"Darkwood Dub" na Lake Festu umjesto Damira Urbana

Darkwood Dub je nastupao 2 puta na ovogodišnjem Exit-u i to prvog dana na Main Stage-u, a četvrtog dana na Exit Music Live Stage-u
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2011. 08:24h

Kultni beogradski sastav Darkwood dub, nastupiće prve večeri festivala i u terminu nakon ponoći podsjetiti publiku na svoj bogati muzički opus i pregršt hitova sa osam izdatih albuma, stoji u saopštenju organizatora.

Dolazak Darkwood Dub-a je uslijedio nakon što je Damir Urban otkazao gostovanje.

Darkwoodi će na Lake festivalu ujedno imati i svojevrsnu koncertnu promociju novog albuma „Vidimo se“ koji je proteklog mjeseca objavljen pod EXIT etiketom, a sa koga su se već izdvojila dva hita, singl „Nešto sasvim izvjesno“, sa divom Biserom Veletanlić, i numera Kraj oktobra“.

Darkwood Dub je oformljen 1988. godine u Beogradu. Tokom prvih nekoliko godina, bend je eksperimentisao, fuzionišući rege i dab sa soničnim gitarama i asocijativnim i emotivnim tekstovima.

Do izdanja prvog albuma Paramparčad (Take it or leave it, 1994), Darkwood Dub je postao najpopularniji andergraund bend u Beogradu, svirajući prepune koncerte pred fanatičnim obožavateljima.

Drugi album U nedogled (B92, 1996) doneo je dalji razvoj u kombinovanju različitih muzičkih struktura, kao i aktuelnih žanrova u plesnoj muzici, i po prvi put uključuje savremene muzičke tehnologije koje od tog trenutka postaju integralni dio zvuka benda.

Album je proglašen za najbolji album 1996. godine od gotovo svih muzičkih kritičara.

Život počinje u tridesetoj

Naredne godine Darkwood Dub pravi muziku za pozorišnu predstavu Trainspotting, u režiji Đorđa Marjanovića, koja se, zajedno sa nekoliko remiksa pjesama grupe od strane različitih autora plesne muzike, pojavljuje na izdanju Darkwood Dub (B92, 1997).

Muzika sa ovog izdanja ima izrazito plesni karakter, pod uticajem tada svježeg drum 'n' bass pravca. Naredni album grupe Elektropionir (B92, 1999), lansirao je favorite beogradske alternative u mejnstrim, sa čak četiri veoma uspešna singla.

Tokom naredne dvije godine, bend je intenzivno svirao po Srbiji, ali i po svim zemljama bivše Jugoslavije, istovremeno oformljujući sopstveni tonski studio pod imenom Elektropionir.

Život počinje u tridesetoj (B92), album grupe objavljen 2002, bio je najprodavanji album godine, a ujedno je bio proglašen i za najbolji album godine od strane muzičke kritike.

2004. godine izlazi album O danima (B92), poslije kojeg slijedi još jedna uspješna turneja po zemljama bivše Jugoslavije, Švajcarskoj, Austriji i Holandiji. Nakon rekonstrukcije studija Elektropionir, bend je 10. novembra 2008. objavio sedmi album pod nazivom Jedinstvo (B92).

Od 31. decembra 2008. grupi se kao stalni član pridružuje cijenjeni i proslavljeni klavijaturista Vasil Hadžimanov.

Tokom 2009. i 2010, promovišući album "Jedinstvo", Darkwood Dub je nastupao u svim zemljama bivše Jugoslavije, kao i u Austriji, i završio snimanje novog, koji će krajem juna biti objavljen na online etiketi Exit Label, kao i u izdanju kuće „Odličan hrčak“.

Darkwood Dub je nastupao 2 puta na ovogodišnjem Exit-u i to prvog dana na Main Stage-u, a četvrtog dana na Exit Music Live Stage-u gdje je ih je publika zadržala i preko strogih termina a poslednja pjesma "Zapremina tela" je potrajala skoro 20 minuta.

Galerija

Bonus video: