Jarboli u Podgorici: Malo ljudi, ali sjajna atmosfera

Uz muziku Jarbola plesala je nešto starija garda, koja nije ostala ravnodušna na zvučnu predstavu gostujućeg sastava
114 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2011. 10:41h

Beogradski Jarboli ponovo su gostovali u Podgorici nakon više od 15 godina, a njihovu vrlo energičnu svirku , da li zbog datuma (radni dan, kraj mjeseca) ili iz nekog drugog razloga, ispratio je sramotno mali broj ljudi.

Svega pola dostupnog prostora popunili su ljubitelji njihove muzike, no i to je bilo dovoljno da se stvori atmosfera dostojna daleko većih koncerata kojima smo imali priliku da prisustvujemo posljednjih godina.

Jarboli su opravdali epitet jednog od najenergičnijih srpskih rock bendova, ređajući bez predaha numere iz svog opusa među kojima su preovladavale one sa aktuelnog albuma "Zabava", na koje su prisutni, iako čini se ne skroz upoznati, reagovali veoma dobro.

Za razliku od vrištećih srednjoškolki koje su preovladavale na gostovanju Kande Kodže i Nebojše, uz muziku Jarbola plesala je nešto starija garda, koja nije ostala ravnodušna na zvučnu predstavu gostujućeg sastava.

Neuporediv je zvuk Jarbola na studijskim albumima i živim koncertima. Ovaj bend uživo odiše čistom rokenrol energijom, kakvom se ne mogu pohvaliti ni neki bendovi ekstremnijeg usmjerenja.

Neuporediv je zvuk Jarbola na studijskim albumima i živim koncertima

Uz tekstove ispunjene mračnim humorom, u kojima seciraju svakodnevnicu otuđenog gradskog čovjeka i njegovu tragikomičnu borbu između esencije i egzistencije, natjerali su prisutne od prvog do posljednjeg reda u isto vrijeme na ples i razmišljanje.

Njihova muzika melanž je raznih žanrovskih citata, svega onoga što smo već čuli, ali nikad na taj način. Ovaj bend sposoban je da u istoj pjesmi iznese plesne ritmove, pankersku buku i pjevljive refrene.

Topao prijem od prisutnih

Pored energije, još jedna stvar krasila je koncert Beograđana - neobično intimna konekcija između njih i publike. Jarboli na bini nisu rock zvijezde koje su svratile u vaš grad, oni su poput drugara koje odavno poznajete.

S toga ne čudi vrlo topao prijem od strane prisutnih koji su većim dijelom koncerta plesali u ekstazi,a između pjesama bend nagrađivali glasnim ovacijama.

Bend je bez pauze svirao do ponoći, da bi uslijedio, kako su saopštili sa bine, "ekonomsko propagandni predah" u kojem su pozvali prisutne da kupe njihovu posljednju ploču poslije koncerta, da bi nakon toga odsvirali još pola sata, vratili se na bis i blizu sat poslije ponoći konstatovali da je "definitivno kraj" poklonivši se publici.

Najbolje reakcije pokupile su numere sa posljednje ploče "Neizvesnost", "Ništa", "Podrška je važna", ali i stariji hitovi poput "Samo ponekad", "Beskorisno", "Osloni se" i drugi.

Neubjedljiva vokalna produkcija, koja bi se mogla navesti kao jedna od sitnih mana dotične večeri, nije pokvarila jednu od boljih svirki kojoj su Podgoričani prisustvovali u posljednje vrijeme.

Galerija

Bonus video: