Kad je koncert na Cetinju, dođe i staro i mlado

„Pripremili smo najbolji repertoar, biće pjesama sa svih dosadašnjih albuma, u novim aranžmanima, a bend je veoma uvježban
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2011. 15:59h

Sedmi tradicionalni međunarodni festival izvorne muzike Cetinje fest, koji će u petak i subotu biti održan na Ljetnjoj pozornici, otvoriće koncert renomiranog bosansko-hercegovačkog ansambla Mostar Sevdah Reunion.

Sastav koji postoji 1998. i iza sebe ima osam studijskih izdanja, slavu je stekao po svojim originalnim interpretacijama sevdalinki i romske muzike kroz savremena aranžmanska rješenja.

Bend je do sada imao nastupe širom svijeta i prepoznat je među ljubiteljima world music žanra.

Sastav iz Mostara pripremio je dva i po sata materijala u sklopu kojeg će publici predstaviti presjek dosadašnje diskografske karijere

"Znam kakva je tradicija, da kad se desi neki koncert na Cetinju, tu dođe i staro i mlado, tako da nema sumnje da će biti velika posjećenost", objašnjava on.

Prema njegovim riječima, sastav iz Mostara pripremio je dva i po sata materijala u sklopu kojeg će publici predstaviti presjek dosadašnje diskografske karijere.

"Pripremili smo najbolji repertoar, biće pjesama sa svih dosadašnjih albuma, u novim aranžmanima. Bend se upravo ovih dana priprema za koncert, jako je uvježban", otkrio je dan uoči koncerta Metanović, dodavši da će bend izvesti i nekoliko numera sa posljednjeg albuma “Mostar Sevdah Reunion 2010”, objavljenog prošle godine.

Nedavno je u Bijelom Polju na festivalu tamburaških orkestara nastupio Mostar sevdah bend. Kako zbog sličnog imena ne bi došlo do pometnje među publikom, koja je često u zabuni koji je pravi Mostar Sevdah Reunion, Metanović nam je detaljnije objasnio o čemu se radi.

"Postoji samo jedan Mostar Sevdah Reunion, i to je ovaj sa Ilijazom Delićem kao glavnim vokalistom. Dragi Šestić, koji je nekada bio sa nama, radi sad nezavisno, i sa nekim bivšim članovima našeg benda stvara zabunu nastupajući pod tim imenom, za šta nemaju zakonsko pravo. Međutim, na prostorima ex-YU je to jako loše regulisano, proces ide sporo i teško, pa oni mogu tako da rade i u međuvremenu da bježe i kriju se od nas. U ostatku Evrope smo te manipulacije lako riješili", kaže on.

Metanović je istakao da bend trenutno nastupa u nikad jačem sastavu koji karakteriše spoj mladosti i iskustva. Sastav čine: Ilijaz Delić (vokal), Nedeljko Kovačević Nedžo (violina i vokal), Sead Avdić (bubnjevi i udaraljke), Mustafa Behmen Mujo (gitara), Muris Varajić (gitara i vokal), Suad Pašić (klarinet i saksofon), Muhamed Pašić (bas gitara) i Nermin Drakovac (harmonika).

Početak koncerta zakazan je za 21 sat, a ulaz je besplatan.

Bonus video: