Najbolji svjetski muzički festivali

Od Kalifornije do Japana, najviše ih je u Evropi, a u top 10 je ušao i hrvatski Soundwave.
812 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2011. 13:31h

Sezona muzičkih festivala se bliži, a za sve ljubitelje rocka, electro-popa, trancea i jazza Vijesti prenose izbor top 10 festivala koje je objavio Rojters, po izboru online putničkog savjetovališta Cheapflights.

1. Coachella Valley Music and Art Festival - Indio, Kalifornija

Lociran u prelijepoj Indio dolini južne Kalifornije, ovaj trodnevni umjetničko-muzički događaj za ovu godinu je već završen, ali je do Kalifornije dug put, pa valja planirati unaprijed za 2012. Coachella je brzo postao jedan od najvećih festivala u Sjedinjenim Američkim Državama, nudeći šest različitih stejdžova na kojima se promoviše široka paleta muzičkih žanrova - od alternativnog rocka, preko hip-hopa, do elektronike. Nemojte se iznenaditi ako naiđete na nenajavljeni koncert Kanje Vesta ili na leteće svinje Rodžera Votersa. Coachella će vas sigurno iznenaditi na više od jednog načina (coachella.com).

2. Roskilde Festival -Roskild, Danska

Ljetnji festival, koji se održava na ostrvu Ziland u drevnom vikinškom gradu Roskild, osnovala su dva srednjoškolca još daleke 1971, a danas je jedan od najvećih muzičkih događaja u Evropi. I pored toga što je poznat kao četvorodnevni rock spektakl, koji predstavlja svjetski poznate bendove, njegova muzička agenda svake godine uključuje elektronsku, hip-hop kao i svjetsku tradicionalnu muziku. Ove godine se održava od 30. juna do 3. jula (roskilde-festival.com).

3. Soundwave Music Festival - Petrcane, Hrvatska

Na Soundwave festivalu, pulsirajući elektronski ritmovi u kombinaciji sa sunčanim i pjeskovitim utočištem stvaraju ultimativni trodnevni parti koji traje od 22. do 24. jula. Soundwave je vrlo brzo postao internacionalni događaj koji privlači studentsku populaciju širom svijeta. Ali žurka ne počinje u Hrvatskoj, počinje u toku putovanja. Festival ima svoju posebnu rutu kroz Evropu, koja uključuje preporučene lokacije na kojima se posjetioci mogu sastati u toku puta. (soundwavecroatia.com).

4. T in the Park - Kinros, Škotska

Trodnevni rock događaj (od 7. do 11. jula) je poznat po tome što rasprodaje karte za 90 minuta i nastavlja da raste svake godine, održavajući se na čak deset stejdževa. T in the Park nije samo muzički festival, već uz muziku nudi i impozantne krajolike kojima se možete provozati, razne igre i zanimacije, tako da ćete uvijek imati što da radite. I ne zaboravite vreću za spavanje, jer je najbolji način na koji možete doživjeti ovaj festival da iskoristite prostrani kamp među brdima koja okružuju Kinros. (tinthepark.com).

5. Festival Internacional de Jazz de Montreal - Montreal, Kanada

Ne iznenađuje činjenica da je Montreal jedan od omiljenih gradova među ljubiteljima putovanja, ali ako razmotrite odlazak tamo od 25. juna do 4. jula prisustvovaćete jednom od najvećih džez festivala u svijetu. U samom srcu grada možete vidjeti velika džez imena u različitim vrstama koncertnih prostora - od malih, intimnih klubova do velikih bina na otvorenom. U većem dijelu centra grada blokiran je saobraćaj zbog besplatnih koncerata na otvorenom. (montrealjazzfest.com/default-en.aspx).

6. Sziget Festival - Budimpešta, Mađarska

Sziget je nastao kao mađarski muzički festival, stvoren da podrži ljetnju festivalsku scenu nakon pada komunizma. Danas, u pitanju je jedan od najvećih muzičkih događaja u Evropi. Naći ćete stejdž za gotovo svaki mogući žanr, među kojima su i world music, blues, jazz i rock. Lociran na ostrvu između Budima i Pešte, dnevni izleti u grad su veliki plus koji možete dodati cjelokupnom Sziget iskustvu. Ove godine festival se održava od 8. do 15. avgusta (szigetfest.com).

7. Summer Sonic Festival - Osaka i Tokijo, Japan

Ovaj relativno novi festival brzo je postao jedan od najvećih u Japanu. Summer Sonic okuplja kako domaće japanske muzičare, tako i internacionalne rock zvijezde, reprezentujući razne muzičke žanrove - od Deep Purplea do Lejdi Gage. Održava se dva dana, 13. i 14. avgusta, u dva najživahnija japanska grada - Osaki i Tokiju, gdje ćete naći beskrajnu zabavu čak i kada se muzika više ne bude čula. I ne brinite što ćete propustiti omiljene izvođače, jer svi sviraju i u jednom i u drugom gradu (summersonic.com).

8. Festival Internacional de Benicassim - Benikasim, Španija

Kombinacija akcije rock performansa i prelijepe španske plaže daje Benicassim International Festival. I pored toga što je Benicassim poznat događaj koji promoviše rock, elektronsku i pop muziku, na njemu ćete naći gomilu drugih zanimacija poput bioskopa i modnih revija. Ali ako volite da budete u krevetu do devet sati, ovaj festival možda i nije za vas: program počinje u 17 časova, a završava se u 8 sati ujutro. Ovogodišnje izdanje festivala održaće se od 14. do 17. jula (fiberfib.com).

9. Bestival - ostrvo Vajt, Engleska

Ne, nije ni Glastonbury ni Reading - nego Bestival. Vjerovatno jedan od najelektičnijih, Bestival nudi drugačije viđenje tipičnog korporativnog muzičkog festivala. Ovaj četvorodnevni događaj promoviše muziku renomiranih rock izvođača, kao i razna takmičenja. Najpopularnija aktivnost je Fancy Dress, dan kada se svi prisutni maskiraju u neobične kostime. Prošle godine 55 hiljada posjetilaca je učestvovalo u Fancy Dress akciji i ušlo u Ginisovu knjigu svjetskih rekorda. (bestival.net).

10. Rock im Park/Rock am Ring - Nirnberg i Nirburg, Njemačka

Trodnevni rock festival (od 3. do 5. jula), Rock am Ring je najveći muzički događaj u Njemačkoj, a odvija se u dva grada - Nirnbergu i Nirburgu. Oba festivala se odvijaju simultano, a da li volite više mirne predjele Nirburga, ili atmosferu istorijskog Nirnberga, nije važno, jer svi izvođači nastupaju u oba grada.

Bonus video: