Biograf Nirvane otkrio interesantne podatke o albumu Nevermind

Biograf benda Čarls R. Kros je podelio sa čitaocima magazina Spin nekoliko činjenica o okolnostima nastanka albuma
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2011. 10:19h

Ovog mjeseca biće tačno dvadeset godina od izlaska albuma "Nevermind" grupe Nirvana, poslije kojeg, više ništa nije bilo isto.

Biograf benda Čarls R. Kros je podelio sa čitaocima magazina Spin nekoliko činjenica koje bacaju više svijetla na okolonosti u kojima je ovaj album nastao.

Po njegovom mišljenju, ustaljena mišljenja o albumu "Nevermind" uglavnom nisu tačna - zato MTV prenosi njegove ispravke osam mitova o ovom izdanju:

"Nevermind" je bio prvi izbor Kurta Kobejna za naslov albuma

Iako je Kurt sve zapisivao i planirao, nije se držao plana koji je zapisao u svom dnevniku, gdje stoji da će se album zvati "Sheep". Pored toga je napisao enigmatičnu rečenicu "Sheep: Zato što ne želiš, a svi u stvari to jesu."

"Nevermind" je snimljen 1991.

Nirvana je snimila "Nevermind" dva puta - jednom sa producentom Bučom Vigom u studiju u Medisonu (Viskonzin) u aprilu 1990, i drugi put sa istim producentom u kalifornijskom studiju godinu dana kasnije. Razlika između dva snimka je što se bendu u međuvremenu priključio Dejv Grol.

Dejv Grol je jedini bubnjar na albumu

Bubnjar Čed Čening, koji je svirao sa bendom na albumu "Bleach", svirao je bubanj u pjesmi "Polly".

"Smells Like Teen Spirit" je pjesma o dezodoransu

Kurtova prijateljica Katlin Hana, iz benda Bikini Kill, je napisala na zidu Kurtove sobe: "Kurt miriše kao Teen Spirit", a on je saznao tek nakon izlaska albuma da je u pitanju dezodorans za tinejdžere.

Nirvana je snimila "Smells like Teen Spirit" na kasetu, jer je vjerovala da ima hit

Nirvana jeste snimila ovu pjesmu na kasetofonu, ali ne zbog toga što su članovi znali kakav će hit postati, već zato što su zaboravljali kako da sviraju pjesme na snimanju ploče, pa bi ih raniji snimci podsjetili.

Sve pjesme na albumu su o drogama

U toku snimanja, Kobejn još nije postao zavisnik od heroina. Iako se razne droge spominju u pjesmama, većina materijala je o njegovim prijateljima, djevojkama i komšijama. Originalna ideja je bila da se album podijeli na "žensku" (numere "Smells Like Teen Spirit", "Drain You", "Lounge Act") i "mušku" stranu ( "In Bloom").

Omot za album je smislio Kurt

On je gledao emisiju o podvodnom porođaju i želio da omot bude slika novorođene bebe na taj način, što je izdavačka kuća odbila, pa je beba koja pliva u bazenu za novcem na udici ponuđena kao kompromisno rješenje.

Kobejn se obogatio odmah po izlasku albuma

Pošto izdavačke kuće plaćaju tantijeme bendovima dva puta godišnje, gotovo ništa nije zaradio 1991. kad je album izašao. Većina novca je došla kasnije, a do sada je album prodat u 25 miliona primjeraka.

Kurt je gledao emisiju o podvodnom porođaju i želio da omot bude slika na taj način novorođene bebe, što je izdavačka kuća odbila.

Bonus video: