Spot o kojem priča cijela planeta: Američki san pretvoren u noćnu moru

Video počinje u skladištu prikazujući gitaristu koji sjedi i svira dok u pozadini hor pjeva: “Samo želimo se provodimo”. Glover upada u video plešući golih grudi i zatim vadi pištolj i puca pomenutom gitaristi u glavu. “Ovo je Amerika”, viče reper nakon pucnja i horska muzika pretvara se u trep benge
190 pregleda 4 komentar(a)
This is America, Foto: YouTube
This is America, Foto: YouTube
Ažurirano: 13.05.2018. 19:39h

Prošlo je nedjelju dana od izlaska spota za pjesmu “This Is America”, a njegov vlasnik - reper Childish Gambino već je zabilježio više od 70 miliona pregleda, dok su svi značajniji mediji proteklih dana pokušavali da analiziraju i razmontiraju njegov prikaz rasističke, nasilne i kriminalne strane jedne od najmoćnijih država svijeta. Nije prošla ni polovina 2018, a po mnogima već imamo spot godine, za neke i najsuroviji video decenije.

Donald Glover, koji stoji iza pseudonima Childish Gambino, multitalentovani je umjetnik koji se pored muzike bavi i glumom, pisanjem, stendap komedijom, povremeno i DJ-ingom. Šira javnost ga je upoznala kao jednog od glavnih likova TV komedije “Community”, a trenutno je aktuelna serija “Atlanta” čiji je Glover tvorac i u kojoj takođe igra jednu od glavnih uloga. Upravo je reditelj ove serije, koja će naredne sedmice doživjeti finale druge sezone, Hiro Murai zaslužan za nadrealni, provokativni video. Childish Gambino najveći uspijeh postigao je albumom “Awaken, My Love” koji je pokupio brojne vrijedne nagrade poput Gremija, Emija i Zlatnog globusa, ali zaokupljen drugim projektima kojima se bavi nikada nije svojom muzikom privukao ovoliku pažnju.

Video počinje u skladištu prikazujući gitaristu koji sjedi i svira dok u pozadini hor pjeva: “Samo želimo se provodimo”. Glover upada u video plešući golih grudi i zatim vadi pištolj i puca pomenutom gitaristi u glavu. “Ovo je Amerika”, viče reper nakon pucnja i horska muzika pretvara se u trep benger, sličan aktuelnim hitovima žanra čija je prijestonica grad Atlanta, inspiracija Gloverove aktuelne serije, dok reper počinje da pleše.

Grupa djece u školskim uniformama pridružuje se Gloveru u neobičnom plesu, naizgled ne obraćajući pažnju na nered koji se dešava iza njih. Na sredini spota Glover ulazi u sobu gdje hor radosno pjeva: “Baka mi je rekla: ‘Uzmi svoje pare, crni čovječe’”, neko mu dodaje pušku da bi reper, podsjećajući na česte pucnjave u američkim školama, izrešetao članove hora i hladno nastavio dalje dok gomila utrčava u sobu. Glover nastavlja da pleše, a posljendja scena prikazuje ga kako trči kroz mračnu prostoriju od bijele rulje željne da ga linčuje.

Gotovo da nema značajnijeg svjetskog medija i umjetnika koji nije prokomentarisao ovaj spot, često uz epitete kao što su: kultni, briljantan, genijalan... Hvalili su ga svi, od afroameričke pjevačice Erike Badu preko frontmena industrijal benda Nine Inch Nails Trenta Reznora do tvorca serije “Dear White People” Džastina Simijena.

Veza između Gloverove “Atlante” i južnjačkog (t)rep zvuka koji dolazi iz istoimenog grada nije slučajan. Bekvokale na pjesmi snimili su neki od najpoznatijih predstavnika ovog pod žanra kao što su Young Thug, Slim Jxmmi iz grupe Rae Sremmurd, 21 Savage i Quavo iz trenutno najpopularnijeg hip hop sastava Migos.

Koristeći njihov stil Glover koji se nikada nije bavio trep zvukom, muzikom narko dilera iz crnačkih getoiziranih sredina, u ovoj pjesmi se hvali svojim meksičkim distributerom droge i prijeti da će lako upucati svakoga ko mu stane na put. Odrastao u srednjeklasnoj porodici nekadašnji student Njujorškog univerziteta na taj način odao je počast kulturnoj dominaciji trepa koji u posljednje vrijeme dominira američkim mejnstrimom, ali i reflektovao suludu društvenu logiku koja je stvorila okruženje iz kojeg je procvjetao trep, logiku po kojoj novac čini čovjeka, a svaki crnac je kriminalac.

“Ako crnačka kultura sebe ispravno afirmiše kao svjedočenje o inventivnosti i srčanosti njenih tvoraca pred licem neljudske društvene realnosti, u Gloverovom djelu primjetna je sjenka priznanja da u isto vrijeme ti autori kroz svoj čin reprezentacije kultivišu i sopstvenu agoniju”, napisao je “Variety” u jednom od brojnih članak koji su se posljednjih dana bavili Gloverovim spotom.

Reakcije na Internetu pokazale su da se mnogi slažu da samo jedna zemlja može biti toliko bizarna i da “to je Amerika”. Za razliku od mnogih sličnih umjetničkih djela, glumac i reper u svom ne nudi formulu za okončanje društvenih sukoba koji razdiru američko društvo, ali tjera publiku da se zamisli pred svojim ogledalom i dublje razmisli o svakodnevnici koju živi.

Bonus video: