Prvi crnogorski bend koji je nagrađen na Demofestu: Indigo Pop

Prethodno u tome nisu uspjeli Autumn For Free i Qtera, koja je prošle godine ipak osvojila nagradu publike
161 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2011. 16:59h

Podgorički Indigo Pop ostvario je ono što njihovim prethodnicima nije pošlo za rukom - bend je osvojio četvrto mjesto i novčanu nagradu u iznosu od hiljadu eura na nedavno održanom banjalučkom Jelen Demofestu.

Time je postao prvi crnogorski sastav koji se plasirao u finale ovog takmičenja. Prethodno u tome nisu uspjeli Autumn For Free i Qtera, koja je prošle godine ipak osvojila nagradu publike.

U razgovoru za Vijesti frontmen Indigo Popa Boris Vuksanović izjavio je da je njegov bend i više nego zadovoljan konačnim plasmanom, pogotovo ako se uzme u obzir da je bilo 480 prijavljenih izvođača koji su se nadali učešću na Demofestu.

"Demofest je velika manifestacija koja se već četvrtu godinu zaredom održava i sve više znači, i okuplja bendove iz čitave bivše Jugoslavije, što nije mala stvar. Puno muzičara i bendova je u pitanju. Biti prvi iz Crne Gore koji je tu ušao u finale i osvojio jednu od nagrada znači puno, to je velika čast", kaže Vuksanović.

Neke se stvari bolje vide u mraku...

On je istakao i da je veoma zadovoljan reakcijom publike na pjesme "Krug" i "Minut slave" koje je bend izveo na tvrđavi Kastel.

"Dosta bendova je imalo problem s tim što su izvodili pjesme na engleskom jeziku, tako da im je bilo teže da prenesu poruke iz pjesama. Mi nismo, jer sviramo pjesme na našem jeziku, sa prilično jasnom i svima pristupačnom porukom, bez suviše filozofiranja.

Članovima podgoričkog sastava već su misli okrenute ka sljedećem nastupu na Zaječarskoj gitarijadi

Posebno mi je drago što je dio jednog našeg refrena "neke se stvari bolje vide u mraku" skoro svako zapamtio. Publika, ostali bendovi, voditelji i to je to, uspjeli smo da prenesemo poruku", rezimirao je pjevač i gitarista podgoričkog benda.

Prema njegovim riječima, boravak u Banjaluci nije prošao bez druženja sa kolegama iz ostalih bendova, od kojih Vuksanović posebno ističe slovenački New Citizens, beogradske The Shtrebers, kao i pobjednika Demofesta, bend Plišani mališan iz Gornjeg Milanovca, za koji kaže da je zasluženo pobijedio.

"Ostvarili smo usput i neke poslovne kontakte, pa ćemo u narednom periodu vidjeti šta će biti od toga", otkrio je on.

"A šta očekujemo... Da se dobro provedemo i prikažemo se u najboljem svjetlu!"

Članovima podgoričkog sastava već su misli okrenute ka sljedećem nastupu na Zaječarskoj gitarijadi. Bend se nedavno našao među odabranim izvođačima koji će nastupiti na poznatoj manifestaciji koja se ove godine održava od 4. do 6. avgusta.

"Još nismo obaviješteni kojeg dana ćemo svirati. Obradovala nas je ta vijest, jako nam je drago. Proći na Demofest, pa odmah zatim i na Zaječarsku gitarijadu znači da to što radimo ima dosta smisla i da se ljudima sa različitih strana sviđa.

Još ne znamo šta ćemo svirati tamo niti kakav je koncept. A šta očekujemo... Da se dobro provedemo i prikažemo se u najboljem svjetlu!", zaključio je Vuksanović.

Zamalo odustali

Kako nam je otkrio frontmen Indigo Popa, malo je falilo da njegov sastav ne nastupi u finalu Demofesta, te samim tim ostane bez nagrade.

"Pobunili smo se pa su nam omogućili tri minuta da se namjestimo i da odsviramo svega 20 sekundi pjesme"

Prema riječima Vuksanovića, tonska proba je finalnog dana takmičenja trebalo da bude održana od 12 do 15 časova, ali njegov bend nije stigao na red jer su bendovi koji su se namještali prije njih oduzeli dosta vremena.

"Na kraju nam je rečeno da nemamo kad da radimo probu jer dolaze hedlajneri, grupa Skindred iz Velsa. Pobunili smo se zbog toga, pa su nam omogućili tri minuta da se namjestimo i da odsviramo svega 20 sekundi pjesme da bi nas onda prekinuli i bukvalno potjerali sa scene", objašnjava on dodavši da su Indigo Pop revoltirani tim činom obavijestili žiri da neće da sviraju u takvim okolnostima.

"Onda je tu počeo spektakl, dolazili su iz organizacije, nagovarali nas iz žirija, posebno frontmen Block Outa Nikola Vranjković, koji se odmah zauzeo za nas, poveo me kod tonaca na scenu minut pred početak svega, objasno o čemu se radi i ubijedio nas da ipak nastupimo. Na tome smo mu veoma zahvalni, jer je na kraju sve ispalo okej", otkrio je pjevač.

Pobjednik Plišani mališan

Pobjednik Demofesta, na kojem su učestvovale 24 grupe iz regiona, je Plišani mališan, koji je kao glavnu nagradu dobio snimanje albuma. Drugo mjesto pripalo je Big Bugu iz Pirota, a treće sarajevskom Aesthetic Empathyju.

Nijanse su odlučile, upravo iz tog razloga direktorica Festivala, Brankica Janković, je u posljednji čas oformila još jednu nagradu

"Žiri je ove godine imao najteži posao do sada, prvobitni plan da dalje prođe šest bendova je izmijenjen, u finalnoj večeri takmičilo se čak 12 sastava. Svi finalisti su bili uzuzetno kvalitetni i bilo ko od njih je mogao odnijeti titulu najboljeg.

Nijanse su odlučile, upravo iz tog razloga direktorica Festivala, Brankica Janković, je u posljednji čas oformila još jednu nagradu za četvrto mjesto koju su primila čak četiri benda, Nova iz Novog Sada, Bitipatibi iz Beograda, The Schtrebers iz Beograda i Indigo Pop iz Podgorice", saopštili su organizatori.

Galerija

Bonus video: