatram da ću, ako se one budu slušale van Crne Gore, biti bolji pjevač, ali toliko sam uložio, ne samo novca, u moj prvijenac da prosto ne želim da se on vrti samo ovdje", objasnio je Delić i poručio:

Godišnje objavljujem po dvije pjesme i spot, što je dovoljno da si prisutan na maloj crnogorskoj sceni.

Niko pare ne ulaže

Ivana Popović- Martinović, pobjednica drugog serijala Intro karaoke, ne smatra da je problem jedino u novcu i dodaje da je situacija oko izdavanja albuma postala “malo vrzino kolo”.

Ne želim da se pravdam dugim pauzama tokom kojih sam se posvetila porodici ili radu na pjesmama, odnosno albumu, koji sam, kao i svi, odložila za 'srećnija i bogatija vremena'.

"Bazirala sam se na odličnom živom nastupu, glasu, energiji. Ali velikog novca nema više 'ni za lijek'. Ne želim da se pravdam dugim pauzama tokom kojih sam se posvetila porodici ili radu na pjesmama, odnosno albumu, koji sam, kao i svi, odložila za 'srećnija i bogatija vremena'. I sama sam pravila velike pauze zbog visokih kriterijuma. Teško sam nalazila dobre i razumne producente. Većina je htjela samo pare i da odradi posao što prije, jer iza mene nije postojalo ime koje bi garantovalo više novca i dužu saradnju. Međutim, danas kako nema novca i kriterijumi su pali, ali i cijene, čini mi se na 'normalnije grane'. Tako i ja danas u svom kompjuteru imam mnogo više pjesama i demo snimaka, ali i muzičkih eksperimenata nego ranije", priča Ivana.

Singl po singl

I vokal grupe “Nuclear mama” Marko Vlahović ne smatra da je novac nedostatak, već je problem u šta uložiti pare.

"Možete snimiti singl i spot, pojaviti se na festivalu ili u rijalitiju, ali u Crnoj Gori kao malom tržištu i prilično muzički nekulturnom i neobrazovanom prostoru, to garantuje samo malo veću cijenu za tezge i malo više tezgi. Ništa od meteorskog uspona, ma koliki hit ili kvalitet da imate. Tako je bar iz ugla muzičara koji se ne bave folk ili pop žanrom", rekao je Vlahović.

Iako je sve više pjevača, sve je manje onih koji “posao dovedu do kraja” i “zaokruže priču”.

"Ne želim da kažem da je stvar toliko crna, jer sam vječiti optimista, ali iz mog dosadašnjeg prilično velikog iskustva, jedini put do uspjeha je da se, ako ste pjevač, otisnete u solo vode (pop ili pop rok muzike) i snimate singl po singl, spot po spot, pomalo se probijate preko festivala i poznanstava koje imate, recimo u Beogradu. Dokaz za moje tvrdnje su bendovi poput Grima, DST-a, Gospode Glembajevih, VIS Gorenja, Autumn for Free, pa i odličnih mejnstrim muzičara poput Vanje Radovanovića koji dugo stoje u mjestu ili nažalost više ne postoje", navodi Vlahović.

Mnogo je problema sa kojima se suočavaju muzičari. Iako je sve više pjevača, sve je manje onih koji “posao dovedu do kraja” i “zaokruže priču”. Do kad će biti tako da je lako najaviti, a teško ostvariti zamišljeno ne znamo. Mnogo se toga mijenja, a možda će “neki novi klinci” biti brži, istrajniji, uporniji... možda će imati samo više sreće. A možda album objavljen u klasičnom smislu, više neće ni postojati.

Bonus video: