Top lista pjesama koje su promijenile svijet

Prvi put objavljena u filmu "Učini pravu stvar" Spajka Lija, a potom i na albumu "Fear Of A Black Planet", pesma "Fight The Power" grupe Pablik Enemi je imala veći uticaj van SAD
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 18:52h

Pjesma "Fight The Power" američke rep grupe Pablik Enemi našla se na vrhu liste "100 pjesama koje su promijenile istoriju" u izboru britanskog magazina Tajm aut.

Čuveni hit "Do They Know It's Christmas?" Boba Geldofa i Midža Jura, snimljen 1984. godine za Band Aid protiv gladi u Etiopiji zauzeo je drugo, a pjesma "Irhal", himna nedavne egipatske revolucije, treće mjesto.

Prvi put objavljena u filmu "Učini pravu stvar" Spajka Lija, a potom i na albumu "Fear Of A Black Planet", pesma "Fight The Power" grupe Pablik Enemi je imala veći uticaj van SAD.

Među prvih 10 numera koje su promijenile svijet je i pjesma "Looking For Freedom" američkog glumca i pjevača Dejvida Haselhofa, poznatijeg po ulozi u seriji "Čuvari plaže", koja je dospjela na vrh njemačkih top lista u trenutku pada Berlinskog zida i koja se najviše dovodi u vezu sa širenjem demokratije u istočnoj Evropi.

Francuska nacionalna himna, čuvena Marseljeza i električna verzija američke himne u izvođenju Džimija Hendriksa na Vudstoku zauzele su 87. odnosno 48. mjesto.

Prvih deset pjesama na listi:

1. "Fight The Power", Pablik Enemi

2. "Do They Know It's Christmas?", Band Aid

3."Irhal", Rami Esam

4. "A Change Is Gonna Come", Sem Kuk

5. "Imagine", Džon Lenon

6. "God Save The Queen", Seks Pistolsi

7. "Happy Birthday", Stivi Vonder

8. "Acid Trax", Fjučr

9. "Pow! (Forward)", Lital Bizl

10. "Looking For Freedom", Dejvid Haselhof

Bonus video: