Tereza Kesovija na jesen nastupa u Podgorici

Koncert je bio zakazan za 14. jun pa odložen. Na insistiranje pjevačice, nastup će biti organizovan u Crnogorskom narodnom pozorištu. O koncertu juče raspravljala Vlada Crne Gore
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2011. 22:38h

Hrvatska muzička diva Tereza Kesovija nastupiće na jesen u Crnogorskom narodnom pozorištu, što su “Vijestima” potvrdili pjevačica, i predstavnici CNP-a, Ministarstva kuture i Muzičkog centra, koji je organizator koncerta.

O ovom događaju koji se realizuje na inicijativu crnogorskog ministra kulture Branislava Mićunovića, raspravljano je i na sjednici Vlade.

“Nastupiću, ali tek na jesen. Tokom ljeta definitivno neće biti koncerta u Crnoj Gori, a kada bude realizovan trebalo bi da se održi u pozorištu”, kratko je prokomentarisala za “Vijesti” Kesovija.

Kako nam je objasnila portparolka Ministarstva kulture Danica Nikolić, ideja za koncert potekla je upravo iz ove institucije.

“Tereza Kesovija će nastupiti na inicijativu ministra Branislava Mićunovića koji je sa njom u kontaktu još od prošle godine. Koncert će biti održan u CNP-u na čemu je upravo ona insistirala”, kazala je za “Vijesti” Nikolić.

Ona je podsjetila da je posljednji Kesovijin koncert u Podgorici bio humanitarni i da su sredstva išla za obnovu CNP-a koje je prethodno izgorjelo.

Nikolić je otkrila i da će hrvatsku divu na sceni pratiti članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Mirković: To je više od koncerta

Prema informacijama “Vijesti”, koncert Tereze Kesovije trebalo je prvobitno da bude zakazan za utorak, 14. jun, ali se od njega za sada odustalo. To je potvrdio direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković, koji kaže da je koncert otkazan iz organizacionih razloga.

“Ne postoji krupan razlog otkazivanja koncerta, jednostavno to su organizacione stvari, pa je tako nastup pomjeren za kraj septembra ili početak oktobra. A, zašto baš Tereza u Crnoj Gori, pa mislim da je suvišno govoriti. To će biti svakako nešto više od jednog koncerta”, kazao je Mirković i dodao:

“Do koncerta su ostala još tri mjeseca i vi ćete biti obaviješteni kao i drugi o svemu. Takve stvari se realizuju na uobičajen način, koncert je za sada odložen i u tome nema ništa spektakularno”.

Terezi Kesoviji je vojska JNA koju su činili vojnici iz Crne Gore za vrijeme napada na Dubrovnik spalila kuću.

"Bilo je više njih, to su uglavnom Nikšićani učinili", rekla je Tereza u jednom intervjuu Hrvatskoj radio-televiziji.

Odložen jer je pozorišna sezona pri kraju

I direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović, je potvrdio informacije o Kesovijinom koncertu.

Predlog za obezbjeđenje sredstava u iznosu od 20.000 eura za organizaciju gostovanja hrvatske umjetnice Tereze Kesovije bio je 28. tačka u dnevnom redu Vlade

“On je odložen za početak sezone, jer smo procijenili da će biti atraktivniji u tom terminu nego sada kada je naša sezona pri kraju. Organizator događaja je Muzički centar Crne Gore, dok CNP ustupa salu za njegovu realizaciju. Već tri godine sarađujemo sa Muzičkim centrom, a mislim da je početak sljedeće sezone adekvatan za Terezin koncert”, kazao je Ljumović.

Do tada bi trebalo da na račun Muzičkog centra pristigne 20.000 eura koliko Vlada planira da izdvoji za povratak Tereze Kesovije u Crnu Goru nakon više od 20 godina.

“Sala CNP-a će biti tijesna za sve one koji budu željeli da prisustvuju ovom događaju”, poručio je Ljumović.

Koncert na dnevnom redu Vlade

Na pitanje da li je Vlada obezbijedila 20.000 eura za gostovanje hrvatske pjevačice Tereze Kesovije, ministar finansija Milorad Katnić je rekao da je Vlada zadužila ministarstva kulture i finansija da analiziraju mogućnost preusmjeravanja određenih sredstava Muzičkom centru za organizovanje određenih muzičkih događaja.

"To pitanje će biti u tom kontekstu analizirano", rekao je Katnić.

Predlog za obezbjeđenje sredstava u iznosu od 20.000 eura za organizaciju gostovanja hrvatske umjetnice Tereze Kesovije bio je 28. tačka u dnevnom redu Vlade, a predstavnicima ministarstava sada ostaje još da pronađu model po kojem će ona biti preusmjerena Muzičkom centru.

Maroviću se nije odazvala

Kesovija je prije dvije godine hrvatskim medijima ispričala da je odbila poziv Svetozara Marovića za gostovanje u Crnoj Gori.

“Rekao mi je: ‘Znate, dočekali bismo vas kao kraljicu’, na što sam mu odgovorila: ‘Vi ste divan čovjek i očito veliki gospodin, i nemojte me više zvati, jer bi mi bilo žao da moram da vas povrijedim u nekim stvarima’”, kazala je tada, kategorički tvrdeći da nikada ne bi pjevala u Crnoj Gori.

“Kada pomislim na to, počnem da se tresem i to je jače od mene. Ne daj, Bože, da zamjeram onima koji idu, jer oni nisu osjetili ono što sam ja”, dodala je tada.

Kesovija se prošle godine predomislila kada su u pitanju koncerti u susjedstvu i održala nekoliko nastupa u Srbiji.

Bonus video: