Objavljena knjiga o Margiti Stefanović Magi

Uz obilje, do sada neobjavljenih, fotografija, dokumenata, dnevničikih zapisa, u knjizi, koju je napisala njena najbolja prijateljica, razvija se priča o prijateljstvu, od bezbrižnog djetinjstva, pa sve do Margitinog tragičnog završetka.
128 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2012. 19:44h

Knjiga “Osećanja. O. Sećanja“ Lidije Nikolić predstavlja odvažno djelo posvećeno Margiti Stefanović Magi, klavijaturistkinji kultne beogradske grupe „Ekaterina Velika“. Po mišljenju nekih najbolja klavijaturistkinja, po mišljenju drugih najseksipilnija rokerka, Margita Stefanović svakako predstavlja ikonu ex-Yu muzičke scene 80-tih i 90-tih godina.

Lidija Nikolić, najbolja prijateljica Margite, a u ovom slučaju autorka djela, otkriva nam detalje iz njene muzičke karijere i o zvjezdanom putu slave koji je slijedila, ali i o gorkim momentima na tom putu. Kroz biografiju autorka otkriva porijeklo i suštinu njenog talenta, kao i sve ono što ju je činilo svestranom, jedinstvenom, bogatom i izuzetnom ličnošću.

Uz obilje, do sada neobjavljenih, fotografija, dokumenata, dnevničikih zapisa...razvija se priča o prijateljstvu, od bezbrižnog djetinjstva, pa sve do Margitinog tragičnog završetka.

Ova knjiga i kroz nekoliko epizoda ilustruje šta je u Jugoslaviji slava tada zapravo značila i šta je donosila njenim nosiocima, govori o tome šta se dešavalo na pozornici pod reflektorima, a šta kada se reflektori isključe, a akteri siđu sa bine.

“Na trenutak, može nam se učiniti da je priča isuviše lična, da hladnokrvna dokumentaristika previše zalazi u intimu, ali jedino tako je bilo moguće reći pravu istinu o često pogrešno tumačenim pojedinostima iz Margitinog života. U knjizi je prikazana ljepota življenja, ali i zla kob, nadarenih ljudi čiji je talenat ponekad toliko veliki da je teško izboriti se s njim. Ovu knjigu će voljeti svi obožavatelji EKV-a, ali i široka čitalačka publika koja čitajući biografsko štivo saznaje više o drugima, ali i o sebi.” navedeno je u najavi.

Autor biografije, Lidija Nikolić, književnik i profesor, rođena je 24. aprila 1960. godine u Beogradu. Diplomirala je 1983. godine na grupi za Opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Od tada piše za djecu i odrasle i objavljuje prozu, poeziju, radio-drame, scenarija, književne prikaze, eseje i prevode sa engleskog i slovenačkog. Saradnik je dnevnih listova, književnih časopisa, radija i televizije. Zastupljena je u više antologija priča za djecu.

Bonus video: