Luis: Poturiš više džeza nego što očekuju, ali im kažeš da je to etno

" Od vas novinara zavisi podizanje rejtinga, od vas zavisi koliko navikavate publiku na Stoju, Jovanu i slične..."
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2011. 15:33h

Tragično nastradali Ljubiša Stojanović Luis dao je 2002. godine intervju Barskim novinama, u kome je govorio o svojoj muzici, pa i obradama crnogorskih tradicionala za Televiziju Titograd.

"Bilo je to na ideju Bora Tamindžića, koji je tada voleo moju interpretaciju i energiju, a ja sam zadovoljan kako sam otpevao jednu “Oj, livado” i “Kom-planinu”, rekao je Luis u ljetnjem razgovoru na terasi tadašnjeg restorana Turist.

Na početku sam za javnost pevao samo džez rock, evergrine, smud džez i slično, ali sam ubrzo video da će to teško tako ići

Džez je zasnovan na par crkvenih modusa. Šta je kantri muzika, pa to je narodna muzika. Misle, kad im kažeš “džez”, to je komplikovano, ili kad im kažeš “etno”, to je narodno, ali komplikovano. Nije, brate, muzika se deli na ono što ti se sviđa ili ne. Jedan vaš kolega me pitao šta mislim o Stoji i tim aktuelnim pevačicama. Ja sam mu rekao da ja to ne mogu da slušam, ali da to ne treba oduzimati narodu. Nek’ izvoli ko želi".

Šaban je klasika

"Ima publike koja obožava Miloša Bojanića, pune diskoteke, a ja to ne volim da slušam. Od narodnjaka mogu da slušam Šabana Bajramovića, Miroslava Ilića, Šabana Šaulića, Vidu Pavlović. To važi i za klasiku".

"Kažu – kad upoznaš klasiku, sve voliš od klasike. Ma, to je laž. Tu volim romantizam, ona kratka dela. Od vas novinara zavisi podizanje rejtinga, od vas zavisi koliko navikavate publiku na Stoju, Jovanu i slične. To ti je kao hrana. Neko ne može da jede piletinu, nego samo griz, ostalo mu je komplikovano".

Ovo što čujete, to traži publika

"Ovo što vi danas čujete, to je ono što traži publika. Nije ovo opravdanje, ja i danas ne odustajem od te mešavine etna i džez razmišljanja. Na početku sam za javnost pevao samo džez rock, evergrine, smud džez i slično, ali sam ubrzo video da će to teško tako ići. Te obrade izvornih motiva na početku, to nisam pravio za ploču, to sam radio za sebe i moje društvo, uži krug. Ispalo je da su neki ljudi sa medija to čuli i insistirali da se snimi za javnost. Pa, prva ploča je snimljena za dve noći"...

Čitav intervju možete pročitati na portalu barinfo.

Bonus video: