U Kolašinu se pleše autentični argentinski tango

„Tužna misao koja se pleše”, kako često nazivaju taj ples, na prečac je osvojio Kolašince i Kolašinke
63 pregleda 0 komentar(a)
tango, Foto: Trekearth.com
tango, Foto: Trekearth.com
Ažurirano: 11.08.2011. 13:54h

Pored Podgorice, Kolašin je od nedavno jedini grad u Crnoj Gori u kojem se pleše autentični argentinski tango. „Tužna misao koja se pleše”, kako često nazivaju taj ples, na prečac je osvojio Kolašince i Kolašinke. Sve je počelo kao eksperinemt Darka Dožića, osnivača i učitelja u jednoj od najvećih tango školi u regionu, koji je boravak u rodnom gradu iskoristio da, kako kaže, „pokrene uspavana kreativna energija koje u Kolašinu ima dosta”.

"Na početku je bilo oko pet ljudi ukupno od kojih samo jedan muškarac od dva metra-Sveto Peković, a zatim je pozitivna energija koju smo svi zajedno stvarali na časovima učinila da već nakon pet časova budemo primorani da zatvorimo upis i stanemo na sadašnjih 40 polaznica/ka", kaže Dožić.

Zanimljiv je da Dožić sugrađanima drži besplatno časove, a podršku je dobio i od direktora Centra za kulturu Branislava Jeknića, pa ljubitilji tog strandardnog latino američkog plesa vježbaju na pozornici Doma kulture.

I čvrstina i nježnost

Za učenje plesa, za koji kažu da je pun suprotnosti a koji je, „pored čvrstine zadržao i ogromnu mekoću i nježnost”, odlučuju se uglavnom mladji Kolašinci i Kolašinke.

"Ovo trenutno sigurno najmlađa tango scena u Evropi. Zanimljivo je da je prosjek visine momaka koji učestvuju oko 195 cm. U gradu je čitav projekat doživio jak odjek i pozitivne komentare, pa su česti i oni koji s vremena na vrijeme svrate i posmatraju časove. Sve je više situacija da se tango spontano pleše i u kolašinskim kafićima šireći tako broj zainteresovanih. Već smo imali i nekoliko „tango turista” iz Švajcarske i Podgorice i nadamo se da će kako se bude razvijao tango u Kolašinu njihov broj sve više rasti", zadovoljno priča Dožić.

Neki od polaznika obrazlažući svoju zainteresovanost za tango u šali su prokomentarisali su da su karakteristika ovog plesa vrlo bliske kolašinskom mentalitetu. Kako kažu, bilo je neminovno da ples jakih emocija postane omiljen u Kolašinu.

Bonus video: