Dado Topić: Većina pjevača su klovnovi sa nebuloznim hitićima

Topić se ovog puta odlučio da publiku počasti CD-om inspirisanim trenutnim političko-socijalnim stanjem
0 komentar(a)
dado, Foto: Aleksandar Zec
dado, Foto: Aleksandar Zec
Ažurirano: 21.06.2011. 21:52h

Dado Topić će sa pjevačicom Anitom Popović, u okviru crnogorske turneje nastupiti u nekoliko gradova, u organizaciji Udruženja za afirmaciju alternativne kulture.

Prvi koncert je zakazan za 12. jul u bašti KIC-a “Budo Tomović”, dok će dan kasnije nastupiti na Cetinju na velikoj otvorenoj sceni amfiteatra, čiji je organizaciju pomogla Opština i Turistička organizacija tog grada.

Koncert u Nikšiću je zakazan za 15. jul u bašti paba “Hacijenda”, dok će 16. jula pjevati u bašti budvanskog “Gardena”. Dvojac će turneju završiti 21. jula, kada će učestvovati na ,,Spuškom kulturnom ljetu”.

“Ovo je ujedno moja ideja koja se realizovala uz njegovu saglasnost. Još zimus smo pričali o turneji, i ovaj termin se nekako sam nametnuo. Izvodićemo pop rok hitove, on svoje pjesme, zajedničku, duete”, kaže Popovićeva.

Malo ko priredi kvalitet

Topić se raduje turneji po Crnoj Gori, jer kako kaže dugo nije nastupao, a ova saradnja sa Anitom će dobro doći da se podsjeti starih vremena.

“To će biti cjelovečernji koncerti, gdje ćemo, Anita koja izvrsno svira klavijature, a ja gitaru, prirediti program kvalitetne muzike koja se danas na ovom dijelu Balkana na žalost ne može čuti tako često. Većina pjevača su zabavljači, klovnovi, i malo ko priredi kvalitet, sve se svodi na neke nebulozne hitiće koji nemaju nikakav smisao”, priča Topić.

On je kazao da imaju u planu da naprave koncerte i po ostalim državama bivše Jugoslavije.

“Anita super pjeva i trebalo bi da je upozna i publika van granica Crne Gore. Planiramo da održimo koncerte u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani. Nek je zapaze ljudi u regionu”, naglašava Topić.

Politički versi

No, osim turneje, Topić i Popovićeva imaju novitete kada je njihova muzička karijera u pitanju, pa oboje rade na novim albumima.

"Umjetnici ne moraju da se plaše, posebno ako imaju argument za ono što pričaju"

“Razmišljam da li da izbacim maksi singl ili album. Imam materijal za izdavanje, a još malo ću razmisliti da li će on biti objavljen neposredno poslije turneje ili u septembru. Na albumu će se naći duet sa Dadom, sa kojim smo pobijedili na Skalama prošle godine, dvije pjesme američkih muzičara, ali i numere koje sam do sada izvodila”, kaže Popovića.

Za razliku od pjevačice čije će pjesme uglavnom biti balade, Topić se ovog puta odlučio da publiku počasti CD-om inspirisanim trenutnim političko-socijalnim stanjem.

“To će biti vrlo ozbiljne teme. Pričaću o onim stvarima koje se tiču običnih ljudi, u vermenu u kojem živimo, šta nas okružuje, s čim se susrećemo, kako živimo”, kaže Topić.

Konačno stiže spot

Dado Topić i Anita Popović ove godine će nastupiti u revijalnom dijelu Sunčanih skala, gdje će uručiti nagradu ovogodišnjem pobjedniku Pjesme ljeta i ujedno izvesti prošlogodišnju pobjedničku pjesmu “Govore mojim glasom anđeli”.

Prema riječima Popovićeve, oni će iskoristiti priliku da snime spot za tu numeru, koji su dobili kao nagradu za pobjedničku pjesmu. “Da li je kasno ili ne za snimanje spota, nije moje da komentarišem.

U svakom slučaju drago mi je da će prošlogodišnja priča ponovo oživjeti“, kaže ona, dok Topić dodaje da želi da spot izgleda kao za Majkla Džeksona. “Budžet za spot je deset hiljada eura, pa neka izgleda pošteno i kako treba”, ističe Topić.

Šteta što inteligencija ćuti

Na pitanje da li se plaši reakcije političkog establišmenta s obzirom na to da će ga indirektno prozvati, Topić odgovara:

“Umjetnici ne moraju da se plaše, posebno ako imaju argument za ono što pričaju. Ako je tačno ono što kažu, onda nema potrebe da strahuju”. Iako je svjestan da se nekad nađe neko ko je u stanju da stopira projekat takve vrste, Topić vjeruje u onu staru da “narod uvijek pozna ono dobro i da to pobijedi”.

“Nadam se da će pjesme naići na razumijevanje publike. U ovim temama koje obrađujem ne postoje granice. Ne volim da stvari gledam kroz usku prizmu. Stanja su slična svuda u svijetu, i šteta je što inteligencija ćuti i priklanja se većini”, zaključuje Topić.

Bonus video: