"Dubioza kolektiv" i "Kal" učestvuju na romskom festivalu

Festival se i ove godine održava od 16. do 19 juna u mjestu Kluž Napoka kod Temišvara u Rumuniji
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2011. 19:11h

Preko 100 umjetnika iz 11 zemalja svijeta, koncerti, plesne predstave, filmske projekcije, izložbe fotografija, moderan cirkus… Sve to na ovogodišnjem petom Međunarodnom romskom umjetničkom festivalu.

„Ovaj događaj je bitan za promovisanje romske kulture“, kaže za Dojče vele jedna od organizatorki Međunarodnog romskog umetničkog festivala Emilija Paunesku.

Festival se i ove godine održava od 16. do 19 juna u mjestu Kluž Napoka kod Temišvara u Rumuniji.

„Tokom Festivala po peti put šaljemo poruku protiv diskriminacije. Predstavljamo kulturne vrednosti, organizujemo velike medijske kampanje, a cilj je da podstaknemo bolje međuljudske odnose, da donekle razbijemo političke barijere, i učinimo njihov glas jačim. Poenta je da se ne stide svoje ličnosti i nacionalnosti“, kaže Emilija Paunesku.

Britanski „Gardijan“ prošle godine uvrstio je Međunarodni romski umetnički festival (International Romani Art Festival – IRAF), među najinteresantnije kulturne događaje, a festival je dobio i više nagrada kao što je npr. Nacionalna nagrada Agencije za mlade 2008.

Promovisanje i umjetnika i naroda

Ove godine, na festivalu će biti održano 14 koncerata, a između ostalih nastupaju: „Mitsoura“ (Mađarska), „Taraf de Haidouks“ (Rumunija), „Dubioza kolektiv“ (Bosna i Hercegovina), „Harmonia Garden“ (Mađarska), „Gypsy Hill“ (Velika Britanija), „Nadara“ (Rumunija) i mnogi drugi.

Među njima i grupa „Kal“ iz Srbije.

„Ovo je jedan od posebnih festivala i, koliko je meni poznato, jedini je festival koji predstavlja isključivo romsku muziku“, kaže jedan od članova grupe „Kal“ Dragan Ristić.

„Što se tiče našeg iskustva, saradnja sa organizatorima je odlična. Vrlo je bitno da se promoviše i romski narod, da se pokažu i predstave romski umjetnici. Kada govorimo o grupi ’Kal’, odlično smo primljeni u Evropi, recimo, godišnje imamo do 60 koncerata koji su dobro posjećeni. Lijepo sarađujemo sa imenima poput ’Gogol Bordello’, ’Jamiroquai. Predstavljamo modernu romsku muziku, balkan bluz i tango“, kaže Ristić.

Sve aktivnosti na Međunarodnom romskom umjetničkom festival, osim za koncerte, su besplatne.

Karta košta oko 12 eura, za sva četiri dana, a postoji popust od 10 odsto za učenike i studente.

Bonus video: