Pola vijeka grupe Exodus: Održala ih muzika i prijateljstvo

Trojica Exodusa sui z Herceg Novog, a po jedan iz Kotora i Tivta, pa Martineti kaže da su oni pravi bokeljski bend
1782 pregleda 0 komentar(a)
grupa Exodus, Foto: Nebojša Nisić
grupa Exodus, Foto: Nebojša Nisić
Ažurirano: 27.04.2018. 14:24h

Grupa Exodus velikim koncertom u Dvorani Park proslavila je pola vijeka neprekidnog rada. Grupa se nikada profesionalno nije bavila muzikom, članovi su imali su i druga zanimanja i poslove, ali je za njih sviranje uvijek bilo i ostalo najljepši hobi na svijetu.

Uz muziku „Exodusa“ Novljani su odrastali, zaljubljivali se, stvarali najljepše uspomene upoznavali se sa aktuelnim muzičkim dešavanjima na tadašnjoj svjetskoj sceni. Na sve to podsjetili su na koncertu koji je izazvao buru emocija.

Smjenjivali su se meksički, latino ritmovi, rock, pop domaće i strane balade, a svirali su i pjevali i autorske pjesme “Ćaća”, “Boka” i Dimnjačar” i nezvaničnu novsku himnu Koga to volim u Herceg Novom, čiji je autor Ivica Deranja-Giovanni.

Tokom pet decenija postojanja u grupi „Egzodus“ sviralo je preko 30 muzičara. Poslednjih 35 godina nastupaju u sastavu - Zoro Martineti ,vokal i truba, Nebojša Vojvodić klavijature, Ante Krstović, gitara, Đoko Radonjić, gitara i Rade Ćoso, bubnjevi.

Trojica Exodusa sui z Herceg Novog, a po jedan iz Kotora i Tivta, pa Martineti kaže da su oni pravi bokeljski bend.

Na koncertu su nastupili i nekadašnji članovi: basista Dragan-Carlo Đorđević, gitarista Vladimir Kovač, obojica su iz prve postave grupe, Nikola-Nikša Tomšić, Dragoljub Đuričić , Spasoje Vidaković, Milan Cicak, Mićo Poznanović, Ilija Kraljević, , Novica Jovanović Nikica Rudić, kao i gosti Slobodan Lutka Perišić ansambl Teatar 303 i Dragan Sklender Pele iz Kotora.

Exodusi su bili jedan veliki regrutni centar muzičara koji su kasnije nastavljali karijeru van Herceg Novog.

“Bile su to među najboljim mojim godinama, a u to vrijeme bilo je čast svirati sa Exodusima, kaže Dragoljub Đuričić. Sa grupom je nastupao i Vlado Georgiev i Rambo Amadeus.

Priča o grupi Exodus je priča o Herceg Novom, o Prazniku mimoze, generacijama mladih koji su preko njih i zajedno sa njima pratili svjetske muzičke tokove, ali i o druženju i prijateljstvu .Đuričić kaže da je ploće svjetskih hitova zahvaljujući prijateljima koji su živjeli u inostranstvu dobijao neposredno nakon njihovog izlaska.

“Sve ove godine vezivala nas je ljubav prema muzici, ali i iskreno prijateljstvo i to je sigurno jedan od glavnih razloga zašto trajemo ovoliko dugo”, kaže Ante Krstović.

A da je riječ o prijateljstvu svjedoči i arhitekta Vlado Kovač iz prve postave Exodusa, koji kada je primio poziv, nije časio ni čas, otkazao je sve obaveze i iz Zagreba stigao na koncert u Herceg Novi.

Tokom 50 godina Exodusi su nastupali u svim republikama bivše Jugoslavije i van nje. Snimili su dvije ploče i brojne televizijske emisije. Svirali su i na prvom maskenbalu „Praznika mimoze“ 1969. godine i svih narednih godina bili učesnici ovog festivala. Nastupali su I na za vrijeme Olimpijade u Sarajevu. Bili su pobjednici prve Gitarijade 1969 godine.

Ime grupi dao je dao Andrija Nikolić po pjesmi koju smo pjevali kao „Ferali“ a zvala se Egzodus, sjerća se Martineti.

Izdali su CD i DVD “da bi ostao trag o onome što su radili, ali i podsjećanje na jedno vrijeme i Herceg Novi proteklih decenija”.

Sinoć je promovisana i fotomonografija “ Prvih 50–Exodus”, posvetom “Novom i Novljanima” . Sav prihod od njene prodaje doniraju Herceg festu za kupovinu koncertnog klavira.

Koncert je održan kao prateći program Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svećanosti (HAPS).

Bonus video: