Jura Ferina iz Svadbasa: Pomalo smo lijeni

"Stvari su se sada slegle. 2005. nam je sva ta euforija bila čudna, kao da nije istinita"
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2011. 09:00h

Hrvatski sastav Svadbas objavio je novi singl "Daj", koji najavljuje njegov predstojeći album. Prošlo je šest godina od njihovogo posljednjeg izdanja "La la", koje im je donijelo regionalnu reputaciju, a novi album "Još" svjetlost dana ugledaće u februaru.

"Taj singl nam se činio najprimjereniji za radio-stanice, koje vrte dosta glupu muziku. Pjesma ima super gitarski rif i ritam, pa nam se činilo da bi dobro prošla na tim radijskim listama. Djeluje kao da smo kalkulisali dok smo je pravili, nismo, ali dobro nam je došla", priča Jura Ferina, jedan od autora numere, inače klavijaturista u bendu.

Dodaje da je to posljednja pjesma koju su snimili za novi album. I "Treblebass", za sada najveći hit koji stoji iza ove skupine koji se našao na prethodnom studijskom izdanju, takođe je rađen u posljednji čas.

"Stvari su se sada slegle. Tada nam je sva ta euforija bila čudna, kao da nije istinita"

Upravo je pomenuti hit singl donio 2005. ovom bendu proboj u mejnstrim vode u Hrvatskoj.

"Stvari su se sada slegle. Tada nam je sva ta euforija bila čudna, kao da nije istinita", prisjeća se Ferina.

Sporo rade

Na pitanje zašto su čekali šest godina na sljedeće izdanje on kaže da nisu čekali, već da sporo rade.

"U par navrata smo ga završavali, uvijek nam se to dešava", kaže klavijaturista, a na pitanje da li to znači da su perfekcionisti, Ferina uz osmijeh kaže: "Da, perfekcionisti i lijeni".

"Svašta u životu događalo, dosta gadnih stvari i sve to smo pretočili u muziku"

Ostaje pitanje šta fanovi mogu očekivati od novog izdanja i koliko će se ono razlikovati od prethodnog. Ferina kaže da ga "Još" više podsjeća na njihov album iz 2000. "Jug", nego na prethodni.

"Prošli smo napravili čisto da bismo mogli da sviramo, da imamo sa čim da se predstavimo ljudima. Ovaj put nam se svašta u životu događalo, dosta gadnih stvari i sve to smo pretočili u muziku, pa se može reći da je novi album i ličniji od prošlog", objašnjava on.

U međuvremenu, dok čekaju na album, fanovima ovog sastava će prema riječima Ferine pažnju preuzeti spot za pjesmu "Daj", koji će se uskoro premijerno pojaviti na MTV-u.

"Spot je sniman u Zagrebu, u jednom klubu. Sad bi ja trebalo da kažem kako je bila odlična atmosfera? (smijeh) Bila je kao i obično, kao na snimanju spota", kazao je klavijaturista koji u kombinaciji sa Pavlem Miholjevićem, koji svira gitaru i bas, čini autorsko jezgro benda.

Svadbas su osnovani 1994, a pored Ferine i Miholjevića grupu čine i Ljubica Gurdulić (vokal), Bojan Gaćina (bubnjevi) i Anamarija Ocvirk (perkusije i bekvokal). Bend je do sada objavio pet studijskih izdanja.

Bonus video: