Flamenko i Van Gogh na "Petrovačkoj noći"

Raškovićeva je kazala da se TO potrudila da turistima u Petrovcu ponudi raznovrstan i veoma zanimljiv program tokom cijelog ljeta
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2011. 11:00h

Petrovac će tokom ovoga mjeseca biti centar muzičko-kulturnih dešavanja na Crnogorsko primorju, a svakako najuzbudljiviji događaj biće fešta od vine i ribe “Petrovačka noć” i veliki koncert beogradske kultne rok grupe Van Gogh i hrvatske pop pjevačice Jelene Rozge, saopštila je na konferenciji za novinare koordinator za manifestacije Turističke organizacije budve maja rašklović.

Ističući da je organizator brojnih dešavanja TO budve, Raškovićeva je kazala da se TO potrudila da turistima u Petrovcu ponudi raznovrstan i veoma zanimljiv program tokom cijelog ljeta.

"Od jula mjeseca se u Petrovcu na platou ispred hotela "Palas", svake srijede održava program u okviru festivala muzičko-kulturnog nasljeđa "Muzika ljeta". Ova manifestacija se nastavlja i u avgustu. Ljubitelji španskog tradicionalnog plesa i muzike, od preksjutra pa do 13. avgusta imaće prilike da prisustvuju nastupima vrsnih umjetnika iz ove mediteranske zemlje tokom trajanja festival Flamenka. Flamenko je muzički i plesni žanr koji vodi porijeklo iz južnog španskog regiona Andaluzije iz druge polovine 18-tog vijeka", navela je Raškovićeva.

Duende en el corralon

Ona je istakla da flamenko ima utemeljenje u andaluzijskoj muzici i značajnu ulogu u njegovom razvoju imali su andaluzijski Cigani. Osnovni elementi flamenka su pjevanje, sviranje gitare i pljeskanje rukama.

"Izvođači flamenka će u Petrovcu čari ovog strastnog muzičkog žanra predstaviti crnogorskoj publici, kao i svim našim gostima. Na terasi tvrđave Castello nastupiće pet grupa, po jedna grupa svake druge večeri, sa početkom u 21.30h, i to sljedećim redom: "De la Alameda", "Duende en el corralon", Entre vareta y canasta","Los lunares de tu cuerpo", "De la fragua al viento" ", istakla je Raškovićeva na pres konferenciji.

Prema njenim riječima kao i ranijih godina kraj avgusta u Petrovcu je vijeme održavanja jedne od najpoznatijih primorskih fešti „Petrovačka noć“ koja će se održati 26.08 na ulicama i trgovima Petrovca.

Ovu primorsku feštu obogatiće cjelodnevni program pučkih igara kao što su vuča konopaca i plivanje, degustacija ribe i vina, koncerti klapa i sl.

Na trgu ispred hotela"Palas" nastupiće Nina Žižić, plesna grupa"Solletico" kao i poznata hrvatska zvijezda Jelena Rozga. Muzički program završiće se koncertom grupe "Van Gogh" dok će se provod na trgovima i ulicama grada nastaviti do duboko u noć. Takođe će biti priređen i vatromet.

Nastavlja se "Pozorišni val"

Ona je dodala da se dešavanja u avgustu u Petrovcu nastavljaju tradicionalnim pozorišnim festivalom za djecu „Pozorišni val” koji će trajati od 11 do20. avgusta.

Ovim festivalom pruža se prilika najmlađim posjetiocima da i oni uživaju u kulturnim dešavanjima uz poznate bajke i basne ispričane na malo drugačiji način. Publici će se predstaviti pozorište "Poletarac" iz Beograda sa predstavama "Nije lako biti dete" i "Čarobna šuma", pozorište lutaka "Pinokio" sa predstavom " Put oko sveta ", zatim pozorište "Ars longa" iz Beograda sa čak 4 predstave i to "Aska i vuk","Lav i miš","Zec i kornjača" i " Kralj majmun", kao i pozorište "Akord" sa predstavom "Sniježna kraljica". Poslednja dva dana festivala rezervisana su dvijhe predstave "Dramskog studija Budva" i to"Sasvim obična priča o bolestima" i " Veselo povrće" .

Bonus video: