Vidra fest: Zabavite se na jezeru uz nastup grupe Jinx

U okviru muzičkog programa festivala prvi put crnogorskoj publici će se predstaviti zagrebački sastav Jinx u Virpazaru 11. septembra
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2011. 17:12h

Četvrti festival prirode i kulture, “Vidra fest 2011” biće održan 10. i 11. septembra na Rijeci Crnojevića, Vranjini i u Virpazaru, saopšteno je na konferenciji za novinare održanoj juče u prostorijama Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Projektna kancelarija za razvoj lokalnih zajednica Skadarskog jezera stoji iza ovog festivala, čiji je cilj, kako je saopšteno, predstavljanje kulturnog i prirodnog nasljeđa, turističke i gastronomske ponude i lokalnih zajednica Skadarskog jezera.

U okviru muzičkog programa festivala saopšteno je da će se ove godine prvi put crnogorskoj publici predstaviti zagrebački sastav Jinx nastupom u Virpazaru 11. septembra. U pitanju je sve popularniji u regionu pop bend koji postoji od 1993, a iza sebe ima šest studijskih albuma.

Prethodno će nastupiti novosadska reggae grupa Killo Killo banda, a tradicionalno će muzički program u 19.30 otvoriti crnogorski bend, u ovom slučaju Senkina đeca.

Windsurfing, kayaking, sportski ribolov...

Kako je objasnila Lejla Abdić-Đoković, koordinator ovog projekta, kao i prethodnih godina, i ove godine će pored muzičkog programa ovaj festival posjetiocima ponuditi pregršt drugih aktivnosti među kojima su windsurfing, kayaking, takmičenje u sportskom ribolovu, biciklistička tura iznenađenja, letovi balonom, pješačka tura, salsa party, promotivna krstarenja, kao i ponuda lokalnih restorana bazirana na “jezerskom meniju” po promotivnim cijenama.

Nela Dubak, predstavnik Nacionalnih parkova Crne Gore, objasnila je da ove godine festival nosi ime “Vidra fest 2011”, jer je ova ugrožena i veoma rijetka životinja jedini vodeni sisar koji naseljava vode Skadarskog jezera. Ona je kazala da će tim činom pokušati da animiraju javnost i istaknu koliko je važno očuvanje ove životinjske vrste na jezeru.

Prema njenim riječima, drugog dana održaće se studijsko putovanje posjetilaca iz Albanije, čiji će boravak učiniti zanimljivim brojnim festivalskim sadržajima tokom cijelog dana i korisnim kroz ostvarene kontakte i razmjenu iskustava.

Ministarstvo kulture se trudilo svih proteklih godina da na kvalitetan način podrži značaj ovog projekta, a uključena su i još neka ministarstva, kao i tri opštine: Cetinje, Podgorica i Bar, koje su i ranijih godina u skladu sa ekonomskim mogućnostima pokušale da daju doprinos, kazala je ona.

Svetlana Vujičić, iz Centra za inicijativu iz oblasti održivog turizma, otkrila je da će organizacija kojoj pripada predstaviti u okviru festivala promotivni sajam domaćih proizvoda i studijsko putovanje proizvođača iz Albanije, kao uvodnu priču o etnogastronomskoj ruti Skadarskog jezera.

Promotivni sajam biće održan 10. septembra u Rijeci Crnojevića, a dan kasnije u Virpazaru. Za potrebe ovog sajma izrađeno je deset izložbenih štandova koji će ostati lokalnim zajednicama na korišćenje za buduće promotivne akcije, saopštila je Vujičić.

“Na ovim štandovima naći će se kvalitetno domaće vino, rakija, med, napici i poslastice od meda, razni sirevi, maslinovo ulje, specijaliteti jezerske ribe, povrće, voće i slično. Takođe, posjetićemo na stare zanate i protiv zaborava promovisati rukotvorine vrijednih ljudi iz ove oblasti, a prvi put osim domaćih predstaviće se i proizvođači iz Albanije, koji će prikazati svoje rukotvorine”, otkrila je ona.

Prema njenim riječima, drugog dana održaće se studijsko putovanje posjetilaca iz Albanije, čiji će boravak učiniti zanimljivim brojnim festivalskim sadržajima tokom cijelog dana i korisnim kroz ostvarene kontakte i razmjenu iskustava.

Za početak akcija čišćenja

I ove godine će partner festivala biti NVO “Green Home”, a Nataša Kovačević iz ove organizacije istakla je da će se oni pridružiti festivalu kroz akciju čišćenja koje će se održati u subotu, 10. septembra ujutro sa početkom u devet časova u Rijeci Crnojevića.

Ona je iskoristila priliku da pozove sve zainteresovane građane, nevladine organizacije, javne institucije i privatna preduzeća da im se priključe kako bi zajednički pokazali brigu za životnu sredinu u kojoj žive.

Prema njenim riječima, ova akcija ima za cilj razvoj svijesti građanstva o zaštiti životne sredine, jačanje volonterizma i društveno-odgovornog poslovanja privatnih predzeća i javnih institucija u okviru očuvanja životne sredine.

Kako je saopšteno, biće organizovan prevoz za učesnike u ovoj akciji koji će u 8.30 krenuti od hotela “Podgorica” u Podgorici i od Studentskog doma na Cetinju. Istog dana od 11 do 14 časova biće održan i dječiji program posvećen ekologiji.

Bonus video: