JAZZ FEST

Bjelopoljski bend Mikrokozma otvorio White Field

Mikrokozma je u svoj repertoar uvrstio nekoliko nikad ranije javno izvedenih autorskih numera
190 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 08:13h

Par minuta nakon 21 sat, peto izdanje White Field festivala otvorila je beogradska muzičarka Ljiljana Sađil, ističući da joj je veoma drago što je ispratila rađanje i evoluciju ove manifestacije čiji je i ove godine učesnik.

Nakon oficijelnog, uslijedilo je muzičko otvaranje, a čast je pripala bjelopoljskom bendu Mikrokozma koji je u svoj repertoar uvrstio nekoliko nikad ranije javno izvedenih autorskih numera.

"To su pet potpuno novih numera koje imaju veoma čudna, lascivna imena, a čiji je autor Nikola (Tomić, frontmen benda). Među njima su „Puding od šljiva“, „Džem od jagoda“..." objasnio je za Vijesti Stanislav Nikičević, bubnjar benda.

Na pitanje kako se Mikrokozma, po opredjeljenju rok bend uklopila u koncepciju džez festivala, on je odgovorio:

"Mi ne sviramo džez, već rokenrol i to je to. Koncept je taj da je Mikrokozma osnovana i egzistirala je kao bjelopoljski bend. Ja sam Nišlija, ali je bend većinski bjelopoljski jer su druga dva člana (Tomić i gitarista Suad Kurgaš) iz ovog grada. Organizatori su željeli da lokalni bend otvori tu priču i mi nastupamo u tom fazonu", kazao je Nikičević.

"Organizatori su željeli da lokalni bend otvori tu priču i mi nastupamo u tom fazonu"

Iako je džeza u njihovom repertoaru bilo tek u tragovima, članovi Mikrokozme, uz izuzetak Kurgaša, koji je ovoga puta bio odsutan, su opravdali povjerenje organizatora i sugrađana koji su ih aplauzom pozdravljali iz bašta okolnih kafića.

Mikrokozma nastavlja u rokerskom stilu

Sastav koji je prvi nastup imao u serijalu Borba bendova na televiziji Vijesti i koji je gledaoce i žiri tog takmičenja oduševio numerom Gole grudi, nastavilja u sličnom stilu – rokerski, u duhu generacije odrasle na opusu Džonija Štulića i EKV-a, sa tekstovima koji čudnim kombinacijama riječi provociraju pažljivog slušaoca (“sladak je džem od šljiva, slatka je i vlast…)

Nikičević je za Vijesti pričao i o tome šta za njegovu grupu znači nastup na White Fieldu.

"Radi se, prije svega, sa veoma kvalitetnom i skupocjenom tehnikom, a mi imamo informacije da će nastupi biti i snimljeni, tako da nam je bilo veoma drago da nastupimo i da numere koje još nijesu snimljene zabilježimo na taj način. Mi imamo već četiri snimljene pjesme i sa ovih pet spakovali smo album koji se može čuti, makar onako na grubo".

Neće biti lako ne iskazati oduševljenje

"Bijelo Polje, grad festival, ljubitelja i poštovalaca umjetnosti će imati čast da ugosti međunarodne majstore džeza. Ovih noći na našem trgu neće biti lako zadržati prisebnost i ne iskazati oduševljenje izvedbama jer smo ove godine neobično počastvovani najeminentnijim gostima, koji dolaze iz svih krajeva svijeta. U ovogodišnjem sastavu učesnika dopušteno je izdvojiti sve jer su individualno svi do perfekcije jedinstveni", ovim riječima je Whitee Field jazz Festival otvorio gradonačelnik Bijelog Polja Aleksandar Žurić.

“Riječ je o svojevrsnoj ličnoj majstoriji oslobođenoj od klišea i pravila, kao i da se “džez ne može okovati definicijom, on se da otkriti samo srcem”.

On je podsjetio da je džez satkan od improvizacije, i da je “riječ o svojevrsnoj ličnoj majstoriji oslobođenoj od klišea i pravila, kao i da se “džez ne može okovati definicijom, on se da otkriti samo srcem”.

On je obećao da će festival sljedeće godine biti još kvalitetniji i proročki najavio da će njegove rijeći “srećom ubrzo zamijeniti muzika”.

 Nagrada za doprinos razvoju džeza

Ipak, prethodno, je po prvi put na ovoj manifestaciji uručena nagrada za doprinos razvoju džeza i to Branku Pejakoviću, koji zbog zdravstvenih problema nije mogao lično da primi njemu namijenjenu statuu.

U njegovo ime, nagradu je, iz ruku direktora White Fielda Mirka Rakočevića, odnio Dragomir Đorđević, Pejakovićev kolega sa kojim nastupa pod nazivom “Tribute to Nat King Cole”.

Galerija