Počinje prvi Sinestezija Festival u Herceg Novom

Prvo izdanje festivala, koje će okupiti oko 30 učesnika iz regiona Balkana i jugoistočne Evrope, počinje 5. avgusta nizom aktivnosti u kojima će učešće uzeti vizuelni umjetnici, muzičari, performeri kao i brojni sugrađani.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2011. 14:39h

Premijerno izdanje festivala Sinestezija održaće se od 5. do 12. avgusta u Herceg Novom i to na oko 30 lokacija, sa fokusom na ambijentalne specifičnosti Starog grada.

Sinestezija predstavlja pionirski dogadjaj u Crnoj Gori.

U pitanju je work-in-progress izložba koja će čitavo područje Starog grada Herceg Novog tretirati kao otvoreni galerijski prostor i poligon za umjetničke, zvučne i vizuelne intervencije.

Festival želi da istraži i revalorizuje važan dio kulturne istorije Herceg Novog, fokusirajući se na suštu autentičnost, različitost i lucidnost novljanskih oriđinala.

Akcenat festivala je na vizuelnim umjetnicima koji će realizovati niz kolaborativnih akcija tokom sedmodnevnog rezidencijalnog boravka – od iscrtavanja karaktera širom Starog grada do izrade nekoliko murala na zidovima i stepenicama Herceg Novog.

Posjetioce Herceg Novog i festivala Sinestezija očekuje i bogat prateći program urbanih intervencija, radionica, video projekcija, fotografskih izložbi ili iznenadnih koncerata na neobičnim lokacijama.

Među partnerima festivala su Dis-patch produkcija (ujedno i ko-producent festivala), berlinska Pictoplasma, regionalni MTV, Cicak Akustik, Dječiji dom "Mladost" iz Bijele, Herceg Fest, Fakultet za medije i komunikacije iz Beograda, platforma za dječiju kreativnost KidsPatch, Belgrade Raw i Super Size She, a podršku pored Erste Fondacije pružaju Opština i Turistička organizacija Herceg Novog, kao i Agencija za izgradnju HN.

Jedan od centralnih događaja festivala je prvo crnogorsko Paint Club nacionalno takmičenje u crtanju, koje će biti održano na tvrđavi Forte Mare.

Nacionalna Paint klub takmičenja su kvalifikacija za medjunarodno finale u Berlinu čiji će pobjednik dobiti titulu medjunarodnog Paint club šampiona.

Među najavljenim takmičarima su kreativni ilustratori, grafički dizajneri, karikaturisti, i umjetnici koji se bave street artom: PekmezMed, Tifani Rubi i NinjaTiger iz Rijeke, Esh iz Tuzle, Mrge iz Skopja, Fuck New Rave, Fat Kid Beny, i Weedzor iz Beograda, zatim Shuzan iz Sofije, lokalni predstavnici D Bend, Filip Roca, Nikola Ćurčin i drugi.

Pored brojnih intervencija širom Starog grada, publiku i posjetioce Herceg Novog očekuje i bogat muzički program u kome učestvuju bendovi i DJevi iz cijelog regiona.

Muzički dio programa

Beogradski Threesome promovisaće svoj novi album zgodnog naslova "Adriatic", dok lokalni hip hop heroji Who See live nastupom takođe predstavljaju svoje novo izdanje. Pored njih tu će biti i A Skitzo/DJ Ahmaad iz Sarajeva, Rimming Show party (Felony Flats, Jung B, Jackie Dagger), novljani 2 Beat Or Not 2 Beat, Prime i Coffee&Cigarettes, zatim Lukatoyboy u specijalnoj akciji "2 sata, 10 koncerata", Rap Cat$, DJ Moodswinger i Zvukomir Mirozvuk, koji će održati i dvodnevnu radioncu pravljenja i sviranja udaraljki u parku Boka.

Kompletan program i mapa lokacija mogu se naći na zvaničnom sajtu festivala www.sinestezija.me.

Bonus video: