Kaliopi: Idem da se takmičim na Eurosongu, a ne da poginem

"Moj jedini san u vezi s Evrovizijom je - u tri minuta ostaviti utisak da se dogodila makedonska priča puna sadržine i magije"
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 09:02h

Makedonska pop diva Kaliopi Bukle, koja će ove godine svoju zemlju predstavljati na Eurosongu u Azerbejdžanu, za “Vijesti” priča o ovom poduhvatu.

Kaliopi je svoj prvi album objavila davne 1986, a do sada ih je izdala ukupno jedanaest. Važi za jednog od najboljih ženskih vokala na Balkanu, što potvrđuju i brojne nagrade.

U razgovoru za “Vijesti” Kaliopi kaže da još nije odabrala pjesmu za Eurosong, ali i da će, zahvaljujući tome što je i sama autor znati da je prepozna. Ističe da se ne opterećuje plasmanom, najbitnije joj je da ostavi dobar utisak.

Da li ćete, kao što je to do sada bio slučaj s Vašim pjesama, Mi potpisati makar tekst?

- Pošto sam u karijeri otpjevala mnoštvo i stilski i žanrovski različitih pjesama, vjerujem da je stil numere manje važan u poređenju sa mojim unutrašnjim osjećajem u trenutku u kojem živim i kad mi se ova Evrovizija dešava. Kad čujem pjesmu, bez obzira na to da li je brza ili balada, ja ću je prepoznati. Vjerovatno mi u tome pomaže to što ne ulazim u ovu priču samo kao interpretator, već i kao dugogodišnji autor. To ne znači da ću pjevati svoju pjesmu, ali znači da ću umjeti da prepoznam pravu.

Preovladava stav da na Eurosongu najbolje prolaze pjesme koje se lako pamte. Hoćete li izabrati onu koja će uspjeti da istakne sve raskoši Vašeg glasa ili ćete se i Vi voditi onom da je bolje da bude sastavljena od "tri tona"?

- Ništa više nije niti obično, niti tipično kada je “Evrovizija” u pitanju. Prošla su vremena “tipične evrovizijske pjesme”. Mislim da je danas bitnije ostaviti dobar utisak, interesantnom pjesmom i dobrim performansom. Uz to još ako projekat nosi pjevač s biografijom kao što je moja, onda je to svakako mač s dvije oštrice. Ali ja ću se svakako voditi unutrašnjim osjećajem i prepoznaću se u pjesmi... sigurna sam u to!

Prošla su vremena “tipične evrovizijske pjesme”

Prvi put učestvujete na Eurosongu, a proteklih nekoliko godina Makedonija se ne može pohvaliti uspjesima. Kakva su Vaša očekivanja, a kakva očekivanja publike?

- Taj nastup je za mene još jedan mali doprinos u stvaranju svijeta muzike, kao i nadopunjavanje slike o sebi i svojoj zemlji. U mojoj evroviziskoj priči je puno važnije ostaviti trag, nego plasman i pozicija na tabeli, koja zavisi od mnogo toga, ne samo od pjesme i pjevača. Moj jedini san vezan za Evroviziju je - u tri minuta ostaviti utisak da se dogodila makedonska priča puna sadržine i magije...

Na predstojeći Eurosong Srbija i BiH šalju veoma popularne izvođače, a ima glasina da će isto uraditi i Hrvatska. Da li bi Vam bilo lakše da su iz ostalix ex-YU republika manje popularni izvođači?

- Naprotiv! To samo mi još više daje za pravo da mi bude lakše i ljepše što je moje ime tamo ove godine. Pa to su moji ljudi, moje kolege, moji zemljaci. Kako bih mogla tako nekog doživljavati kao konkurenciju. Tačno je da idem da se takmičim, ali ne i da poginem na toj “Evroviziji”. To je ipak samo festival, skup evropskih kultura i sreće na jednom mjestu. Što bih od toga pravila težinu sebi kad je život sam po sebi dovoljno težak. Lijepo je što ću biti tamo s ljudima koje znam i poštujem kao umjetnike.

Svoju zemlju je trebalo da predstavljate još '96, ali je Makedonija odustala te godine od Eurosonga. Da li ste ikad žalili zbog toga?

- Nije Makedonija sama odustala, već nije imala mogućnost da sebe predstavi kao što danas zemlje čine. Te godine u Ženevi nije bilo polufinalnih večeri, nego je putem glasanja i žrijebom “zatvorenih vrata“, odlučeno koje zemlje neće biti u finalu. Makedonija je bila među njima...

Da li će pjesma koju ćete snimiti za Eurosong biti i najava Vašeg novog albuma?

- Vjerovatno – da, ali još razmišljam koji je najbolji put doći do albuma.

Učestvovali ste na mnogim festivalima, pa i na crnogorskim. S obzirom na to da ste još osamdesetih bili popularni u čitavoj Jugoslaviji, da li su Vama sada zaista potrebni festivali i kako gledate na te manifestacije?

- Od prošle godine moja produkcija i menadžment su najavili da me više neće biti na takmičarskim festivalima u regiji. Jedina mogućnost da me publika vidi na našim festivalima biće u revijalnom dijelu, s koncertom ili nastupom.

Pjesme sa Vašeg drugog albuma “Rođeni” i "”ofer ljubavi” i danas su veliki hitovi. Da li i danas ima pjesama za sva vremena i kojoj s Vašeg posljednjeg albuma predviđate takav uspjeh?

- Ne predviđam sudbinu svojim pjesmama, već ih ostavljam da žive i da same upisuju mjesto u muzičkoj istoriji, kao i u srcima onih koji ih slušaju. Tako je bilo sa “Bato”, kao i sa numerom “Kofer ljubavi” i sa mnogim drugim pjesmama, koje su za nekog potpuno nepoznate, a nekom drugom su postale hit. Neke su čak i postale evergrin, a da za njih neko nije ni čuo… Nema tu pravila…

Bonus video: