Bajaga i na Velikom pijesku potvrdio status koncertne atrakcije

uprkos tome što se „tuširao” tokom svirke, bajaga i na velikom pijesku potvrdio status koncertne atrakcije
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2011. 13:46h

Odsvirali su u proteklih četvrt vijeka Bajaga i Instruktori preko 2.500 koncerata na svim stranama svijeta, ali, bez pretjerivanja, sinoćnji u hotelskom kompleksu „Ruža vjetrova“ na Velikom Pijesku imaće posebno mjesto u njihovoj biografiji.

Od prvog do posljednjeg sekunda čuveni bend je bio ispraćen talasima, no, ne onim iz publike već pravim morskim koji su doslovce tuširali muzičare na sceni pored bazena, a donekle i kreirali zvučnu sliku jer je gitaristima bilo nemoguće da održe štim duže od par minuta.

U razgovoru za“Vijesti“ pred početak svirke, komentarišući kako je scena doslovce na pjeni od mora, Momčilo Bajagić Bajaga je kazao da i ranije svirao blizu moru, ali da nikada nije imao ovakvu scenografiju sa talasima, koje je sinoć jak zapadni vjetar razbijao o hotelske kamene zidove, od čega su se stvarali čitavi oblaci slanih kapljica koje su dopirale i do prvih redova publike ispred bine.

Bajaga je kazao da i ranije svirao blizu moru, ali da nikada nije imao ovakvu scenografiju sa talasima

No, bez obzira na ovu “vodenu zavjesu“, sa svojim vjernim Instruktorima Bajaga je još jednom potvrdio status koncertne atrakcije mnogobrojnim posjetiocima u luksuznom zdanju „Ruže vjetrova“, među kojima su u VIP loži bili i predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević, direktor AD Luka Bar Slobo Pajović, te vlasnici hotela kojem je ovo bila premijerna i uspješna organizacija rok-koncerta.

Za dva sata 24 pjesme

Bend je za dva sata odsvirao 24 pjesme i kao što je Bajaga prije koncerta i najavio“Vijestima“, to su uglavnom bile numere srednjeg tempa, a i rokerski brojevi sa prva četiri albuma uglavnom su bili mnogo sporiji od vinilskog orginala. Otvaranje je pripalo „Gradu“, a potom slijede „Verujem-ne verujem“, „Lepa Janja“ i „Gore-dole“ nakon koje su dotad rezervisani fanovi u tren oka odgovorili Žikinom pozivu da priđu bini.

Atmosferu podižu „Godine prolaze“, „Kap po kap“, „Tišina“, „Život je nekad siv nekad žut“, „Bademi i so“, „Radosna pesma“ i naravno „Montenegro“. Do kraja prvog dijela svirke, Instruktori zakucavaju „Dobro jutro“, „Bežiš od mene“...

U tom trenutku, dok ostatak benda odlazi na kratku pauzu, Bajaga i klavijaturista Lokner u svedenim aranžmanima izvode „Voz“ i „Otkad te volim“. Grupa im se priključuje za rege verziju „Tamare“, nakon čega idu „Strah od vozova“ i „Kad hodaš“. Finale pripada za mnoge neočekivanom klasiku Riblje čorbe „Ja sam se ložio na tebe“ sa albuma „Mrtva priroda“.

Postoje samo dobri i loši bendovi

Na pitanje „Vijesti“ koje pjesme imaju najjači odziv publike, Bajagić je kazao da za njega ne postoji podjela „na dobru i lošu publiku“.

"Od novih bendova izdvojio bih engleski „Muse“ koji me pjevački i aranžmanski podsjeća na „Queen“", kazao je Bajaga

"Postoje samo dobri i loši bendovi, publika podjednako reaguje na dobro izvođenje i u Crnoj Gori i u Australiji", rekao je on.

"Slušam mnogo različite muzike, ne samo rokenrol već i latino, džez, soul. Od novih bendova izdvojio bih engleski „Muse“ koji me pjevački i aranžmanski podsjeća na „Queen“", zaključio je Bajaga.

Sjutra veče u Nikšiću

„Bajaga i Instruktori“ održaće sjutra veče koncert od 21 sat, u bašti hotela „Vukov most“ u Nikšiću.

Momčilo Bajagić je velikoj ex - jugoslovenskog turneji, povodom 25 godina rada.

„Bajaga je nestrpljiv uoči nastupa u blizini Pive, zavičaja njegove porodice, gdje ima veliki broj fanova. Najveći dio ulaznica, koje se kupuju na recepciji hotela, je već trebovan, a Bajaga i Instruktori otvaraju koncertnu sezonu“, rekao je u ime organizatora Ranko Mićanović i izrazio zahvalnost generalnom pokrovitelju, pivari „Trebjesa“, te sponzorima AD Plantaže i Monteco.

Ulaznice za koncert Bajage i Instruktora koštaju 10 eura.

Album na jesen -

"I dalje obilježavamo 25 godina rada ovom turnejom koja traje skoro dvije godine, set listu čine najveći hitovi iz svih faza. To je donekle i olakšavajuća okolnost jer publika odlično poznaje sve stvari, nije kao turneja nakon novog albuma kada morate da odsvirate šest sedam nepoznatih pjesama", kazao je Bajaga Vijestima.

On je ukazao da na ovoj turneji nema vremena da piše pjesme jer je raspored „baš gust“, najavivši za jesen novi album.

"Do sada smo snimili šest pjesama, kad se vratimo u Beograd ostaje još da snimimo tri–četiri i tako kompletiramo album koji treba da izađe u oktobru ili novembru", najavio je u Baru.

Galerija

Bonus video: