Karta za Sonica festival 85 eura, pa dolaze samo stranci

Nije teško ostati bez keša kada, na primjer, točeno pivo košta tri, koliko i hamburger, a piletina četiri eura
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2011. 19:20h

Najljepša stvar je plaža i more odmah iza bine. Došla sam sa drugog festivala i put je bio predivan. Vaša zemlja je zapanjujuće lijepa, priča Turkinja Jamur.

Njeno ime znači kiša, kaže i nastavlja recenziju Sonica festivala na koji je stigla i prije nego što je počeo.

“Prvi put sam u Crnoj Gori i ovdje je fenomenalno – muzika, plaža, kupanje...”, oduševljena je.

Zatim kaže da na chill out bini, koja po njenim riječima fenomenalna, ponekad čuje muziku sa glavne, što joj ne prija.

Zatim kaže da na chill out bini, koja po njenim riječima fenomenalna, ponekad čuje muziku sa glavne, što joj ne prija. I, za dva dana nije uspjela da pronađe muzički program na plaži. Upitana da prokomentariše cijene, pogotovo pića i hrane, ona odgovora:

“Nisam jela, a što se ostalog tiče, očekivala sam niže cijene od onih koje su na drugim evropskim festivalima, jer se ovaj prvi put dešava. Ipak, one su iste, a ovdje ne mogu da platim karticom, niti postoji bankomat”.

Prostor je premali

Nije teško ostati bez keša kada, na primjer, točeno pivo košta tri, koliko i hamburger, a piletina četiri eura. A kad se to desi treba prevaliti 15 kilometara do Ulcinja.

Ali Jamur ima još jedan problem, njen retriver kojeg je povela na Kopakabanu se izgubio. Čula je da ga je neko vidio na plaži, pa žuri biciklom da ga stigne.

“Muzika i ozvučenje su odlični. Jedino je prostor premali. Kod nas u Rusiji festivali se održavaju na mnogo većoj površini”, priča Nikolaj, jedini od troje Rusa koji govori engleski.

Njemica u društvu momka sa dredovima do koljena tvrdi da joj nije vruće u čizmama na avgustovskom suncu.

“Obišli smo okolinu, bili u Ulcinju, na Adi. Našli smo čak i kupine koje smo brali i jeli na licu mjesta. To je bilo fantastično”, priča ovaj ljubitelj šumskog voća.

Žbunova kupina ima i u okviru festivalskog prostora, ali nije preporučljivo jesti niže plodove jer se grmlje često koristi i za fiziološke potrebe umjesto hemijskih toaleta.

Njemica u društvu momka sa dredovima do koljena tvrdi da joj nije vruće u čizmama na avgustovskom suncu. Takođe, hvali prirodu, a ni na organizaciju nema primjedbi.

Ipak, primijetila je previše smeća na Velikoj plaži i ne može da vjeruje da se ljudi sa tolikim nemarom odnose prema svojoj životnoj sredini. Srećom, nije kao novinarka “Vijesti” magistralom prošla u vrijeme kravlje gozbe na deponiji u centru Štoja.

Sonica je vjerovatno prvi festival u Crnoj Gori na kojem nema lokalnih posjetilaca.

Za to su vjerovatno presudne cijene ulaznica – za kompletan festival 85, a za tri dana 50 eura.

Jednodnevnih, koje bi mještanima najviše odgovarale uopšte nema.

Evropske cijene, evropska i praksa

U Crnoj Gori se ulaznice prvi put ne mogu „završiti“. A nije da se nije probalo, na svim mogućim stranama. Odgovor je da karata nema, a Italijani drže spisak onih koji mogu dobiti narukvice (što su samo zaposleni i predstavnici medija).

Kao rezultat ove do sada neviđene prakse, pred binom je preksinoć do ujutro plesao tek jedan Ulcinjanin.

Kao rezultat ove do sada neviđene prakse, pred binom je preksinoć do ujutro plesao tek jedan Ulcinjanin.

Osim engleskog, čuju se razni jezici, a među najređima je crnogorski. “Konačno da mogu sa nekim progovorit”, obradovao nam se Ulcinjanin koji prodaje tokene.

Ako želite da se upoznate sa nekim, crnogorski vam tu vjerovatno neće pomoći. Ali hoće ukoliko Podgoričanima za jednim od šankova zatražite kratko piće. Ono odmah postaje bar duplo duže.

Pošteno, s obzirom na to da je votka tri eura. Po procjeni organizatora u kampu je „3000 stranaca i još dosta iz regiona“. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” zbog droge je uhapšeno najmanje troje, od kojih jedan Portugalac.

Galerija

Bonus video: