Tamara Obrovac: Kao život, muzika je stvar trenutka

Ona je posljednjih godina zahvaljujući uticajima istarske narodne muzike i dijalekta koje koristi u kreiranju svogmuzičkog izraza stekla veliku popularnost
0 komentar(a)
Tamara Obrovac, Foto: Index.hr
Tamara Obrovac, Foto: Index.hr
Ažurirano: 27.06.2011. 16:35h

Jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih pjevačica sa hrvatske muzičke scene, kanatuatorka Tamara Obrovac nastupiće naovogodišnjem White Field Jazz festivalu koji će biti održan 1. i 2. jula u Bijelom Polju.

" U Crnoj Gori smo nastupali samo jednom i to u organizaciji hrvatske ambasade. Kako je ta manifestacija bila zatvorenog tipa, mogu računati da nam je ovo prvi zvanični nastup u vašoj zemlji" istakla je za početku razgovora Obrovac.

Ona je posljednjih godina zahvaljujući uticajima istarske narodne muzike i dijalekta koje koristi u kreiranju svogmuzičkog izraza stekla veliku popularnost, a kako kaže publika će imati priliku da na njenom koncertu prvog dana festivala čuje numere sa posljednja dva-tri albuma.

" Prezentovaćemo izbor mojih autorskih pjesama sa posljednjih albuma, jer su se upravo one ustalile kroz koncerte i dobile svoj život. Sa mnom će u bendu nastupiti Žiga Golob, Uroš Rakovec, Joe Kaplovitz i Krunoslav Levačić. Ovoga puta neće biti harmonike, već smo malo kompozicije prearanžirali za klavir.

Ono što ja radim ima veze sa Mediteranom i svakim albumom istražujem istarsku narodnu muziku i dijalekat i povezujem ga sa jazzom. Bilo mi je glupo da pjevam na lošem engleskom jeziku, zato sam se i opredijelila da istražujem muziku iz kraja gdje sam rođena i gdje živim. Jer, kad pjevam na tom dijaletku, onda je to istinito. Naravno da planiram još da istražujem kad je muzika u pitanju, biće tu još veoma interesantnih saradnji i eksperimenata i ubuduće" priča Obrovac.

Turbo folk sa Rambom

Iako je do sada sarađivala sa mnogim poznatim imenima jazz scene, ono što je posebno interesantno su dueti sa Tedije Spalatom i Rambom Amadeusem koji će iste večeri naWhite Fieldu nastupiti poslije nje.

" Sve te saradnje povezane su sa trenutkom u kome su pjesme nastajale. Potpuno je bilo logično da u jednoj šansoni kakva je “Ti i ja” pozovem kao gosta Tedi Spalata. Što se tiče pjesme “Turbo folk” ne bih mogla da je zamislim da je pjevam s bilo kim drugim sem sa Rambom.

Muzika treba da bude kao život - stvar trenutka. Postoje uvijek emocije, one zavise od trenutka, a tako se i meni događaju pjesme. Zahvaljujući tim trenucima istražila sam sve jazz žanrove, sve mogu da pjevam" navodi Obrovac.

Do sada je objavila sedam studijskih albuma u kojima spaja jazz, i etno uticaje zavičajne Istre, a dobitnica je brojnih nagrada među kojima su najznačajniji Porini, kao i nominacija za BBC Radio 3 World Music Awards 2004, u kategoriji evropske muzike. Na pitanje koliko joj sve te nagrade znače, odgovara:

" Naravno da mi znače, to je priznanje mog rada i truda. Posebno to ima smisla kada vas za prizanja odrede kolege i muzički urednici. One su svakako podstrek, međutim, i da ih ne dobijem isto bih radila" objašnjava Obrovac.

Kada su nagrade u pitanju, nijesu joj strana ni priznanja koja je dobila kao autorka muzike za predstave i filmove.

" Raditi muziku za predstavu i film je potpuno različito, ali je samim tim i veliki izazov. Treba odgovoriti na zadatu temu, što nije ni malo lako. Teatar je mnogo življi, a kada je u pitanju film vi ga dobijete i vaš zadatak je da osmislite muziku koja će da prati radnju. To je veoma interesantan posao, radite na zadatu temu, ali ipak vam daju umjetničku slobodu.

Inače, dobar sam timski igrač i vrlo se lako uklopim i kad ne treba da sam u prvom planu. Veoma je interesantno kad muzikom doprineseš da predstava ili film budu još bolji" zaključuje ona.

Povratak flauti

Tamara je završila studije flaute, što joj je, kako kaže, puno pomoglo u poslu kojim se bavi.

" Žao mi je što što sam zapostavila flautu zbog pjevanja, međutim sada je glas moj osnovni instrument. Flauta mi je puno pomogla jer sam zahvaljujući njoj razvila mišić za pjevanje zvani dijafragma.

Posljednje vrijeme pokušavam nekako da je vratim, kroz melodije, čisto da mogu na taj način da se “izvučem” i da dodam i taj elemenat " kaže Oborvac.

Bonus video: