Bob Dilan: Smrt mi ne znači ništa dok god mogu umrijeti brzo

"Sjutra kad ne budem imao zube niko mi neće platiti nove"
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2011. 15:52h

Do sada neobjavljeni intervju otkrio je da se legendarni Bob Dilan borio sa heroinskom zavisnošću 60-ih godina.

Nakon koncerta u martu 1966. Dilan se ukrcao na privatni avion sa prijateljem Robertom Šeltonom, koji je snimio dva sata razgovora sa kantautorom, prenosi BBC.

Pjevač, koji ove nedjelje puni 70 godina, priznao je svoju zavisnost od heriona ranih 60-ih, o kojoj se spekulisalo, ali do sada nije bilo zvanične potvrde.

"Oslobodio sam se zavisnosti u Njujorku. Bio sam veoma napet i oslobodio sam se navike trošenja 25 dolara na dan za to", priznaje Dilan, koji otkriva i da je razmišljao o samoubistvu nakon što su ga ljudi počeli nazivati genijem.

"Znam da mi moj rad neće pomoći da završim u raju"

"Smrt je za mene ništa... Smrt mi ne znači ništa dok god mogu umrijeti brzo. Mnogo puta sam znao da mogu umrijeti brzo i vrlo lako se moglo desiti da to i učinim", kaže poznati pjevač.

"Sreća je jeftina riječ"

Iznenađujuće za čovjeka koji i danas ide na turneje i izdaje albume, on ima prilično negativan stav prema svom radu.

"Nisam taj tip koji će sebi odsjeći uvo zato što ne mogu da učinim nešto"

"Smatram ga manje ozbiljnim nego svi ostali. Znam da mi neće pomoći da završim u raju. I sigurno neće produžiti moj život niti će me učiniti srećnim. Ne možeš biti srećan kad radiš nešto gruvi", kaže on.

Na pitanje šta bi ga učinilo srećnim, Dilan tvrdi da jeste srećan, ali i da je sreća "jeftina riječ". A zatim se vraća na priču o samoubistvu:

"Nisam taj tip koji će sebi odsjeći uvo zato što ne mogu da učinim nešto. Ja sam tip koji bi radije izvršio samoubistvo. Pucao bih sebi u glavu kad bi stvari krenule loše. Skočio kroz prozor. Nije mi problem da razmišljam o smrti, otvoreno".

Sljedećeg dana Šelton je snimio još jedan intervju sa Dilanom, u motelu u Denveru.

Potpuno novo lice folk muzike

"Muka mi je od toga što razne pijavice uzimaju pare na moj račun. Sjutra kad ne budem imao zube neće mi platiti nove. Nije promoter taj koji te vara, nego izdavačka kuća. Neko je uvijek tu da te smara", kaže on.

Snimci intervjua su otkriveni u toku istraživanja za dopunjenu ediciju Šeltonove knjige "No Direction Home"

U martu 1966. Dilan je već postao svjetska zvijezda, kojega su mediji i fanovi opisivali kao pjesnika i proroka, glas generacije. Međutim, iza zavijesa poznati pjevač se borio sa teretom velikih očekivanja.

Jedan od rijetkih kojima je vjerovao je bio upravo Šelton. On je radio kao muzički kritičar, a nakon Dilanovog koncerta napisao je reportažu i opisao ga kao "potpuno novo lice folk muzike". Sljedećeg dana Dilanu je izdavač ponudio ugovor.

Snimci intervjua su otkriveni u toku istraživanja za dopunjenu ediciju Šeltonove knjige "No Direction Home", čije objavljivanje je planirano da se poklopi sa Dilanovim 70. rođendanom.

Galerija

Bonus video: