Svjetski Kilo Car otvara festival "Na drugoj strani" u Dodošima

Iako je bila ideja da sa kampom krenu i nedjelju dana prije samog festivala, ove godine to organizatori nijesu uspjeli da realizuju
123 pregleda 0 komentar(a)
Na drugoj strani Dodoši, Foto: Boris Pejović
Na drugoj strani Dodoši, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.08.2011. 15:45h

Drugo izdanje festivala “Na drugoj strani” počeće 2. jula i to koncertom Svjetskog Kilo Cara Ramba Amadeusa u Dodošima.

"I pored svih tehničkih problema sa kojima se suočavamo ulažemo veliki napor da organizujemo ovaj događaj. Bitno nam je da kroz razne sadržaje okupimo ljude koji će se vratiti i sljedeće godine.

Prošlogodišnje, prvo izdanje okupilo je i dosta stranih organizacija što nam je omogućilo da i ove godine krenemo u ekološku revoluciju", istakla je na konferenciji za novinare Vesna Sokolovska-Jovićević, umjetnička direktorica festivala.

"Razvijamo se polako, izabrali smo teži put, ali da bi ovakav projekat uspio potrebno je da i država stane iza nas"

PR festivala Jelena Đukić podsjetila je da će i ove godine “Na drugoj strani” trajati šest dana, a organizatori su pripremili dnevni program u okviru kojeg će biti organizovane brojne ekološke radionice, časovi joge, zumbe, filmski i likovni program, kao i večernji - muzički gdje će nastupiti između ostalih i hrvatski sastav “Lollobrigida” i Žil Peterson.

Iako je bila ideja da sa kampom krenu i nedjelju dana prije samog festivala, ove godine to organizatori nijesu uspjeli da realizuju.

"Postoji ideja da taj kamp traje dva mjeseca. Nadamo se da ćemo sljedeće godine uspjeti to da realizujemo, međutim svi ovi problemi sa kojima se trenutno suočavamo su u stvari za nas izazov više", otkriva Sokolovska-Jovićević, dodajući da ove godine očekuju veliki broj posjetilaca.

"Nadamo se da će ih biti više nego prošle godine. Razvijamo se polako, izabrali smo teži put, ali da bi ovakav projekat uspio potrebno je da i država stane iza nas", poručila je ona.

Svi mogu da rade zajedno

Festival “Na drugoj strani”, tvrde organizatori, bio je prvi ovakvog tipa do prošle godine, međutim, od ove godine ima nekoliko sličnih, sa kojima se oni ne upoređuju.

"Drago mi je što ima dosta sličnih festivala, ali prosto ih ne smatram konkurencijom. Vjerujem da bi svi mogli zajedno da radimo, jer ono što nas odvaja od drugih je i lokacija, a i naš festival je specifičan po mnogo čemu. Mi smo stavili akcenat na ekologiju i razvijanje te ekološke svijesti.

Kao i prošle godine, i ove će biti prevoz organizovan, polasci su u 18 časova ispred hotela “Podgorica”, a karta za prevoz je dva eura

Inače, napravili smo ovaj festival kako bismo pomogli Dodošima da dobiju infrastrukturu, koja će im ostati i kad jednog dana ovog festivala ne bude bilo", objasnila je Sokolovska-Jovićević.

"Naš cilj je da od ovog festivala napravimo cjelogodišnji projekat, i da kroz razne druge događaje i žurke tokom čitave godine promovišemo i podižemo ekološku svijest kao i Skadarsko jezero", dodala je Đukić.

Oni su obećali da će ove godine biti mnogo bolje obilježeno mjesto gdje će se održati “Festival na drugoj strani”.

"Iako prošlogodišnje smjernice i dalje stoje, nekima to nije bilo dovoljno, tako da ćemo se maksimalno potruditi da svi koji žele da dođu na festival znaju kuda i kako da dođu. I prošle godine sam govorila je da je najbolji put preko Žabljaka Crnojevića, ali obećavam da ćemo se potruditi da mjesto dešavanja kao i put do njega što bolje obilježimo", obećala je Sokolovska-Jovićević.

Kao i prošle godine, i ove će biti prevoz organizovan, polasci su u 18 časova ispred hotela “Podgorica”, a karta za prevoz je dva eura. Koncert Ramba Amadeusa je besplatan, dok su za ostale dane karte već u prodaji. Festival traje do 7. avgusta.

Za Stinga potrebna infrastruktura

Iako su još prošle godine najavili u okviru festivala “Na drugoj strani” i koncert popularnog pjevača Stinga, ni ove godine on neće posjetiti Dodoše.

"Ne možete dovesti svjetsku zvijezdu, a da nemate osnovno - struju, vodu, put"

Ipak, za razliku od prethodne, kako tvrde orgnazatori, ove se Sting uključio u projekat sa svojom fondacijom.

"Taj dogovor sa njim stoji. Međutim, ne možete dovesti svjetsku zvijezdu, a da nemate osnovno- struju, vodu, put.

Mi smo dobili zeleno svjetlo od njega, zato je u priču uključio i svoju fondaciju, međutim u ovakvim uslovima ga je teško dovesti. Definitivno mora da se uloži u infrastrukturu kako bismo mogli da u okviru festivala ugostimo tako veliku zvijezdu", kaže Sokolovska-Jovićević.

Bonus video: