Dvije godine od smrti kralja popa Majkla Džeksona

Tako ga je predstavila glumica i njegova prijateljica Elizabet Tejlor kada mu je uručivala nagradu za izvođača decenije 1989. i nazvala „pravim kraljem popa, roka i soula“.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2011. 11:04h

Navršavaju se dvije godine od smrta Majkla Džeksona.

Pjevač je umro 25. juna 2009. godine u svojoj iznajmljenoj vili u Los Anđelesu.

Pronađen je u polukomiranom stanju i poslije kraće borbe za njegov život, Džekson je proglašen mrtvim u 14.26 časova u bolnici "Ronald Regan".

Poslije više od dva mjeseca od smrti konačno je sahranjen u na groblju Forest Loun u Los Anđelesu.

Njegova komemoracija je prikazivana uživo širom svijeta i posmatralo ju je oko milijardu ljudi.

Stivi Vonder, Lajonel Riči, Maraja Keri, Džon Majer, Dženifer Hadson, Ašer, Džermejn Džekson i Džahin Džafargoli su nastupili na događaju.

Beri Gordi i Smouki Robinson su održali elegije dok je Kvin Latifa pročitala "We had him", poemu posebno za tu priliku napisanu od strane Maje Endželou.

Džeksonova jedanaestogodišnja ćerka, Paris Ketrin, plačući je izjavila publici: "Otkad sam rođena, Tata je bio najbolji otac kakvog možete zamisliti, i samo želim reći da ga volim, puno."

Nagrade

Čak dva puta je uvršten u "Rokenrol hol slavnih", višestruki je rekorder u Ginisovoj knjizi, a tokom karijere je dobio 13 Gremija.

Na prvom mjestu Bilbordove liste bio je više puta od bilo kog muškog izvođača u istoriji, a prodao je više od 750 miliona primjeraka svojih albuma.

Džekson se ženio dva puta i otac je troje djece.

Proglašen je za najboljeg pjevača svih vremena u glasanju čitalaca britanskog časopisa “New musical express”.

Džekson je na prvom mjestu liste 20 najboljih pevača, sa prosječnom ocjenom od 9,02 od mogućih 10.

Uspjesi tokom osamdesetih su mu dodijelili titulu „kralja popa“.

Tako ga je predstavila glumica i njegova prijateljica Elizabet Tejlor kada mu je uručivala nagradu za izvođača decenije 1989. i pri tom ga nazvala „pravim kraljem popa, roka i soula“.

Predsjednik Džordž H. V. Buš uručio je pjevaču u Bijeloj kući nagradu za izvođača decenije zbog njegovih dostignuća tokom osamdesetih.

Mnogi mediji su citirali anonimne izvore da istražni sudija u Los Anđelesu tretira Džeksonovu smrt kao ubistvo što je i sam sudija kasnije potvrdio.

Suđenje doktoru Konradu Mariju za Džeksonovu smrt

Vrhovni sud u Los Anđelesu je 12 januara 2011. donio odluku da se ljekaru Majkla Džeksona Konradu Mariju sudi za ubistvo iz nehata.

Utvrđeno je da su u vrijeme smrti Džeksonu prepisivani ljekovi propofol, lorazepam i midazolam.

Sud je procijenio da su dokazi iznijeti na šestodnevnom preliminarnom saslušanju dovoljni da mu se sudi za ubistvo iz nehata i da mu se zabrani bavljenje medicinom u Kaliforniji.

Suđenje je trebalo da počne na ljeto ali je sudija Majkl Pastor odložio slučaj do početka septembra, zbog novih informacija do kojih je došlo tužilaštvo.

On agenciji AP nije otkrio o kojim je informacijama riječ.

Doktor Marej je izjavio da nije kriv za ubistvo iz nehata, a ima vremena do septembra da pripremi i dokaze za svoju tvrdnju.

Majkl Džekson najtraženiji na netu 2009.

Google i Yahoo su objavili liste najviše traženih pojmova na Internetu 2009.

Rang-lista pokazuje da su korisnike interneta najviše zanimale vijesti o smrti muzičke legende.

"Smrt Majkla Džeksona je postavila nekoliko rekorda na Yahoo-u. Prenos njegove komemoracije je bio najgledaniji prenos preko interneta u istoriji Yahooa, sa više od pet miliona gledalaca”, navodi se u saopštenju kompanije.

Galerija

Bonus video: