Uprava policije odgovara poslije 48 sati, a na tekst reaguje poslije 20

Umjesto odgovora na postavljena pitanja stiglo nam je ono što smo već znali - saopštenje objavljeno na sajtu Uprave policije
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2011. 10:20h

Iskreno se zahvaljujem za reagovanje Tima za odnose sa javnošću Uprave policije, povodom teksta "Publici zahvalili i izvinili joj se zbog brutalnosti policije", objavljenom povodom mog članka, jer upravo to reagovanje sadrži skoro sve odgovore koje smo tražili protekle sedmice.

Takođe, želim da izrazim duboko žaljenje što te odgovore nismo dobili na vrijeme. Uštedjeli bismo na vremenu i trudu, i ja i ovaj “tim”, a na stranama Zabave bi danas bilo više prostora za aktuelne teme umjesto što se bavimo neprofesionalno zakašnjelim "objektivnim informisanjem javnosti".

Naime, 31. avgusta Upravi policije poslao sam mejl koji sadrži gotovo sve informacije koje sam imao na raspolaganju prilikom pisanja članka na koji se reagovalo. Centralni dio ovog mejla bilo je saopštenje organizatora Sonice i komentari na Facebooku (sve prevedeno na crnogorski jezik), zajedno sa linkom za Internet stranicu na kojoj su objavljeni, a uz to Tim za odnose sa javnošću sam zamolio (i mejlom i u telefonskom razgovoru) da u svom odgovoru da i svoju verziju incidenta koji se desio posljednje večeri Sonice, kada su posjetioci istjerali trojicu policajaca u civilu iz festivalskog prostora. Jednostavno rečeno, Uprava policije je imala informacije koje sam koristio u tekstu, sve što joj je potrebno da bi odgovorila na optužbe koje su iznijeli organizatori i posjetioci Sonice.

Ipak, dva dana kasnije, umjesto odgovora na postavljena pitanja stiglo nam je ono što smo već znali - saopštenje objavljeno na sajtu Uprave policije još 17. avgusta koje nije sadržalo ama baš nijednu informaciju u vezi sa saopštenjem organizatora Sonice, Facebook komentare i incidentna dešavanja posljednje večeri festivala.

Da stvar bude još smješnija, ili žalosnija ako želite, vremenske odrednice u poslatom nam odgovoru nisu ispravljene, pa je recimo kosovski državljanin K.T. predat istražnom sudiji u Ulcinju "danas", i u saopštenju sa sajta UP od 17. avgusta i u odgovoru koji smo dobili 2. septembra. Jedina razlika između dva saopštenja bila je posljednja rečenica “novog”: “Dakle, uzevši u obzir sve navedeno, odbacujemo napise ostavljene na stranici Facebooka kao neistinite i tendenciozne”.

Zanimljivo je da je Timu bilo potrebno 48 sati za najobičniju "copy/paste" radnju, dok je reagovanje stiglo tačno 20 časova nakon što je tekst objavljen na portalu Vijesti.

Zanimljivo je da je Timu bilo potrebno 48 sati za najobičniju "copy/paste" radnju

Reagovanje objavljeno nije, kao što je uobičajeno, ispravka podataka ili stavova iznesenih u mom tekstu, već zakašnjeli odgovor na pitanja koja sam postavio protekle sedmice. Pošto je Tim (zlo)upotrijebio ovu formu da naknadno odradi svoj dio posla (bolje kasno, nego nikad) i ja je (zlo)upotrebljavam, ne da bih polemisao sa sadržinom reagovanja, već da bih predočio čitaocima nevolje novinara u potrazi za informacijama i poručio ljudima kojima je profesija da sarađuju sa nama, da to ubuduće i rade. A ne da se putem reagovanja "objektivno informiše", i to izgleda samo o onome što odgovara Upravi policije, s obzirom da je pitanje dešavanja posljednje večeri festivala poslije ovog reagovanja i dalje ostalo nedoumica.

I pored svega navedenog, želim da istaknem da nisam uvrijeđen ovim "objektivnim informisanjem javnosti" koje implicira da potpisnik ovih redova nije objektivno informisao. Naprotiv, kao što rekoh na početku teksta, zahvalan sam što smo (mi obični smrtnici) ipak konačno dobili odgovore na barem neka od pitanja vezana za dešavanja na Sonica festivalu. Nadam se i da ćemo ih ubuduće dobijati onda kada ih budemo tražili, a ne tek pošto se tekst nađe u štampi, jer je to interes i UP-a i nas koji smo u službi objektivnog informisanja javnosti. A ukoliko Tim osjeti potrebu da nastavi ovu polemiku, molim njegove članove da nam u svom odgovoru precizno objasne šta se desilo u završnici Sonice, a ne kao u reagovanju maglovitim formulacijama tipa policija je “održala bezbjednost svih učesnika na visokom nivou”. Tako što su njeni službenici pobjegli od rulje i napustili festival?

Galerija

Bonus video: