Incognito jedva čeka da dođe u Crnu Goru: Prvi put je najljepše

Publika će imati priliku da vidi vrhunske nove vokaliste i muzičare, kojima će ovo biti prvi susret sa crnogorskom publikom...
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 16:59h

Čuveni Incognito, jedan od najpoznatijih acid jazz-funk sastava u svijetu, biće zvijezda petog White Field Jazz Festivala, a njegov nastup u Bijelom Polju biće održan u subotu, 2. jula.

“Incognito” je krajem 70-ih osnovao Žan Pol Monik. Grupa koja se smatra pionirom britanske acid jazz scene, od početka je vjerna fuziji jazza i funka. Njen prvi singl je “Parissiene Girl”, a album “Jazz Funk”. Tokom osamdesetih nije bila aktivna, sve do 1991, kada voditelj BBC-a Gil Peterson osniva etiketu “Talkin’Loud” za koju “Incognito” objavljuje prvo hit singl “Always There”, a zatim i album “Inside Life” na kojem su učestvovali mnogi od najboljih muzičara britanske groove zajednice. Posljednji CD “Transatlantic RPM” odmah po objavljivanju ušao je među prvih pet albuma na listi Top Contemporary Jazz Albums.

U razgovoru za Vijesti, lider benda i rođeni Mauritanac Žan Pol Monik, koji je još od djetinjstva poznat pod nadimkom Blui, otkrio je šta će publika u Bijelom Polju imati priliku da čuje, kakve su reakcije povodom njihovog posljednjeg studijskog izdanja, koji su njegovi omiljeni albumi, kao i odakle crpi inspiraciju koja je zaslužna za njegovu impresivnu tridesetogodišnju karijeru muzičara.

• Vaše posljednje studijsko izdanje "Transatlantic RPM" objavljeno je prošle godine. Koliko se razlikuje od prethodnih albuma i da li ste zadovoljni reakcijama kritike i publike?

Jazz Funk, naš prvi album iz 1981. godine. Ništa se ne može porediti sa tim "prvi put" osjećajem. To je poput prvog poljupca, prvog djeteta...

• Na vašem web sajtu je u toku glasanje putem kojeg fanovi biraju koji je njihov omiljeni album Incognita. Za koji biste vi glasali?

"Jazz Funk, naš prvi album iz 1981. godine. Ništa se ne može porediti sa tim "prvi put" osjećajem. To je poput prvog poljupca, prvog djeteta... Atmosfera koja se ne može ponovo stvoriti".

• Kako se osjećate povodom vašeg nastupa na White Field Jazz festivalu i šta može očekivati publika od vašeg nastupa?

"Prije svega moram reći da moj bend i ja jedva čekamo da dođemo u Crnu Goru. Jedna od glavnih karakteristika Incognita je da se stalno mijenja, pa će publika imati priliku da vidi vrhunske nove vokaliste i muzičare, kojima će ovo biti prvi susret sa crnogorskom publikom. Izvodićemo neke pjesme koje će publika čuti prvi put, neke od hitova kao i numere sa novog albuma "Transatlantic RPM". Najvažnije nam je da..."

Vozi ih policija, piju evian

Prema riječima organizatora, zahtjevi benda Incognito nisu pretjerano ekstravagantni. Tražena je uobičajena visko profesionalna zvučna oprema standardna za velike koncerte, nešto egzotičnija hrana i piće, kao i gomila peškira i leda.

Bend će u popodnevnim časovima 2. jula doletjeti na aerodrom u Podgorici odakle će ih služebeno vozilo MUP-a transportovati do Bijelog Polja. Muzičari su tražili da im je u toku puta na raspolaganju evian voda, cijeđene pomorandže i nutricionistički sendviči.

Bend će u popodnevnim časovima 2. jula doletjeti na aerodrom u Podgorici odakle će ih služebeno vozilo MUP-a transportovati do Bijelog Polja

Tražena je i ogromna količina peškira kako u garderobi, u koju ne smije ući niko osim članova benda, tako i na bini i u hotelu.

Bend će po dolasku u Bijelo Polje posjetiti garderobu, odraditi tonsku probu i konferenciju za novinare. Potom će muzičari otići na ručak gdje će ih čekati...

Opširnije u štampanom izdanju od 29.06.2011.

Bonus video: