Gremi nagrade: Kanje, Adel i Mars favoriti

Svečana 54. dodjela Gremija održaće se 12. februara u Los Anđelesu. Kanje Vest prednjači po broju nominacija
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2011. 12:43h

Američki reper Kanje Vest dobio je najviše nominacija za nagrade Gremi, pošto će se za to priznanje nadmetati u sedam kategorija, uključujući onu za pesmu godine.

Vest je pored ostalog, nominovan za pjesmu godine, za "All of the Lights", dok album sa kojeg je ta numera, "My Beautiful Dark Twisted Fantasy", nije dobio nominaciju u kategoriji albuma. Vest će se za ostale nagrade nadmetati u rep kategorijama.

Engleska pjevačica Adel dobila je šest nominacija, uključujući one u kategorijama muzičko izdanje, pjesma i album godine ("21").

Po šest nominacija dobili su i Bruno Mars i grupa "Fu Fajters", uključujući kategoriju najbolji album. Miljenik kritičara, bend "Bon Iver" dobio je četiri nominacije, od kojih dvije za pjesmu godine. Najveće iznenađenje je tehno grupa "Skrileks", sa pet nominacija, ukljućujući onu za najboljeg novog izvođača.

Nominacije su najavljene po završetku četvrtog specijalnog godišnjeg koncerta Američke akdemije za diskografsku umjetnost i nauke, na kome su nastupali Lejdi Gaga, Kejti Peri i Niki Minaž.

Adel je dobila nominacije u najprestižnijm kategorijama: za za album godine "21", najbolji snimak i najbolju pjesmu za "Rolling in the Deep" koja je nekoliko nedjelja bila prva na top listama. Osim nje, samo je Mars bio nominovan u sve tri kategorije.

Ostale nominacije za snimak godine su "Holocene" "Bon Ivera", "Grenade" Marsa, "Mamford & Sons" za "The Cave" i "Firework" Kejti Peri. Za pjesmu godine, kategoriju koja nagrađuje najbolji tekst, bili su nominovani "The Cave", "Granade", "Holocene" i "You and I" Lejdi Gage.

Kategorija za najbolji album iznenadila je kako po tome ko je izostavljen, tako i po nominacijama. Lejdi Gaga je dobila treće priznanje za svoj "Born this Way", dok je rok grupa "Fu Fajters" nominovana za "Wasting Light", zajedno sa prvim Marsovim albumom "Doo-Wops & Hooligans" i Rijaninim dens albumom "Loud".

Izostavljeni su favoriti poput albuma "Duets II", Tonija Beneta (85), kao i zajednički album Džej Zija i Kanje Vesta "Watch the Throne".

Među nominovanima u toj kategoriji nema ni Tejlor Svift, koja je osvojila nagradu za najbolji album 2010. Njen album "Speak Now", prodat je u 3.7 miliona primjeraka i neki kritičari su ga smatrali favoritom. Tejlor Svift je, ipak, dobila tri nominacije, među kojima i za najbolji kantri album.

U kategoriji najbolji novi izvođač našli su se "D Bend of Peri", "Bon Iver", Džej Kol, "Skrileks" i Niki Minaž, koja je dobila ukupno četiri nominacije.

Kanje Vest, nominovan u 7 kategorija

Svečana 54. dodjela Gremija održaće se 12. februara u Los Anđelesu.

To je prva dodjela nagrada sa novim brojem kategorija, koje su sa 109 ove godine smanjene na 78.

Pored toga, ukinute su posebne kategorije za ženskog i muškog pjevača u vokalnim kategorijama za pop, ritam i bluz i kantri, tako da se pjevačke zvijezde međusobno takmiče bez obzira na pol.

Ove godine, u kategoriji za najbolji pop solo nastup, Bruno Mars je jedini nominovani muškarac, sa pjesmom "Grande". Ostale su Adel "Someone Like You", Lejdi Gaga "You and I", Pink za "(Expletive) Perfect" i Kejti Peri za "Firework".

Bonus video: