Ljubiša Stojanović Luis - narodnjak koji je živio džez

Luis je bio je među prvima koji je kombinovao džez sa folklorom, a 1980. godine je snimio prvi album pod imenom „Ne kuni me, ne ruži me, majko“
339 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 11:06h

Pjevač Ljubiša Stojanović Luis (59) poginuo je jutros oko 5 sati u lančanom sudaru nekoliko automobila između Feketića i Vrbasa.

MUP Srbije utvrđuje uzroke nesreće u kojoj su poginuli pjevač i jedan mađarski državljanin >>>.

Poznati pjevač bavio se muzikom od 1970. godine, a nadimak je dobio kada je imao devet godina jer je uspješno izvodio pjesme Luisa Armstronga.

Završio je srednju muzičku školu u Nišu, a u Beogradu Fakultet muzičke umjetnosti.

"Multiinstrumentalista koji je u C.V.-ju imao upisane i svirke sa Džef Bekom i Džo Satrijanijem, uživao je u živim izvođenjima varijacija sopstvenih pjesama i obrada izvornih kompozicija, i na njemu svojstven način znao da usred čočeka zavuče „Caravan“ Djuka Elingtona", kaže za "Vijesti" muzički kritičar Željko Milović.

Mnogo prije Sketmena...

Luis je bio je među prvima koji je kombinovao džez sa folklorom, a 1980. godine je snimio prvi album pod imenom „Ne kuni me, ne ruži me, majko“, koji je uspješno prodavan u ex Jugoslaviji.

Važio je za jednog od rijetkih interpretatora narodne muzike koji je imao "urbanu" publiku, koja će ga pamtiti po fenomenalnom nazalnom vokalu i vrhunskom osjećaju za sketing.

"Njegova upotreba primijenjenog sketa u pjevanju ostaje nepravaziđena na balkanskim prostorima, koristio je uz klavijature glas kao instrument, uz varijacije na neutralni slog na zadatu temu, kako se to stručno kaže, decenijama prije no što je to postao planetarni trend u izvođenju mr Džona Sketmana", kaže Milović.

Jedan od rijetkih

Luis je izvodio romsku i folk muziku, a nastupao je i na džez festivalima po Evropi. Njegov lik je vrlo poznat Italijanima jer je bio zaštitno lice italijanskog internet servisa "Italia on line".

Snimio je i jazzy obrade više crnogorskih izvornih pjesama, kao što su "Kom planina puna brava", "Čobanine, lijepa đevojko"... a tadašnje Televizija Titograd je snimila i spotove.

"Luis je bio jedan od rijetkih izvođača narodne muzike, koji je pokušavao i uspijevao da u nju ubaci elemente jazza, takoda to ne izgleda kao „brak iz računa“, već kao skladna cjelina", kaže Milović.

Ljubiša Stojanović Luis se dvaput ženio i razvodio. Živio je sa nevjenčanom suprugom Silvanom i imao šestoro djece.

Bonus video: