OGLASIO SE NA FB

Damir Urban piše o gej paradi: Mi smo nacija odgojena na mržnji

Ne znam što je točno razlog tome, ali u životu imaš izbor. Ili mrziš ili voliš. Ako odabereš da mrziš, onda mrziš sve redom.
217 pregleda 0 komentar(a)
damir urban, Foto: Facebook
damir urban, Foto: Facebook
Ažurirano: 17.06.2011. 18:47h

Ispred zidina budvanskog Starog grada mnogi su dočekali Novu 2011. uz pjesme riječkog muzičara Damira Urbana. Isti se raduju njegovom najavljenom nastupu na Lake festu u Nikšiću.

Do tada, ekcentrični Urban, na svom Fejsbuk profilu piše o protekloj gej paradi u Splitu, ali i sjutrašnjoj u Zagrebu.Tekst prenosimo u cijelosti:

"Koji k... će ti ta pederska zastava? Iskreno, volio bih da živimo u društvu gdje za isticanjem tako nečega nema nikakve potrebe . Gdje je to što je netko crnac, bijelac, homoseksualac, visok, mršav, nizak, debeo, patuljastog rasta ili što god.. Sasvim normalna stvar. Jer to i je normalna stvar samim time što je to jednostavno tako.

Nečija spolna orjentacija mi je bitna tema u životu kao i tema o uzgoju velebitskog čempresa (a pritom ne želim umanjiti realne probleme koje homoseksulane veze zbog heteroseksualne većine mogu imati ili imaju). Ali danas je drugačije.

Ne znam što je točno razlog tome, ali u životu imaš izbor. Ili mrziš ili voliš. Ako odabereš da mrziš, onda mrziš sve redom. Sve drugačije. Pretpostavljam da si pokušavaš nekako posložiti u glavi ovi su naši-njih ne, a ovo su oni drugi-njih da... Ali vjerujte mi da je granica koja to dijeli vrlo mala, a ponekad je čak i nema.

Što se tiče Gay pridea, do ove godine nisam zapravo mislio o važnosti Pridea. Odnosno, u mojoj glavi za time nije bilo potrebe-ono, ja nemam ništa protiv, ne mislim o ljudima u terminima "on je gay, ovaj je hetero", ne biram prijatelje po rasi, vjeri, niti seksualnoj orijentaciji. Meni je Pride bio događaj u kojemu LGTB osobe izađu na ulicu i bore se za svoja prava, i na vrlo uobičajen način (paradom, šetnjom, javnim okupljanjem) ukazuju pažnju na svoje postojanje, na svoje probleme..

Mišljenja sam da treba podržati sve što nas uči toleranciji, ljubavi i prihvaćanju, a osuditi sve što nas uči mržnji, netoleranciji i nasilju. Mislim da nam je potrebna edukacija po tom pitanju.

Kada sam vidio koliko mržnje ima u ljudima, koliko su se svi digli na noge, koliko ih to smeta, čak toliko da su spremni u navali svog suludog bijesa uprotrijebiti silu, pa čak i ubiti, imam veliku potrebu i nagon podržati i priključiti se toj paradi.

Kako bih stao u obranu tolerancije, prava na drugačiji stav i razmišljanje, kako bih stao u zaštitu manjine nad većinom. Ja nisam (klasični) vjernik, ali da sam živio u doba Isusa, vjerujem da bih stao i u njegovu obranu kada ga je zaluđena svjetina, puna mržnje i nerazumijevanja kamenovala, pljuvala, na kraju i razapela. Bojim se mogućnosti, da bi mu se to isto dogodilo i danas. U Hrvatskoj.

Stvarno mi nije jasna situacija u kojoj se nalazimo. Mišljenja sam da ako je netko za sebe siguran kako nije homoseksualac tj. da je hetero, onda što ga točno smeta u tome što je netko drugi homoseksualac? Čega se točno boji? Što on točno mrzi? Zašto ima poriv udariti "pedera"? Zašto je uopće zainteresiran za to pitanje? Zašto se osjeća ugrožen? Zašto ga jednostavno ne preskoči?

Mišljenja sam da treba podržati sve što nas uči toleranciji, ljubavi i prihvaćanju, a osuditi sve što nas uči mržnji, netoleranciji i nasilju. Mislim da nam je potrebna edukacija po tom pitanju.

Šaka u glavu, mrzim te i "ubij pedera" jednostavno nisu odgovori.

Zbog toga ta pederska zastava. Kao podrška jedne straight osobe onima koji to nisu. Isto kao što smatram ispravnim podržati sve one čije će pravo na normalan život i dostojanstvo zbog toga što su na bilo koji način drugačiji (zbog boje kože, frizure, težine, visine, vjeroispovjesti, mišljenja...) danas-sutra biti možda dovedeni u pitanje.

P.S. Ovo je moj osobni stav i mišljenje (nisam se, pri pisanju, konzultirao sa članovima benda, susjedima, fanovima... )"