Bjork stvara fuziju muzike i prirode, a njene pjesme su "vidljive"

Bjork ritmove na novom albumu opisuje kao „magnetično tečne, skoro kao planete koje napuštaju orbitu“, a zatim dodaje „ako to ima ikakvog smisla”
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 17:35h

Još kao dijete, Bjork je komponovala muziku u svojoj glavi dok je pješačila ka školi. Zvuk njenih koraka bio je ritam. Predivni pejzaži Islanda, njene domovine, bili su inspiracija.

Na svom novom albumu Bjork kaže da je stvorila fuziju tog svijeta prirode i iPad aplikacija kako bi izmislila novi muzički žanr koji naziva "appbox".

"Biophilia" je, uz aplikacije koje su predstavljale svaku pjesmu sa albuma pojedinačno, objavljena ovog ponedjeljka, a prema zamisli pjevačice trebalo bi da utopi slušaoce u kompletan audio-vizuelni doživljaj.

Pored tradicionalne forme albuma, "Biophilia" je objavljena i kao "majka aplikacija" za iPad

U razgovoru za Associated Press Bjork tvrdi da vidi "strukturu i oblik pjesme" u trenutku dok je stvara. Upravo to ju je inspirisalo na saradnju sa dizajnerima iPad aplikacija kako bi stvorila vizuelnu prezentaciju svojih kompozicija.

Prirodne ljepote Islanda provlače se kroz ovaj projekat, a pjevačica kaže da je veza između prirodnog okruženja i muzike laka i prirodna.

"Priroda me je uvijek pratila", kaže Bjork u svom intervjuu.

Muzika mora da funkcioniše sama

Pored tradicionalne forme albuma, "Biophilia" je objavljena i kao "majka aplikacija" za iPad, koja daje novu dimenziju pjesmama na albumu uz interaktivne vizuelizacije.

Sa naslovima kao što su "Virus","Crystalline" i "Solstice, album je prigrlio prirodu kao glavnu inspiraciju

Ali je pjevačica poručila fanovima da im ne treba skupi iPad kako bi uživali u novom albumu, opisujući novu tehnologiju "više kao dodatnu opremu".

"Muzika sa novog albuma mora biti sposobna da funkcioniše i sama", kaže ona.

I pored iPad iznenađenja, "Biophilia" i dalje zvuči kao klasično djelo Bjork.

Sa naslovima kao što su "Virus","Crystalline" i "Solstice", album je prigrlio prirodu kao glavnu inspiraciju. Pjesme mapirane kao algoritmi na iPad mogu funkcionisati i kao muzičke lekcije.

"Uvijek mi je na umu bilo da bi ovaj projekat mogao biti prava stvar za djecu, kao škola muzike", kaže Bjork.

Nisam narodni trubadur

Tako "Thunderbolt" ima strukturu koja podsjeća na arpeđa, dok "Mutual Core" sadrži aluzije na islandski vulkanski kamen strata.

Mnogi zvuci na albumu kreirani su kao fuzija novih i stranih, organskih i digitalnih

"Zvuči komplikovano, ali gledala sam djecu kako se igraju aplikacijama i primijetila da jednom kad počneš da se igraš s njima sve je u stvari prilično jednostavno", objašnjava pjevačica.

Mnogi zvuci na albumu kreirani su kao fuzija novih i stranih, organskih i digitalnih. Bjork ritmove na novom albumu opisuje kao "magnetično tečne, skoro kao planete koje napuštaju orbitu", a zatim sa smješkom dodaje "ako to ima ikakvog smisla".

"Šta da se radi, ja nisam prosječan narodni trubadur", kaže pjevačica.

Bonus video: